Прочитај ми чланак

Ердоган забио нож у леђа Путину- Велики удар за Русе: Ево шта ће се догодити…

0

Односи између Русије и Турске су изузетно сложени и конфузни, подсећају на тобоган, јер се састоје од сталних успона и падова.

Током протеклих неколико година, дијалог између земаља је побољшан, а почео је да се ствара утисак да се развило пријатељство између Анкаре и Москве.

Како преносе кинески медији, у последње време из Турске стижу вести које тешко да су добродошле у Руској Федерацији.

Пре неколико дана Велика национална скупштина Турске изгласала је пријем Шведске у НАТО. Ову одлуку је касније званично одобрио турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Кинески медији преносе, да се Анкара понела прилично превртљиво, пошто је раније тврдила да неће подржати кандидатуру Шведске за НАТО, док се не испуне њени услови. Колико је познато, Стокхолм није у потпуности урадио оно што је турски председник тражио – изручење неколико активиста умешаних у државни удар у Турској 2016. године.

Осим тога, одлука Турске постала је нека врста „забијања ножа у леђа“ Русији, која је очекивала да ће Ердоган остати при својим принципима, али ју је турски председник изненадио својим понашањем.

„Највеће шведско острво је Готланд, које се налази у центру Балтичког мора, само 250 километара од руске поморске базе у Калињинграду. Чим НАТО преузме контролу над овим острвом, моћи ће да распореди системе противваздушне одбране и противподморничке одбране, где ће руска Балтичка флота бити у домету видљивости непријатеља“, преносе кинеска издања.

Након што је Ердоган одобрио улазак Шведске у НАТО, почели су да се појављују извештаји да је амерички Стејт департмент одобрио продају борбених авиона Ф-16 Турској. Износ трансакције биће 23 милијарде долара.

На основу ових сазнања постаје јасно, зашто је турски председник одустао од обећања, и жртвовао своје „принципе“.