Прочитај ми чланак

Дојче веле: Арапско пролеће и грешке Запада

0

Напад на конзулат у Бенгазију, те нереди у Тунису, Јемену и Каиру, уследили су као реакција на постављање на интернет одломка из филма који вређа пророка Мухамеда – ево како о томе пише немачка штампа. 

Бадише нојесте нахрихтен (Карлсруе): „Филм траје непуних 14 минута. И заправо не заслужује пажњу. Али, у арапском свету је подстакао мржњу према Америци (…) Филм је у суштини смешан и подсећа на скечеве Монтија Пајтона, али све то уопште није весело, јер су мртви у Бенгазију и у Сани тужна реалност. “Шта се крије иза овог насиља разјарених демонстраната? То је свакако више од огорчења због једног слабоумног филма. За радикалне исламисте, филм је добродошао повод, смоквин лист за нереде.

Њихово незадовољство има узроке у превртљивој улози Запада у исламском свету. Када је Америка пре 11 година објавила рат терору, људи попут Бена Алија у Тунису, Хоснија Мубарака у Египту или Моамера Ел Гадафија у Либији, важили су као савезници. Диктаторима се подилазило зато што су сузбијали радикални исламизам у својим земљама. Касније су ти диктатори одувани са сцене а Запад је тапшао Арапском пролећу које је схваћено као победа демократије и правде. Потцењена је могућност да тај талас донесе и радикалне снаге…“

Ноје оснабрикер цајтунг (Оснабрик): „Антиамерички нереди у арапском свету остали су разлог за велику забринутост. Јер, насиље и напади на америчка заступништва у Јемену, Либији и Египту се шире. Становништво се усталасало због једног хушкачког антиисламског видео снимка. Могуће је да ће исламистички терористи сада то искористити за нове нападе. У Јемену је екстремистичка организација Ал каида веома јака. У Бенгазију су изведени циљани напади базукама и гранатама – типичан образац поступања терориста. Насиље добија аутономију, филм постаје изговор за ексцесе. Мотиви у појединим случајевима не могу да се тако јасно одгонетну. Освета за убиство другог човека Ал каиде Ал Либија и годишњица напада од 11. септембра 2001. – и једно и друго могу бити мотиви за терористичке акције.“

Бадише цајтунг (Фрајбург): „Напади на америчке институције у неким земљама у којима преовладава ислам трагични су показатељ да је деловима становништва још увек лако манипулисати. Тим послом се баве групе чија идеологија подсећа на камено доба, али чије је познавање психологије, масовних комуникација и интернет-технике често веома модерно. У свему томе и Ал каида користи прилику, што стварима даје додатну тежину. Утолико је важније да Американци сада буду опрезни. Свака претерана реакција могла би да донесе још веће зло. Размена информација са владама у Египту или Либији је важна како умерене снаге у тим земљама не би биле ослабљене. Осуде насиља и хушкачког филма требало би да иду заједно.“

Надрегионални Франкфуртер алгемајне цајтунг пошао је трагом питања: ко је аутор филма који шири нетрпељивост према исламу? „14-минутни видео постављен на Јутјуб, и који је био окидач за протесте у Каиру, Тунису и Сани, потпуно је аматерски направљен. Састоји се од делова који нису у међусобној вези и очигледно су исечени из дужег филма. Радња се дешава у арапској пустињи а пророка Мухамеда приказује као хомосексуалца и бандита који своје следбенике наговара да убијају своје непријатеље, да поробљују и сексуално злостављају децу.

Дијалози у којима се ислам најоштрије вређа изгледају као да су накнадно уграђени у филм.“ Инсерт је, пише даље Франкфуртер алгемајне, потписан именом Сем Басил, а према писању Вол стрит џорнала, та личност стварно постоји и Јеврејин је са израелским и америчким пасошем који ради као трговац некретнинама у Калифорнији. Међутим, истраживање америчке штампе је показало да такве особе нема, а да је број мобилног телефона на који се редакцији Вол стрит џорнала јавио човек који се представио као Басил – следећег дана деактивиран.

Убрзо се заступник једног калифорнијског осигуравајућег друштва, по имену Стив Клајн, представио као саветник продуцентског тима који је снимио спорни филм. Хафингтон пост наводи Клајнове речи да је он упозоравао Сема Басила да би филм могао да му угрози живот и да он њега направи следећег Теа ван Гога. Огласили су се и глумци из филма који су саопштили да су шокирани најновијим развојем догађаја и објаснили да им је речено да снимају авантуристички филм, те да је већина антиисламских дијалога у њега – накнадно уграђена. Јутјуб је блокирао филм у Египту и Либији, пише Франкфурте алгемајне цајтунг.

Припремио: Саша Бојић

 

(Дојче веле, НСПМ )