Прочитај ми чланак

Суботица: Седам медаља за вина Звонка Богдана

0

На винским такмичењима у Аустрији и Јапану, суботичка Винарија „Звонко Богдан“ освојила је укупно седам медаља, саопштено је из ове винарије.
На једном од највећих и најпрестижнијих светских такмичења у оцењивању вина „АWЦ Виенна 2012“ у Бечу, Винарија Звонко Богдан је у конкуренцији 11.500 узорака из 37 земаља награђена са 5 медаља.

„Саувигнон бланц 2011“ и „Цувее Но.1 2008“ награђени су златном медаљом, док су „Росе 2011“, „Саувигнон бланц барриqуе 2011“ и „Пинот бланц 2011“ награђени сребрном медаљом.

„Међународно такмичења вина АWЦ Виенна подржано је од стране Европске Уније. Оцењивање се врши на принципу слепе дегустације по бодовној скали од 100 поена док у оцењивању учествују најистакнутији домаћи и инострани енолози, соммелиери, угоститељи и новинари“ – наведено је.

Ова Винарија је по други пут учествовала и на престижном винском такмичењу „Јапан Wине Цхалленге“ на којем је „Пинот бланц“ награђен сребрном медаљом, док је „Цувее Но.1“ за квалитет добио бронзану медаљу.

„Јапан Wине Цхалленге основан је 1997. године као независно такмичење вина. Током времена прерастао је у један од најпоштованијих и најцењенијих винских такмичења у Азији показујући свету да Јапан представља озбиљно винско тржиште. Истовремено ово винско такмичење је креирало платформу за развој јапанских оцењивача вина и истакнутих винских судија“ – саопштено је из Винарије.

„Винарија Звонко Богдан“ налази се на Палићу, окружена је са 17 хектара винограда, а додатних 9 хектара налази се на обали суседног језера Лудаш.

Ове године посађено је додатних 17, а у пролеће следи садња последњих 13 хектара. Са овом заокруженом целином виногради Винарије Звонко Богдан заузимаће површину од 56 хектара.