Прочитај ми чланак

Где се највише продају куће у Србији? Три града воде на листи, цене су…

0

Иако за тржиште некретнина Београд свакако представља најзначајнију локацију, занимљиво је да се ниједна београдска општина не налази на списку места где се продаје највише кућа у Србији. Убедљиво води Суботица, а на списку градова је још неколико војвођанских места.

Подаци из шестомесечног извештаја Републичког геодетског завода кажу да је највећа потражња за кућама на самом северу Војводине, односно у Суботици, а одмах иза тог града, следи Зрењанин у коме је нове власнике добило 425 објеката. У врху листе је и Нови Сад са 377 продатих кућа, али и Шабац са укупно 244.

У топ десет су још и Сомбор, затим Крагујевац, Бечеј, Панчево, Сремска Митровица и Кикинда.

Занимљиво је да је у свим овим градовима у првој половини продато више кућа него у било којој београдској општини, иако главни град иначе доминира када је реч о тржишту некретнина у Србији.

Цене за топ 3 локације

Суботица – 500 до 1.000 евра по квадрату

Како се може видети на огласима, цене квадрата кућа које се продају у Суботици, крећу се од 500 до 1.000 евра, а све зависи наравно од локације.

Са портала 4зида кажу да је на тржиште некретнина на територији Суботице утицала и већа потражња за кућама у селима која је порасла са појавом пандемије. Иако је интересовање касније благо смањено и даље је веће него пре пандемије.

Најјефтиније куће у Суботици на селу се у околини тог града могу понекад наћи и за 10.000 евра, а најскупље коштају и више од 200.000 евра. Најскупље куће су, како наводи Граовац, најчешће биле у местима Бачки виногради, Хајдуково и Хоргош, а углавном је уз њих ишао већи комад обрадивог земљишта или воћњак.

У Зрењанину може и за 40.000 евра

За добро опремљену кућу у центру града, треба издвојити око 140.000 евра, реч је о некретнини у центру града, која је потпуно опремљена, са прелепим погледом.

Када је реч о локацијама удаљеним од центра, ту се куће, додуше старије градње, могу наћи и за 40.000 евра.

Разнолика понуда у Новом Саду

Понуда кућа за продају у Новом Саду је заиста разнолика. Чак и на периферији има кућа које по цени одговарају онима у граду, али реч је о веома лепо уређеним објектима.

Кућа у урбаном делу Новог Сада може се наћи за око 200.000 евра. Наравно, има и драстичних примера, где кућа од 210 квадрата – 610.000 евра.

Где се у Београду највише продају куће?

У првој половини године најскупља кућа у Србији продата је на Савском венцу за 4,8 милиона евра.

Ипак, укупно је на овој општини продато само 25 кућа, које су углавном биле луксузне виле, а најјефтинија је плаћена 160.000 евра.

У београдским општинама највећи промет кућа бележе Обреновац са 153 продате куће и Звездара и Вождовац са по 126 продатих објеката.