• Почетна
  • СРБИЈА
  • Председник Србије на аеро-спетаклу у Батајници: Србија мора да развија војну индустрију
Прочитај ми чланак

Председник Србије на аеро-спетаклу у Батајници: Србија мора да развија војну индустрију

0

На војном аеродрому код Београда завршен је међународни аеромитинг „Батајница 2012“. На смотри учествовали представници 16 земаља са 27 ваздухоплова.

Аеромитинг у Батајници почео је изложбом макетара, након чега су пилоти српског војног ваздухопловста на авионима „галеб“ Г-4 димом из својих летилица направили српску тробојку.

 Аеромитинг „Батајница 2012“ који је одржан поводом обележавања 100 година српског ваздухопловства, након разноврског вишечасовног програма, завршен је око 16,30

 У завршници аеромитинга публици су представљане летелице Г-2 аеро клуба „Грајуј“ и аероклуба „Галеб из Београда, „Цесна“ – Ц-310 и Веећцрапд Кинг Air 350 „Контрола летења СЦГ“ , летелица „Злин“ 526 клуба „Соко“ и Фалкон „Авио сервиса“.

Председник Томислав Николић изјавио је на отварању аеромитинга да очекује од Владе Србије да мора да  уложи у обнову војних ресурса и објеката и побољшање материјалног положаја војске.

Он је рекао да је обавеза Србије да прати светске трендове у војној индустрији и да развија и снажи одбрану земље, да би војска у сваком тренутку била спремна да одговори на савремене изазове, ризике и претње.

 

Министар одбран Александар Вучић је рекао за B92 да су пилоти били изванредни, и да су двојица наших пилота били највеће звезде. Вучић се захвалио свима који су дошли на аеромитинг, и додао да се нада да ће Србија произвести што више Ласта, које ће моћи да прода. Он је обећао да ће се радити на јачању инфраструктурних објеката на Батајници.

 Вучић каже да ће Србија, при опремању Војске, користити позитивна искуства држава региона и Европе, како би се избегле грешке које су они цицнили.

 Вучић је рекао новинарима да смо много тога научили из успеха и грешака свих држава у Европи и оного шта су урадили Чешка, Мадјарска, Словачка, Хрватска…

 „Гледаћемо да неке грешке не поновимо, а оно што је било добро и успешно да поновимо“, рекао је он новинарима током медјународног аеромитинга у Батајници.

Комадант ваздухопловства и противваздушне одбране генерал-мајор Ранко Живак поручио је да аеромитинг представља не само част и привилегију његових организатора и учесника, већ и обавезу према прошлим и будућим генерацијама ваздухопловства.

 „То је обавеза пре свега према онима који су уградили своју младост, љубав, знање, радни век и а неки од њих и своје животе у развој српског војног ваздухопловства.То је такође и обавеза за будућност и развој младих ваздухопловаца који ће наставити да развијају наше вадузопловство“, рекао је Живак.

 

Поздрављени бурним аплаузом, у оквиру летачког програма представили су се и пилоти авиона „орао“ у формацији „стрела“ као и ловачко-бомбардерска авијација – „миг 29“ и „миг 2“ у фомацији „ромб“.

Пилоти који учествују на аеромитингу оценили су да је дефиле авиона испунио очекивања београдске публике. Пилот Миодраг Ристић, који је извео вежбу у авиону „орао“, рекао је новинарима да је задовољан својим наступом за који је, како је истакао, важно стално бити концентрисан.

 „Аплауз публике после наступа много значи. Други пут наступам пред домаћом публиком, што је велико задовољство, а на међународним аеромитинзима сам учествовао више од 15 пута“, казао је потпуковник Ристић.

Велику пажњу публике привукли су и пилоти, који су демонстрирали умеће на хеликоптерима „МИ 8“ и „МИ 17“, као и „гама“ који су представлики формацију „клин“. Судећи према реакцијама пунблике, изузетно атрактивно било је спуштање на мале висине, чиме се омогућава стрелцима из хеликоптера да подрже пешадију током теренских борби.

Командант 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле, потпуковник Предраг Николић новинарима је рекао да су приказани различити маневри који се изводе приликом редовне обуке пилота хеликоптера за дејства у различитим условима.

Претходно су падобранци специјане бригаде из Центра за летна испитивања на писту у Батајници донели државну заставу, као и заставу Војске Србије скоковима из транспортног авиона „AN 26“.

Италијански пилоти на авиону „еурофајтер тајфун“, као и дански летачи на авиону F16 су својим умећем одушевили многобројне посетице аеромитинга. Уз понирање, пилот из састава италијанског војног ваздухопловства, приказао је низ могућности са променама праваца летења у ваздуху, као и делове такозваног актобатског летења – својственог само врхунски обученим пилотима.

 Пилоти Краљевског данског ваздугхоловства на чувеном америчком авиону F16, такође, су приказали врхунско умеће и бравурама у ваздуху демонстрирали зашто се та летилица, позна као „фајтинг фалкон“, налази међу наоружањем многих држава Велику пажњу публике привукао је и транспортни авион „spartan“ који је опремљен тзв. стакленом пилотском кабином, савременим електронским уређајима и који, упркос замашном габариту, има изузетне маневарске способности.

 

Министар одбране Александар Вучић прошетао је аеродромском пистом уочи почетка аеромитинга и рекао да је задовољан како је та манифестација припремљена, изразивши очекивање да ће она бити успешна и да ће проћи све у најбољем реду.

 „Највише ме и интересују наши пилоти и умеће које ће они показати“, рекао је кратко Вучић, који се шетајући пистом поздрављао са грађанима, пилотима и представницима новинарских екипа.

 Он је синоћ, на пријему поводом 100. годишњице српског ваздухопловства, истакао да је за српски народ данас велики дан и прилика да покаже да, „иако смо територијално мала земља, једнако у приправности, имамо велику жељу да се меримо са савременим светом“.

„Показаћемо да наши пилоти могу да буду једнако успешни као и наша техника, са онима који долазе из Руске Федерације, САД и бројних европских земаља“, рекао је Вучић.

Велику међународну авио манифестацију, којом се обележава 100 година српског војног ваздухопловства, поред председника Николића и министра Вучића, прате и премијер Ивица Дачић, министри Владе Србије, начелник Генаралштаба Војске Србије генарал Љубиша Диковић, бивши минисар одбране Драган Шутановац, представници дипломатског кора, црквени великодостојници…

Једанаест земаља има своје летачке тимове, а пет митингу присуствују на нивоу делегација. Екипе 16 држава имају укупно 27 ваздухоплова и чини их око 200 људи. Из Србије, на митингу учествују представници 27 ваздухопловних организација са 58 ваздухоплова. Војска Србије, како је речено, у ваздуху има 45 летелица.

 

Међутим нису били сви срдачно дочекани од стране држављана Србије на овом аеромитингу. Наиме, била је извиждена НАТО делегација.  Више о свему томе можете прочитати овде: Извиждана НАТО делегација на аеромитингу на Батајници!

 

(Б92, Бета, Танјуг, србин.инфо)