• Почетна
  • СРБИЈА
  • Вести са севера Србије 29.08.2012 Фешта скромна, али ће је бити
Прочитај ми чланак

Вести са севера Србије 29.08.2012 Фешта скромна, али ће је бити

0

ЗРЕЊАНИН: Традиционална зрењанинска манифестација “Дани пива”, 27. по реду, биће одржана од 20. до 23. септембра, најавила је на јучерашњој конференцији за новинаре в.д. директора Туристичког центра Марица Косановић.

Банатска пиваријада традиционално је одржавана последње недеље у августу али је ове године, због политичких трзавица између нове градске власти и странака које су отишле у опозицију, одложена за крај септембра. У међувремену, формиран је и Организациони одбор “Дана пива”, на чијем се челу налази градоначелник Зрењанина Иван Бошњак, а у чијем саставу су и в.д. директори свих јавних предузећа која учествују у организацији манифестације.

– Ни у једном тренутку није разматрано да се традиција у одржавању манифестације прекине. Постојали су одређени технички проблеми, настали услед промене власти у граду, али сада нам је лакнуло када су испуњени сви услови за организацију “Дана пива” и када смо утврдили термин одржавања – рекла је Косановићева и напоменула да ће хепенинг бити сведен на “разумну меру”, имајући у виду тешку економску ситуацију.

Програм ће бити одржаван на традиционалним локацијама – на Житном тргу, где ће бити постављена главна бина, затим на Тргу др Зорана Ђинђића, на паркинзима код Превлаке и Централне апотеке, и на Пешачком мосту. Ове године неће бити програма у Тиршовој улици, где су раније наступали тамбураши и народни ансамбли у оквиру Сцене “Сима Цацин”. На главном стејџу, по речима Косановићеве, биће уприличени концерти и такмичење у брзом испијању пива.

– Паркинг испред Централне апотеке биће намењен продајној изложби рукотворина и промоцији старих заната, а Трг Зорана Ђинђића, као и сваке године, биће поверен једној пивари која ће тамо организовати програм – нагласила је Косановићева.

Она јуче није саопштила списак извођача који ће наступити на овогодишњим “Данима пива”, али је рекла да ће то учинити на наредној конференцији за новинаре, идуће седмице. Уместо тога, предочила је финансијски план “Дана пива”.

– Буџет смо морали да сведемо на меру примерену економској ситуацији. Раније је планирано да из буџета града буде уложено девет милиона динара, а да укупни трошкови буду 18 милиона динара. Међутим, касније је одлучено да оквирни трошкови износе 8,9 милиона динара.

Предвиђено је да пет милиона буду приходи од изнајмљивања пиварских штандова, а остатак да буде надокнађен из буџета. Али, потрудићемо се да и ту разлику смањимо захваљујући донаторима и спонзорима – нагласила је в.д. директора Туристичког центра.

 

Петодневна прослава Дана Суботице
СУБОТИЦА : У Суботици данас почиње петодневни програм прославе 1. септембра – Дана града, у оквиру којег ће бити одржан низ културних и забавних манифестација и обележени бројни јубилеји.

Обележавање Дана града почиње данас изложбом „Глобал хералдик“ уметника Золтана Какоњија, у Градској сувенирници, док ће сутра на Великој тераси на Палићу бити отворена изложба Ново време: Педесет година Модерне галерије „Ликовни сусрет“.

Дан касније, у петак 31. августа, у вестибилу Градске куће биће отворена изложба „100 година Градске куће“. Након тога ће, од 20 часова, на градском тргу бити одржан концерт Суботичке филхармоније, са солисткињом Горданом Видаковић, која ће изводити светске рок хитове, као и филмску музику.

 

 

 

КУД „Станко Пауновић” у Русији
ПАНЧЕВО: На позив Министарства културе Руске федерације и Руске куће народних уметности КУД „Станко Пауновић“ НИС Рафинерије нафте Панчево кренуће данас у Русију где ће учествовати на два значајна фестивала у овој земљи:

7.Интернационалном фолклорном фестивалу који ће бити одржан од 30. августа до 4. септембра. После наступа у Москви, КУД Пауновић одлази у Владимир, град удаљен 180 километара од руске престонице на 12.Интернационални фестивал фолклора „Златни прстен“.

Ово су два најзначајнија фестивала у Русији, који се налазе и у календару Међународне организације фолклора ЦИОФФ.

-Фестивали су прилика да се прикажемо руској публици, рекао је Дејан Трифуновић, уметнички руководилац КУД „Станко Пауновић“.- Извешћемо програме од пет до четрдесет минута, а у оквиру тога ће бити заступљене кореографије свих етнокореолошких области Србије.

Понећемо и одговарајуће костиме које ћемо тамо представити, и надамо се да ће то руској публици бити интересантно.

 

Новосадски Фестивал уличних свирача 2012
НОВИ САД: Традиционална културно – забавна манифестација Фестивал уличних свирача биће одржана 12. пут у Новом Саду од 6. до 9. септембра ове године, у проширеном концепту и са новим, хуманитарним карактером. На Фестивалу ће за четири програмска дана наступити више од 200 учесника, музичара, плесача, глумаца, жонглера, пантомимичара, мађионичара и других перформера из читавог света.

Чак 18 реномираних европских и светских уметничких трупа, уз адекватан број домаћих извођача, наступиће том приликом на 10 позорница распоређених по улицама и трговима строгог центра града.

По обичају који у континуитету траје од 2000. године, Новосађане и њихове госте крајем лета обрадује Фестивал уличних свирача, који на улице града доводи најразноврсније уметнике са интернационалне сцене, којима је улично свирање и наступање на трговима стил живота, али и призната уметност која има своје фестивале и друге начине испољавања широм света.

Од почетка новог миленијума и главни град Војводине стоји на мапи редовних годишњих скупова уличне уметности, а посећују га сви најпознатији улични свирачи света, који наступају и на другим престижним фестивалима Европе и шире. На тај начин, они на ово поднебље доносе културу и дух својих средина, да би их размењивали са овдашњим љубитељима уличне уметности и са другим извођачима.

Највеће звезде овогодишњег Фестивала уличних свирача биће врхунски и светски признати уметници уличног свирања, интернационални састав Playing for Change. Најзвучније име ове врсте уметности у свету отвориће манифестацију у четвртак 6. септембра, великим концертом на Тргу слободе у Новом Саду.

Чланови бенда, предвођени редитељем и продуцентом Марком Џонсоном, заслужним за њихов глобални успех, послали су тим поводом видео-поруку Новосађанима и свим посетиоцима Фестивала уличних свирача, која је емитована на конференцији за медије, одржаној у Градској кући у Новом Саду.

– Поздрав свима. Бенд Playing for Change ће у Нови Сад и Србију 6. септембра довести своју глобалну породицу. Грендпа Елиот и остали музичари долазе из свих делова света, заједно, са улица, право на позорницу и у срца свих људи. Playing for Change је и ваша породица – рекао је Џонсон у видео-поруци, уз подршку вокално-инструменталног дубла из бенда Playing for Change.

 

(Дневник)