Прочитај ми чланак

Вести са Севера Србије 04.09.2012. За 1.061 дете вртић само сан

0

Нови Сад: Већина малишана је дан провела у вртићима, али има и оних који нису успели да се упишу у ову установу. На листи чекања у “Радосном детињству” закључно са јучерашњим даном остало је 1.061 дете,  од тог броја 545 малишана са 40 бодова где оба родитеља раде. Директор те установе Драган Милошевић рекао је за “Дневник” да су уписана сва деца која су имала 60 и 70 бодова и да тренутно у овој установи има 14.800 малишана.

 – За сада, на жалост, не постоји могућност да се убацују и уписују ова деца са листе чекања, јер су капацитети скроз попуњени, што значи да родитеље више нећемо позивати. Листа ће се смањити тек онда када буде готова зграда вртића у Радничкој улици. И ту ће нам свакако бити приоритет деца са 40 бодова, где оба родитеља раде – истакао је Милошевић. Вртић ће, иначе, када буде готов наредне године, моћи да прими 400 деце.

 Од јуче клинци и клинцезе јасленог узраста у вртиће иду на адаптацију, а са њима бораве и њихови родитељи. Ова адаптација траје недељу до две дана. Иначе, Милошевић је рекао да се радно време установе није мењало и да родитељи треба децу да доведу најкасније до 7.30, а да дођу по њих у 16.30 сати. Ово пише и у уговору, који су маме и тате потписали приликом уписа деце у вртиће.

 – Било би пожељно да родитељи поштују радно време и да заиста децу доводе до 7.30 сати, јер је у 8 доручак. За тих пола сата они имају времена да оперу руке и да се припреме за одлазак у трпезарију. Овако када их родитељи доводе у 8 сати, или нешто пре тога, васпитачице су растрзане на више страна – предочава Милошевић.

 Поштовањем кућног реда, родитељи ће олакшати посао васпитачима, који у групама имају и до 30 малишана. Подсетио је да целодневни боравак одвија се 11 часова, тј. од 05.30 до 16.30 часова, а полудневни од 7.30 до 12.30 часова, односно од 13.00 до 18.00 часова.

 У току зимског и летњег школског распуста прекидају са радом сви објекти у којима је искључиво заступљен полудневни боравак и објекти за чијом функцијом престаје потреба (због знатно смањеног присуства деце), као и вртићи у којима се планира знатнија санација која би искључивала могућност присуства деце и запослених.

 Планом дежурстава омогућено је свим родитељима да у периодима смањеног обима рада, збрину своју децу у објектима који од њиховог места боравка нису знатније удаљени.

 Љ. Натошевић

 

Рума: „Румска јесен” чува традицију
Под покровитељством Покрајинског секретаријата за пољопривреду, шумарство и водопривреду и Општине Рума, првог викенда у септембру је традиционално одржана манифестација „Румска јесен“, која је и ове године објединила и представила скуп различитих, занимљивих манифестација, чији је крајњи циљ био афирмација пољопривредних производа и неговање обичаја, традиције и културе народа који живе на овим просторима.

 На централном Градском тргу, у присуству излагача, извођача културно- уметничког програма, такмичара фијакеријаде и свих учесника дефилеа, у име Покрајинског секретаријата за пољопривреду, шумарство и водопривреду, говорила је Јулкица Симић о значају ове манифестације и све већој размери коју је добила, а свечано ју је отворио председник румске општине Горан Вуковић.

 Ова манифестација је објединила Етно фестивал хране и музике, Сајам меда, Румски базар креативности, Златни котлић, Румску фијакеријаду и Ликовну колонију. Највећу пажњу посетилаца привукла је фијакеријада, око четрдесет запрега које су красиле дефиле и Куп Србије у двопрегу који је одржан на стадиону „Фрушка Гора“. Поред пехара за победника Купа Србије, награђене су и најлепше запреге и најатрактивнији коњи на стадиону.

 На Градском тргу Пољопривредна стручна служба Рума ове године је окупила преко 30 актива жена, које су презентовале своје производе и изазвале велику пажњу посетилаца. Последица рада румске Пољопривредне службе је да су се жене са ових простора међусобно упознале, повезале и током целе године присуствују сличним манифестација и тако промовишу своје производе.

 М. Марушић

 

Владимировац: Зимница из бакиног шпајза
Удружење повртара и прерађивача из Владимировца минуле недеље на локалној пијаци организовало је изложбу локалних производа и културе, са циљем да окупи организације цивилног друштва, представнике локалне и регионалне власти и приватног сектора, ради истраживања будуће перспективе високо квалитетне традиционалне производње. Одазвало се подоста удружења жена и других који су донели своју зимницу, воће и поврће и друго и задовољна сам бројем излагача и њихових прерађевина – рекла је организаторка и председница Удружења повртара и прерађивача Василиса Маринку.

 А, на тезгама локалне пијаце своје производе изложиле су жене из месног Удружења „Вредне руке Баната“, затим из Банатског Карловца, Ковачице, Селеуша, Уљме и бројне домаћице из овог краја.Уљманке су донеле старинска јела: пуњене суве паприке, слатки купус са флекицама, колаче од тиквица, домаће тегљено тесто.

 Домаћице из овог села изложиле су ситне колачиће, крофне, штрудле, разне врсте прерађеног парадајза за зимницу, домаће врсте вина, слатка од купине, зеленог парадајза и још много тога, све без конзерванса. За госте је скуван пасуљ са ребарцима и сланином, а учеснике је увесељавала фолклорна група из места са старим играма Срба и Румуна некадашњих сеоских игранки. Деца су уживала у вожњи чезама, које је за ову прилику довезао Николаје Валку.

 -У општинама Панчево, Алибунар, Ковачица, Опово постоји 34 удружења жена и то је велика снага за пропагирање здраве исхране припремане на традиционалан начин и већ скоро заборављеним рецептима. Прошле недеље је била „Штрудијада“ у Долову, било је неколико оригиналних врста штрудле, које су припремиле Доловчанке и жене из Добрице, који ће моћи да уђу у избор за утврђивање оригиналности у исхрани, у чему их подржава и наш Институт – каже др Владимир Филиповић из панчевачког Института „Тамиш“.

 Филиповић већ годинама прати овакве манифестације и са научног становиштва анализира старински начин припремања хране и зимнице по селима, као могућност да се тако замени индустријски нездрава храна.

 Р. Јовановић

 

Богараш: Ангела Божо шампионка у ручном низању дувана
Манифестација „Дувански дани„, приређена трећи пут у Богарашу код Сенте, окупила је у недељу произвођаче дувана типа „берлеј„ из овог места и околине, а домаћини и организатори из Удружења пољопривредника Сенте уз подршку покровитеља Компаније „Јапан тобако интернешнел“ (ЈТИ), локалне самоуправе општине Сента и Месне заједнице „Бачка„ у Богарашу, потрудили су се да приреде такмичења у низању дувана, припреми кулинарских специјалитета и богат културно-забавни програм.

 Учеснике и бројне госте поздравили председник сенћанске општине Рудолф Цегледи, председник Удружења пољопривредника Сенте Ференц Шоти и председник МЗ Бачка„ у Богарашу Ђерђ Аго. На свечаном отварању уручене су плакете најбољим произвођачима дувана типа „берлеј„ Компаније ЈТИ. Признања за највише испорученог дувана фабрици ЈТИ у Сенти у 2011. години припало је Атили Милутиновићу из Орома, а за најбољи квалитет жутог листа Денешу Каси из Телечке. Признања им је уручио председник Организационог одбора манифестације „Дувански дани„ и Секције произвођача дувана Удружења пољопривредника Сенте Шандор Забош.

 Шампионка у ручном низању дувана је Ангела Божо из Торњоша, на друго место пласирао се Ђула Тот Вашархељи из кевија, а трећа је Магдолна Жолдош из Сенте. У машинском низању дувана победила је „Група Сикора„ из Торњоша, другопласирана је екипа Атиле Ласла из Богараша и трећепласирана је „Група Нешебик„ из Богараша.

 Штандови кулинарских екипа, које су се надметале у припремању ђувеча и печења, били су у знаку листа дувана и других плодова. Награда за најуређенији штанд припала је екипи „Дефект дуо„ Ђуле Гергеља и Ференца Ес Сабоа из Горњег Брега. Друга награда припала је Жофији и Стипану Богдану из Сенте, а трећа екипи „Шаркањћу„ (Мамуза) из Сенте.

 Чланови жирија којим је руководио Имре Ес Сабо из Горњег Брега је најпре оцењивао узорке домаће ракије којима су их дочекали кулинари из двадесетак екипа, који су се надметали у спремању ђувеча и печења. За дуњевачу прва награда припала је Владану Суботину из Санада, друга награда за крушковачу припала је Јожефу Сичу из Богараша, а трећа Ференцу Ес Сабоу из Горњег Брега за кајсијевачу.

 У кувању ђувеча у котлићу победила је Жофија Богдан из Сенте, друго место приопало је Владану Суботину из Санада, а треће Бојану Секулићу из Кикинде. Победнички пехар за најукусније печење припао је Владану Суботину из Санада, другопласирана је Марика Баги из Богараша, а треће место припало је Жофији Богдан из Сенте. Увече је у добром расположењу приређен „Дувански бал„.

 М. Митровић

 

Извор: www.dnevnik.rs