• Почетна
  • СРБИЈА
  • Вести из Централне Србије 24.09.2012. Све више странаца посећује Крагујевац
Прочитај ми чланак

Вести из Централне Србије 24.09.2012. Све више странаца посећује Крагујевац

0

Крагујевац: У првих седам месеци ове године Крагујевац је посетило 21.366 гостију из земље и иностранства, што је за 22 одсто више него у истом периоду лане, показују подаци Градске туристичке организације. Међу посетиоцима је 58 одсто гостију из иностранства и 42 одсто из земље. У центру Шумадије је, тако, од почетка јануара до краја јула, било 9.077 посетилаца из земље, што је за 11 одсто мање но лане. Истовремено, овде је боравило 12.289 странаца, што је повећање од чак 70 одсто у односу на прошлу годину.

  Процењује се да у Крагујевцу стално борави око 4.000 странаца, махом Италијана, али и гостију из других земаља, од којих је највећи број овде присутан из пословних разлога, углавном због Фијата и његових главних добављача, који су у приградском насељу Грошница и фабричком кругу Фијатове компаније у Застави изградили производне погоне. Све већи број странаца који долазе или на дужи рок бораве у Крагујевцу отворио је проблем хотелског смештаја, којег и даље нема довољно, упркос сталном отварању нових смештајних објеката. О гужви и редовима на рецепцијама овдашњих хотела, мотела, вила и других објеката, сведочи и податак да је за првих седам месеци у Крагујевцу забележено близу 70.000 ноћења домаћих и иностраних посетилаца, што је за 63 одсто више него прошле године.

 Из градске управе до скора су најављивали градњу луксузног хотела, који би овде подигла нека од познатих светских компанија. Својевремено је помињано да би „Холидеј ин“ требало са изгради хотел крај језера Бубањ. У последње време, међутим, о томе се све мање говори, иако граду недостају смештајни капацитети, посебно највише категорије, намењени пословним људима из света.

 С друге стране, нарастајући број гостију из иностранства, али и младих из других градова и крајева Србије који долазе да се школују и студирају у Крагујевцу, увелико дижу цену станарина. Према официјелним подацима, наиме, кирија за комфорнији двособни стан у ужем крагујевачком језгру већ је достигла износ од 400 евра, колико се за стамбени простор исте величине плаћа и у Београду.

 

Јагодина: Радио Јагодина слави 50 година
Из студија Радио Јагодине у 11 часова се слушаоцима обратио први спикер тадашњег Радио Светозарева Добрица Милићевић, који је пре 50 година, у исто време, речима „Овде Радио Светозарево, драги слушаоци, добар дан“ најавио почетак рада прве радио станице у Поморављу.

 У том делу Србије је у то време било нешто више од 20.000 радио пријемника, што значи да је радио апарат имала свака друга или трећа кућа у Поморављу.

 У централној Србији тада, од Београда до Ниша, није било ниједне радио станице.

 Данас Радио Јагодина има регионалну дозволу за емитовање програма коју је добио на конкурсу Републичке радио-дифузне агенције и Републичке агенције за електронске комуникације у конкуренцији седам радио станица на таласној дужини 97,3 мегахерца.

 

Чачак: Чачани први видели мјузикл инспирисан песмама Здравка Чолића
Иако су многи прижељкивали такво изненађење, Здравко Чолић се ипак није појавио на премијери представе ’’Главо луда’’ Позоришта на теразијама, која је синоћ (петак увече) премијерно изведена на сцени Дома културе у Чачку.

И поред тога, чачанска публика уживала је у мјузиклу и заједно са глумцима отпевала неке од највећих хитова популарног певача. Песме прате причу о рокенрол бенду који средином 80-их година из провинције долази у Београд у потрази за музичком славом. Паралелно са главном радњом одвија се љубавни заплет на трагу ’’Ромеа и Јулије’’.

 Чачани су дуготрајним аплаузом испратили све протагонисте представе која је велики адут Позоришта на Теразијама за нову сезону. Ненад Хаџи Маричић, који тумачи улогу Луке, одушевљен је пријемом публике.

 – Играо сам са пуно емоција, јер као рођени Ивањичанин Чачак сматрам делом свог завичаја. Не може човек више да пожели него да премијеру игра практично пред својим људима. Инспирацију за лик сам нашао у себи, пошто сам од 100 одсто реченица у комаду изговорио 98 одсто из свог приватног живота – објашњава Хаџи Маричић.

 ’’Главо луда’’ је прва представа коју Позориште на Теразијама премијерно изводи ван Београда. Идеја за комад родила се још пре 11 година у глави Николе Булатовића, који потписује сценарио и режију.

 – У децембру прошле године договорили смо се са Чачанском банком да подрже ову представу и након девет месеци припрема и интензивних проба наша позоришна беба се породила пред чачанском публиком – наглашава он.

 Драган Вујић – Вујке, који у представи глуми строгог оца главне јунакиње, истиче да околност што је премијера изведена у Чачку за ’’глумачки ансамбл представља прави празник’’.

 – Тражим бенефицирани радни стаж јер већ 10 година слушам Булатовића да прича о овој идеји. И ја сам имао сличну трему као и он, јер смо страховали како ће све ово проћи. После ове вечери мислим да, што би рекао Здравко Чолић, имамо цијелу ствар – кроз смех каже популарни глумац.

 У представи ’’Главо луда’’, поред осталих, глуме Ненад Хаџи Маричић, Жарко Степанов, Јелена Тркуља, Љиљана Стјепановић, Драган Вујић – Вујке, Елизабета Ђоревска, Милан Милосављевић.

 Београдска премијера одржаће се 28. септембра.

 

Краљево: Изложбе поводом Дана европске баштине
У Народном музеју у Краљеву вечерас је отворено неколико изложби посвећених задужбинарству у склопу централне манифестације Дани европске баштине у Србији 2012.

 У Музеју су постављене изложбе „Задужбине и задужбинарство у традицији српског народа“ и дечја изложба „Млади задужбинари“, а на Тргу испред Музеја изложба „Пут задужбинарства“.

 У програму отварања манифестације на Тргу Светог Саве у Краљеву уцествовали су музички таленти из Краљева Никола и Бојана Пековић, Удружење гуслара Жича, ученици Средње музичке школе Стеван Мокрањац Краљево и дечји хор Абрашевић из Краљева.

 На крају програма глумци краљевачког позоришта су сценским приказом представити Задужбинарство Немањића.

 Током дана, манастире Студеницу и Жичу заједно с министром Братиславом Петковићем посетили су и амбасадори Мађарске и Португала, представници институција културе у Србији и група новинара домаћих и страних медија.

 Они су такође обишли Задужбину Петра Богавца, Задужбину Живке Ђокић у којој се налази Црвени крст у Краљеву и Легат Оливере Радојковић-Чоловић.

 Близина најстаријих задужбина, манастир Студеница из 1190. године, Градац и Жича, одредили су Краљево за место одржавања централне прославе Дана европске баштине у Србији 2012. године.

 Задужбинарство у Србији има традицију од 12. века.

 

 

 (Данас, Бета, Блиц, Прес)