• Почетна
  • СРБИЈА
  • Вести из Централне Србије 18.09.2012. Народ против вађења никла
Прочитај ми чланак

Вести из Централне Србије 18.09.2012. Народ против вађења никла

0

Ужице/Мокра Гора: “Јуропијен никл” смо отерали једном, то ћемо учинити поново! Грађани Ужица, заједно са челницима највећег града западне Србије, али и општином Чајетина, оштро су реаговали на најаву министра енергетике о отварању рудника никла у Мокрој Гори. У једном су сви сложни, нема тог новца за који би продали животе деце и будућих генерација, нема пара због којих би упропастили најлепше што имамо: Мокру Гору, Тару, слив Рзава и Дрине…

 – Иницијатива да се у Мокрој Гори експлоатише и прерађује никл је скандалозна. Она не уважава животе људи. То је још једна шаргарепа скривена иза лажног “прогреса”, нуђење сламке спаса, коју, ако је прихватимо, заувек губимо право на здравље наших потомака. Цела западна Србија, не само Ужице, устаће против еколошког погрома – каже Јован Марковић, градоначелник Ужица.

 – Позивамо Владу Србије да унапређује туризам, инфраструктуру и да привреду развија увођењем чистих технологија и да одустане од опасних намера.

 Милан Стаматовић, председник општине Чајетина, сматра да би отварање рудника неповратно уништило животну средину, као и туризам на Златибору.

 ЖУТЕ СУМПОРНЕ КИШЕ

Репортери “Новости” у понедељак нису успели да пронађу ниједног Ужичанина који би подржао отварање рудника никла на планини коју неизмерно воле. Сви су, без изузетка, против рудника.

– Ере ће знати да покажу од каквог материјала смо направљени. Досад је тек понеко размишљао о киселим кишама, а сада сви Ужичани принуђени да мисле о киселим рекама и језерима и уништеној земљи. Да ли ће Ере, новопечени рудари, зарађивати довољно за сахране својих ближњих – пита Урош Антић, један од анкетираних.

 – Тако велики степен уништења животне средине је недопустив. Био би то крај туризма на нашој најпосећенијој планини, а последице по здравље људи катастрофалне. Одбранили смо се једном, учинићемо то поново – нагласио је Стаматовић. – Наш став је јасан, без резерве, прикључићемо се свакој акцији која ће спречити уништавање најлепшег дела Србије.

 Шта би експлоатација никла донела људима, сликовито је објаснио Емир Кустурица, директор Парка природе “Мокра Гора”.

 – Овако изгледа прерада никла. Прво се посече шума, онда се на великом пространству преко ископа полива сумпорна киселина. Она “једе” све осим руде никла… То је слика пакла, а ако се оствари, плаћаћамо је животима, јер никл спада у 1А групу канцерогених материја – каже Кустурица за “Новости”.

 – Србија је дуго чекала да Шумадинац дође на њено чело, хоћу да верујем, да када Томиславу Николићу предоче ову слику прераде никла, да ће он први одустати од самог призора овог пакла, а затим и од идеје о уништењу највећег богатства које Србија има: деце и природе. Уверен сам да ће бити тако, јер је реч о човеку из народа који зна шта је Србину земља…

 Доступни подаци о рудницима никла говоре да у кругу од 100 километара људи најчешће оболевају, од карцинома носа, синусних шупљина и гркљана, а канцерогена материја се у организам уноси водом, храном или удисањем. Последњих неколико година, због раста цене, велике стране компаније селе пререду никла у неразвијене земље.

 

Краљево/Толишница:Без превоза до школе
Седморо основаца истуреног одељења ОШ „Ђура Јакшић“ из села Толишница још не иде у школу, јер нема превоз. Скупштина града Краљева има уговор са „Аутотранспортом“ о превозу ђака од села до школе у Богутовцу, али аутобус није дошао у село пуна од краја прошле школске године.

 Иако Скупштина града има уговор са градским саобраћајним предузећем „Аутотранспорт“ о превозу ђака од села до Основне школе у Богутовцу, аутобус тог превозника није дошао у село пуна три месеца.

 Четвороразредна школа са шесторо ђака у Толишници, селу расутом од подножја до скоро самог врха Чемерна, опстаје, само захваљујући младој учитељици Марији Стошић која сваког дана својим аутомобилом прелази око 90 километара до школе и назад до куће у Краљеву.

 Марија сама сноси трошкове за гориво и поправку на аутомобилу које су, због лошег макадама, веома честе.

 За разлику од ових малих горштака, седморо њихових старијих другара од петог до осмог разреда, који су у Толишници завршили четворогодишње школовање, не похађа наставу од почетка школске године.

 До осмогодишње школе у Богутовцу, која је од Толишнице удаљена 20 километара, аутобус не саобраћа од 20. јуна, последњег дана прошле школске године.

 „Прошле године из истих разлога у школу нисам ишао два и по месеца. Сада поново не идем и јако ми је жао, што нико не може или неће да нам помогне“, прича ученик шестог разреда Александар Рудинац.

 Бојана Котуровић каже да се радовала поласку у пети разред и сусрету са новим друговима и другарицама, као и наставницима, али је, како каже, сада разочарана.

 Сваког јутра заједно са децом, испред некадашњег Задружног дома у центру села на аутобус чекају и њихови родитељи.

 Данило Величић и Милош Булаја кажу да проблем превоза деце не може да се реши, а сви причају како село треба сачувати и младима обезбедити боље услове за живот.

 „Неприхватљиво је да у 21. веку немамо аутобус којим би се деца превезла до школе, а пре 30 година имали смо редовну аутобуску линију. Заборављени смо од свих“, причају Данило и Милош.

 Председник Месне заједнице Станимир Маринковић каже да се сваког дана из Чемерна преко њиховог села ка Краљеву и другим местима одвезе више од 40 кубика дрвета, а да нико не жели да помогне да се мештанима тог села помогне.

 Не желећи да пред камерама да говори о насталом проблему, директор краљевачког „Аутотранспорта“, са којим Скупштина града има потписан уговор о превозу ђака из Толишнице, у телефонском разговору за РТС рекао је да је за њих, због малог броја путника и лошег пута, аутобуска линија Толишница-Богутовац, економски неисплатива.

 Директорка ОШ „Ђура Јакшић“ Славица Олањанин, у чијем су саставу школе у Толишници и Богутовцу, има разумевање за те проблеме, али је, према њеном уверењу, неприхватљиво да таквим лицитирањем било ко доводи у питање школовање деце.

 Мештани Толишнице очекују да градска власт у најкраћем року реши питање превоза ђака, како се, у супротном, не би угасило ово село као и многа у подголијском крају.

 

Чачак: Четири инкубатора испоручена болници
Битка за породилишта настављена је и у Чачку, уручивањем четвртог инкубатора, који је набављен у акцији „Битка за бебе“.

 Фонд Б92 ће наставак ове кампање промовисати и на „Купусијади“, која се данас завршава у Мрчајевцима. Сва прикупљена средства биће усмерена у набавку неопходне опреме за породилиште у Чачку.

Акција Фонда Б92 Битка за бебе, донела је Здравстевном центру „Драгиша Мишовић“ у Чачку четири инкубатора нове генерације, чији су донатори Моцарт кладионице. Зоран Пухач представник ове компаније каже да ће они и убудуће подржавати хуманитарне акције.

 „Овим путем ми апелујемо на друге компаније и појединце који су у могућности да помогну, пре свега, овакве акције које побољшавају онај истински корен, зачетак живота, који свакако је у породилиштима и помаже се онима, који су у првим корацима живота најнемоћнији“, рекао је Зоран Пухач.

 А да је наставак акције и битка за породилишта заиста била неопходна, потврђује и начелница гинекологије у Чачку, др Даница Радосављевић, чије одељење има у употреби опрему која је више за музеј.

 „Имамо три порођајна стола. Један је сто стар 30 година, остала два преко 50. Значи потреба за порођајним столовима је велика. Треба нам сто за царске резове, операциони сто“, казала је др Даница Радосављевић, начелница Гинекологије ЗЦ „Драгиша Мишовић“ Чачак.

 Градоначелник Чачка Војислав Илић најавио је да ће се и Град активније укључити у набавку опреме за породилиште, дечије одељење, али и друге потребе Здравственог центра у Чачку.

 „Град ће издвојити средства за набавку једног возила за превоз пацијената за дијализу. То је почетак само помоћи, надам се да ћемо следеће године у буџету за 2013. годину определити значајна средства, наравно за набавку опреме која буде неопходна и коју буду исказали запослени у Здравственом центру у Чачку“, рекао је градоначелник Чачка Војислав Илић.

 Директор Фонда Б92, Веран Матић каже да је за будућност Србије неопходна битка за свих 52 породилишта, како би антиквитети медицинске опреме отишли у музеј, а савремена опрема обезбедила сигурност родитељима и бебама.

 „Овде видимо и реанимациони сто који је пронађен у једном магацину у Пожеги, пре, не знам, 10 – 15 година сигурно и који је тада већ био отписан, ја мислим. Он је овде у употреби и заиста они људи који раде на таквој опреми заслужују свако признање. Али да би заиста били сигурни и у квалитет онога што они раде, што могу да пруже, свакако је неопходна савремена опрема“, рекао је директор Фонда Б92 Веран Матић.

 Фонд Б92 биће присутан и на традиционалној манифестацији „Купусијада“ у Мрчајевцима, како би и већи број грађана могао да се прикључи овој акцији, а сва прикупљена средства намењена су набавци опреме за породилиште у Чачку.

 

Смедерево: „Метецх“ до краја 2012. почиње изградњу нове производне хале и соларне електране
Смедеревско предузеће „Метецх“, у власништву белгијске фирме „Метес Н.В“, планира изградњу новог простора за логистички центар и производњу производа од свих врста лимова у том граду. Реч је о новој хали површине око 2.000 м2 и фотонапонској соларној електрани, снаге 205 киловата за производњу „зелене струје“, чија би изградња требало да почне у последњем кварталу 2012.

 Како је наведено на званичном сајту града Смедерева, инвестиција је вредна око 1 мил ЕУР, а биће реализована, поступно, до краја јуна 2013. године.

 Нова улагања омогућиће упошљавање 40 нових радника, на већ постојећих 140 запослених, а план је да ова инвестиција донесе и повећање производње за око 20% у односу на 2012. годину, додаје се.

 „Метецх“ би требало да отпочне пословање у режиму рада у Слободној зони Смедерево, по добијању сагласности Министарства финансија и Управе царина, највероватније, током наредног месеца.

 

Извор: Вечерње новости, РТС, Б92, еКапија