• Почетна
  • СПОРТ
  • Звездин одговор Партизану: Неко у музеју чува лопту Лиге шампиона, а неко пехар
Прочитај ми чланак

Звездин одговор Партизану: Неко у музеју чува лопту Лиге шампиона, а неко пехар

0

Crvena zvezda grb616_w640

Фудбалски клуб Црвена звезда одговорио је ривалима из Партизана, чиме је настављено препуцавање саопштењима које је почело иницијативом црвено-белих да се смени председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић после меча 1. кола домаћег првеснтва у коме су црно-бели, уз спорне одлуке арбитра, победили Нови Пазар са 4:3.

Ново саопштење црвено-белих преносимо у целости:

Изненађени смо спором реакцијом појединих челника ФК Партизан који су „тек“ у недељу поподне реаговали званичним саопштењем, али не на утакмицу у којој су „победили“ и на било који начин осудили сва дешавања на свом травњаку, већ су брже-боље кривца нашли у Црвеној звезди?

Наше је легитимно право да укажемо на нерегуларност која је озбиљно довела у питање сврху играња овог првенства. Као што је и ваше да станете у одбрану Томислава Караџића, чију смену тражи цела фудбалска Србија.

Господо из ФК Партизан, нисте нас разумели! Сврха нашег оглашавања била је да се спрече нерегуларности у српском фудбалу, и почне његово оздрављење. Од Вас смо у најмању руку као „предводника“ најквалитетнијег што српски фудбал има да понуди као што Ви тврдите, очекивали да нам се придружите у иницијативи, која би свакако имала одјека у Србији и покренула ствари са мртве тачке, јер су се за њу заложила два највећа клуба у овој земљи. Ако се нисмо разумели, то и може да се поправи одвајањем мало времена за читање неке добре књиге или гледање неког доброг филма, јер Вам крилатице попут „мали фонд речи и брзо мешање“ ипак не приличе.

Међутим, ако сте неким чудом све схватили, и не чините ништа, онда је то много опаснија ситуација, јер нисте на било који начин осудили дешавања на вашем травњаку, која су већ осудили сви – осим вас.

Очекивали смо да се огласи председник клуба Драган Ђурић и на било који начин укаже на дешавања на утакмици са Новим Пазаром, и што је најважније, јавно се придружи иницијативи нашег клуба да државни органи започну опсежну истрагу о криминалу и корупцији у нашем фудбалу. Уместо тога, стигла је салва приземних крилатица и „пошалица“ у којима је једини циљ увредити.

Да је сећање кратког даха у Србији, говори и саопштење ФК Партизан. Заборавља се да су генерације навијача тог клуба доживеле пунолетство чекајући победу над Црвеном звездом, заборавља се да је исти тај клуб који је наводно послао резервни тим против нашег клуба, годинама био клуб који је водио човек који је ишао и на путовања са ФК Партизан. Заборавља се и да је та „вишедеценијска“ доминација започела „отимачином“ у куп утакмици на нашем стадиону пре само неколико година. Заборавља се и да је званични спикер на једном мањем стадиону поред Београда, саопштавајући резултат име стрелца гола за ваш клуб, прославио као да га је постигао његов тим. Таквих „егзотичних момената“ има још, до пре неколико година сматрали смо да су карактеристични само за првенства неке од земаља „трећег света“.

Честитамо Вам и на свим писмима које сте добили од Реала, Барселоне и осталих заиста великих клубова европског фудбала. Морамо само да Вам напоменемо да је таква врста коресподенције нормална за те клубове. Нас са тим клубовима повезују мало јаче везе, бројне утакмице, победе и порази. Ми смо однос са таквим клубовима градили кроз вишедеценијско ривалство и борбе на терену. Уосталом, неки у трофејној сали чувају лопту Лиге шампиона, други у својој имају трофеј освојен у истом такмичењу.

Једна од омиљених флоскула у домаћем фудбалу је да се „првенства решавају, добијају и губе у такозваним малим утакмицама“. И ту се нисмо разумели. Наш проблем је чињеница да у серијама играмо тешке мечеве на гостујућим теренима, и константно јуримо нечију предност зарађену серијом лаких утакмица на свом стадиону.

Када сте већ поменули последњи „вечити дерби“ у њему нас је, пре његовог одигравања делило два бода. Пошто је већ овај шампионат почео по опробаном и за Вас успешном рецепту, питамо се шта ће се догодити ако се и ове године решава првенство у истој ситуацији, и на истом месту, са бодовном разликом коју је направила управо утакмица са Новим Пазаром? Зато је ово првенство нерегуларно већ у самом свом старту.

Изгледа да ту чињеницу виде сви осим Вас, па чак и ваши навијачи.

Не желимо на било који начин више да Вас ометамо у намерама да браните „неодбрањиво“ а то је регуларност утакмице која је одиграна 10. августа 2013. године, па ни лик и дело вашег некадашњег Председника Томислава Караџића. И ми се слажемо у једном, а то је да заиста желимо да заплашимо све на почетку новог првенства. Не оне који би спортски да победе Звезду на терену, већ оне који би да „мутним“ радњама дођу до циља. Неће ни Србија бити срећнија ако Црвена звезда буде шампион, иако са поносом истичемо да имамо најбројнију базу навијача у овом региону, већ ће бити срећнији сви они који би да гледају квалитетан, неизвестан фудбал, а не режиране представе.

Зато од Вас тражимо само конкретан одговор. Да ли подржавате наш предлог о отварању истраге и искорењивању криминала из српског фудбала?

И да су велики увек велики,чак и када их муче велики проблеми, говори и један „пролог“ из много познатијег филма, од оног на који се Ви позивате:

„Београд са почетка 80-тих година прошлог века. Град са преко 2 милиона становника, неколико стотина хиљада аутомобила, десетак музеја, две радио станице…и једним великим фудбалским клубом“.

Спортски поздрав, ФК Црвена звезда“, наводи се у саопштењу црвено-белих.