• Почетна
  • СПОРТ
  • Кошарка: Звезда у Ф4 и погурала Раднички, Партизан тражи шансу у последњем колу
Прочитај ми чланак

Кошарка: Звезда у Ф4 и погурала Раднички, Партизан тражи шансу у последњем колу

0

(Спортски журнал)

Црвена звезда телеком – Будућност 79:63 (19:15, 19:11, 13:18, 28:19)

Дворана: Пионир. Гледалаца: 6.000. Судије: Болтаузер, Херцег и Вовк.

Ц. ЗВЕЗДА: Цветковић, Суботић 2, Ракочевић 16, Митровић, Лазић 5, Симоновић 7, Савовић 12, Катић 8, Самарџиски 7, Радивојевић 5, Нелсон 3, Скот 14.

БУДУЋНОСТ: Михаиловић, М. Поповић 11, М. Милошевић 10, Јеленић, С. Милошевић 2, Мугоша, Ли 4, Витковац 5, Бунић 8, А. Поповић 15, Ивановић, Бост 8.

rakoc

Црвена звезда је тријумфом против Будућности математички обезбедила учешће на фајнал–фору , уз то резервисала место и Радничком на завршном турниру.

Црвена звезда је највећу предност у првој четвртини имала на њеном истеку 17:9, али је онда Марко Поповић везао две тројке.

Ипак, Мајкл Скот је у последњој секунди те деонице акробатским потезом одвео свој тим на паузу са плус четири (19:15).

Наставили су играчи гостију и у другој четвртини сјајно да шутирају иза линије 6,75, а најрасположенији је био Миња Милошевић који је убацио две узастопне тројке.

Ипак, разиграли су се Игор Ракочевић и Марко Симоновић, па је Звезда имала „комотних“ плус 12 на полувремену 38:26 и опет постигла кош уз звук сирене на крају деонице – полагање Ракочевића.

У трећој четвртини црвено–бели нису постигли кош четири и по минута, док је за то време Будућност направила серију од 7:0, захваљујући пре свега скоковима у нападу и смањила на 40:35.

Скот је шутевима са полудистанце и сјајним закуцавањем подигао публику на ноге за серију домаћих од 11:1 (51:36).

Играчи Звезде су потом почели да губе лопте у нападу, па су се Подгоричани серијом од 8:0 поново вратили у меч (51:44).

Ракочевић је у последњој деоници „вукао“ Звезду, али је на другој страни Алекса Поповић везао две тројке, што је уз константну надмоћ у офанзивном скоку одржавало Подгоричане на четири до шест разлике минуса.

Када се у финишу меча „пробудио“ и Борис Савовић, а Скот наставио да погађа, меч је био решен.

Гости нису могли да се помире са поразом, па су уносили непотребну тензију на паркет у чему су предњачили бивши играч Звезде, Чеда Витковац и Алекса Поповић.

МЗТ СКОПЉЕ – ПАРТИЗАН МТС 66:64 (19:17, 11:14, 19:16, 17:17)

Дворана: Борис Трајковски. Гледалаца: 7000. Судије: Јавор (Словенија), Обрадовић (БиХ), Вучковић (Словенија).

МЗТ СКОПЉЕ: О. Стојановски, Д. Стојановски 11, Гечевски 6, Николовски 4, Чековски 21, Николић, Оташевић 13, Марковски, Бакић 2, Дејвис 7, Богојев 2.

ПАРТИЗАН МТС: Ловерњ 4, Милутинов, Вестерман 3, Гордић 7, Лучић 5, Милосављевић 4, Богдановић 5, Гагић 10, Мусли 2, Чакаревић, Гордон 18, Бертанс 6.

FOTO_V_Markovic00059

Вујошевић је желео да одлучује о својој судбини. Партизан је направио фаул, Чековски био половичан (65:64). Остало је 11 секунди до краја. Бертанс је имао победу у својим рукама, кренуо је на продор и – направио фаул у нападу (дискутабилна одлука судија, баш као и контакт Летонца са Чековским при поласку у дриблинг).

Велико славље у дворани „Борис Трајковски“ због тријумфа који им није ништа значио. На срећу Партизана, ни њему пораз није много однео. Звезда је двадесетак минута раније тукла Будућност и тако малтене оверила црно-белима пласман на фајнал-фор (потребно је да победе Солнок у последњем колу).

Дворана „Борис Трајковски“ званично прима 8.000 гледалаца када се у њој одржавају кошаркашке утакмице. За долазак Партизана било је, барем по статистици, попуњено 7.000 столица, мада је по неким информацијама било и више навијача по једном месту. Спектакл је најављиван, спектакл се и десио.

И на паркету је кренуло експресно, посебно када је у питању домаћин, па је Душко Вујошевић већ у четвртом минуту морао да зове тајм-аут. На семафору је писало 11:4, од чега је МЗТ убацио три тројке! Све је било производ потпуне растерећености и огромне мотивације шампиона Македоније.

Али, врло брзо се Партизан вратио, Милосављевић, Гордон и Гагић су у кооперацији довели црно-беле на корак од ривала. Занимљиво, првак Србије се задржао на том кораку све до последњег напада првог полувремена. Тек тада је Партизан повео први пут на утакмици.

Ипак, до тог тренутка црно-бели су се мучили. Вестерман је за пар минута зарадио два фаула, Бертанс није био у препознатљивом ритму, унутрашња игра функционисала је само преко Гордона који је користио физичку доминацију у односу на дугајлије Македонаца. Једно закуцавање било је посебно чудесно.

Партизан је имао и превише изгубљених лопти које су биле производ конфузних напада, али и изузетно агресивне дефанзиве домаћих, пре свих сјајног Ужичанина Николе Оташевића. Ипак, закуцавањем Владимира Лучића Партизан је на велики одмор отишао са поеном предности.

Требало је и да настави у том ритму, али је уследила реакција МЗТ-а. И у другом полувремену су домаћи боље кренули, и то не безначајно. У 23. минуту, после тројке Чековског о таблу из ћошка (?!) било је 37:31, убрзо и 43:34. При том, Партизан је после само два и по минута трећег периода испуцао бонус.

Онда су гости стегли у одбрани и самим тим уследила је контра серија у којој је учествовао „трио Г“, Гордон, Гагић и Гордић, уз  Богдановића. У 31. минуту, црно-бели су изједначили (49:49), МЗТ је дошао до коша, али је онда Вујошевићева чета одговорила серијом 9:0. Деловало је да су Бертанс и екипа прорадили, да грабе ка победи, али…

МЗТ је узвратио, поново је Оташевић био ударна игла. У 38. минуту домаћи су повели 61:59, минут касније и 64:61. Тај резултат је владао до 38 секунди пре последњег звука сирене. Тада је Гордон погодио оба пенала, МЗТ није искористио ни следећи напад, па је Лучић дошао до линије слободних бацања. Промашио је прво, погодио друго – 64:64.

Ипак, Чековски је ставио тачку на утакмицу, уз помоћ фаула у нападу Бертанса.

ДУГА ПАУЗА

У 14. минуту, при резултату 26:22, покварио се семафор у дворани „Борис Трајковски“. Уследила је озбиљна пауза од двадесетак минута током које нису мировали само навијачи.

Семафор 25. кола АБА лиге:

Црвена звезда телеком – Будућност 79:63

МЗТ Скопље – Партизан МТС 66:64

Недеља:

Цедевита – Цибона у 17

Игокеа – Крка у 20,15

Четвртак:

Сплит – Раднички 63:81

Петак:

Олимпија – Широки 82:85

Одложено:

Солнок – Задар