Прочитај ми чланак

ЗВЕЗДА РАЗНЕЛА ПАРТИЗАН, па статирала у дербију

0

Кошаркаши Црвене звезде победили су Партизан са 83:72, оставши непоражени и после осмог кола AБA лиге.

У првом овосезонском „вечитом дербију“, по црно-беле је био најкобнији Чарлс Џенкинс, стрелац 19 поена, а домаћин је потпуно контролисао игру после прве деонице, водивши и са 23 поена разлике.

AБA лига, 8. коло

Црвена звезда – Партизан 83:72 (20:22, 8:16, 22:14, 13:19)
Хала: Aлександар Николић. Гледалаца: 6.000. Судије: Илија Белошевић, Милија Војиновић, Марко Јурас.

Црвена звезда: Волтерс 6, Дангубић 6, Митровић 12, Лазић 11, Симанић, Добрић, Симоновић 8, Џенкинс 19, Гудурић 4, Јовић, Кузмић 8, Бјелица 9
Партизан: Робинсон 2, Ратковица 11, Врабац 6, Хечер 16, Маринковић 9, Величковић 11, Мајсторовић 3, Бирчевић 10, Aндрић, Копривица 4, Луковић, Карахоџић

Иако је на моменте ова кошаркашка представа деловала прилично растрзано, далеко квалитетнију, можда боље речено присебнију игру пружила је екипа Дејана Радоњића. Јер, док су изабраници Aлександра Џикића скоро сваки свој добар потез „испратили“ и неким киксом – било промашеним зицером, било несхватљиво изгубљеном лоптом, црвено-бели су често правили мини-серије и константно, из минута у минут, увећавали своју предност.

Имали су и „+23“ средином треће деонице, одигравши у наставку таман колико да се стечено не изгуби. Давали су црно-бели све од себе, прилазили на 14 поена заостатка, али су после силних лоших потеза – они добри просто били недовољни и закаснели.

Да ствари по Партизан буду лошије, повреда Ђорђа Мајсторовића у четвртој деоници не само да им је отежала посао, већ уздрмала тим пред нове изазове на евро-сцени. Први следи у среду, у ФИБA Лиги шампиона против Солнока, а дан касније Звезда има евролигашко гостовање Униксу.

 Када је о првом овосезонском дербију реч, неочекиван долазак навијача црно-белих у халу „Aлександар Николић“, и поред тога што није било размене улазница, од старта је тензију вечитог дербија подигао на знатно виши ниво. Напето је било на трибинама: иако најватренијих „делија“ није било, јесте спорадичног навијања црвено-белих присталица, али је нервозно било и на паркету.

Велики број фаулова, по седам на обе стране у првој четвртини, утицао је на врло лошу кошаркашку представу. Тренери Радоњић и Џикић покушали су увођењем Лазића односно Копривице да направе тактичко изненађење, док је нешто чуднији судијски критеријум додатно подгрејао атмосферу и сецкао игру вечитих ривала.

Резултатска клацкалица обележила је уводну деоницу у којој је Партизан дуго парирао, а Звезду је предводио Џенкинс. Када су се америчком беку, који ужива да игра велике утакмице, придружили саиграчи, Партизан није издржао…

Два узастопна фаула у једном нападу формално домаћину, као и техничке због протеста, уз неколико растрзаних напада на обе стране почетком друге четвртине били су увод у Звездину далеко бољу игру.

Први је повукао Дангубић, придружио му се Бјелица чија су закуцавања заједно са Симоновићем и погоцима Џенкинса увећавала предност црвено-белих и будила публику. Имала је Звезда и плус 12 (48:36) у финишу полувремена када је Партизан деловао помало немоћно да пружи отпор вечитом ривалу.

По повратку са предаха Радоњићеви изабраници су подигли одбрану на евролигашки ниво. Црно-бели су готово четири минута били без поена, што је српском и регионалном прваку омогућило да одржава двоцифрену предност.

Све то са само два фаула домаћег тима све до средине треће деонице. Дешавало се и да у црвено-белом дресу, у исто време на терену буду и Јовић и Волтерс и Лазић, па је Радоњић и са доста нижом петорком чувао високо вођство које је износило и плус 23 (69:46).

Успео је Партизан тек толико да ублажи минус, али се чинило да је питање победника решено и пре последње четвртине.

Није било течности као са краја друге и почетка треће деонице, промашивали су црвено-бели и слободна бацања, али су поред свега успели да приведу меч у своју корист. Статирање, овога пута, није узело данак, а коначан резултат донекле је пријао и црно-белима, нарочито после чињенице да су губили са 23 поена разлике.