• Почетна
  • СПОРТ
  • ЗГЛОБ ЈЕ ДОБРО: Док се Фоњини расправљао са судијом, Новак прошао у четвртфинале
Прочитај ми чланак

ЗГЛОБ ЈЕ ДОБРО: Док се Фоњини расправљао са судијом, Новак прошао у четвртфинале

0

Novak_f

Новак Ђоковић је у трећем колу Мастерса у Шангају победио Фабија Фоњинија са 6:3, 6:3, па ће у четвртфиналу играти против Гаела Монфиса који је елиминисао Роџера Федерера.

Новак и његов ривал из Италије до овог меча су се састајали пет пута, а српски тенисер није изгубио ниједном. Није ни овај пут, иако је постојала бојазан да ће га мучити скочни зглоб који је повредио у свом претходном наступу, али од тих проблема није било ни трага ни гласа.

Ђоковић је сјајно отпочео овај дуел, „прошетавши“ свог ривала ударцима са основне линије, а уз само један изгубљени поен, и то на свој сервис, добио је први гем. Управо то је и најавило како ће се одвијати читав меч у ситуацијама када Новак сервира: његов супарник ниједном није дошао до брејк шансе, а само једном је био на 40:40 у Ђоковићевим сервис-гемовима.

Са друге стране, Италијан је често користио своје снажне сервисе да преузме иницијативу када би он отпочињао размену удараца. Но, поклекао је у кључном делу игре – борби за четврти гем.

Поен за који је требало утрошити укупно 29 удараца припао је Ђоковићу који је тако стигао до 15:30 на сервисе ривала, недуго затим и до две узастопне брејк лопте, а изморени Фоњини, који је бриљирао у дефанзивној игри на основној линији али није успевао да изненади фаворита, положио је оружје. Ђоковић је тако по први пут стекао два гема предности, а одмах потом стигао до 4:1, најавивши коме ће припасти прва деоница.

Њу је Новак добио, и то прилично смиреном игром, без много ризика. О томе сведочи скромних пет директних поена, уз само три неизнуђене грешке, док је Фоњини у том делу меча осам пута освојио поене захваљујући добро пласираним лоптама, а 12 пута је поен изгубио због своје лоше процене или лоше изведеног ударца.

Управо су му грешке из бекхенда и даље задавале проблеме када је почео други сет, али је Фоњини ипак успео да, уз доста мука, „сачува сервис“ и поведе са 1:0. За разлику од њега, Новак је за тили час добио свој сервис гем, а онда натерао ривала да баци рекет, када се изнервирао због промашеног зицера. Ипак, уз прилично мучења и три неискоришћене гем лопте, када је коначно искористио наредну и повео са 2:1, Фоњини се уз гунђање домогао клупе, где је прилично незаинтересовано „слушао“ шта судија има да му каже као одговор на једну замерку.

Добио је потом и опомену Италијан због гестикулирања, а меч је настављан после краћег предаха. И, настављен је како се италијанском тенисеру уопште није свидео: одличном Новаковом серијом. Желећи да што пре заврши ову причу, Ђоковић је подигао ниво своје игре, максимално користећи нервозу супарника који је дозволио брејк у петом гему, чиме је Ноле стигао до вођства од 3:2. Био је то већ почетак Фоњинијевог краја, јер је на све већ учињено – Ђоковић „пустио руку“ и са прецизним форхендима изградио вођство од 5:3, а недуго затим брејком дошао до победе, којом је заказао четвртфинални дуел против Гаела Монфиса који је елиминисао Роџера Федерера.

После серије од 5:1 коју је у дело спровео после Фоњинијеве расправе са судијом, Новака чека кратак предах јер би већ у петак требало да игра са француским тенисером ког је добио у свих осам досадашњих мечева. Ипак, са Монфисом се није састао још од 2011. године, али седам међусобних мечева одиграних на тврдој подлози, каква се користи и у Шангају, Ђоковић је решио у своју корист.