Прочитај ми чланак

ЗБОГОМ ЛЕГЕНДО: Преминуо Вујадин Бошков

0

vujadin-boskov-1398618170-487387

Прослављени српски стручњак Вујадин Бошков преминуо је у Новом Саду у 83. години.

Највећи успех као тренер доживео је 1990. године када је освојио Куп победника купова са Сампдоријом. Такође је 1981. са Реал Мадридом дошао до финала Купа шампиона. Осим тога је као тренер освојио првенство Шпаније, два пута шпански куп, једном првенство Италије и два пута италијански куп, те једном првенство Југославије.

Као играч је одиграо 57 утакмица за југословенску репрезентацију.

Вујадин Бошков је рођен 16. 05. 1931. у Бегечу, селу надомак Новог Сада. Цео свој живот посветио је ствари коју је уз породицу највише волео, фудбалу. Дрес Војводине носио је од 1946. до 1960. Потом га је пут фудбалског професионалца водио у Сампдорију и швајцарски Јанг Бојс.

Популарни Вујке је био велики фудбалер …а још већи је био као тренер и зачетник модерних схватања и погледа на фудбал као игру и бизнис.

Јанг Бојс, Војводина, Ден Хаг, Фејенорд, Сарагоса, Реал Мадрид, Спортинг Хихон, Асколи, Сампдорија, Рома, Наполи, Сервет и  Перуђа су тимови на чијој клупи је као шеф стручног штаба седео. Уз то, још четири пута био је селектор или члан селекторске комисије репрезентације Југославије. Дуга и предуга би била листа трофеја и успеха које је остварио за живота.

Увек је истицао да воли Војводину и да му је најважнија јпрва титула шампиона Југославије коју је са Војводином освојио у сезони 1965/66. Након тога његов визионарски дух изнедрио је и реализовао идеју о изградњи фудбалског тренинг центра, првог објекта такве врсте на Балкану. Данас тај центар, дом свих генерација фудбалера Војводине, са поносом носи његово име.

Колико је волео Војводину сведочи и прича новосадског новинара Мирослава Гавриловића, који је написао и биографију Вујадина Бошкова, а који је знао да каже да је прво Вујкетово питање у сваком разговору: „Шта је урадила Војводина?“ Ако је одговор изгубила је он би рекао:

„Нема везе, победиће следећи пут“.

Бошков је био селектор фудбалера Југославије од ’71. до ’73, селектор фудбалера Србије и Црне Горе  на Европском првенству 2000. године у Белгији и Холандији и члан селекторске комисије 2001. године са Дејаном Савићевићем и Иваном Ћурковићем, а знао је да каже да је фудбал само игра у којој се може, победити играти нерешено и изгубити.

Комеморативна седница поводом смрти Вујадина Бошкова биће одржана у СЦ “Вујадин Бошков” уторак 29. априла са почетком у 11 часова. Сахрана Бошкова биће одржана истог дана у његовом родном Бегечу.

Караџић: Смрт Бошкова велики губитак за све нас који смо га волели

Председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић рекао је да је смрт Вујадина Бошкова велики губитак за све који су га волели и поштовали.

„Одлази један од најбољих и највећих представника нашег фудбала свих времена. Цео живот је посветио подизању угледа нашег фудбала, зато његов одлазак значи велики губитак за све нас који смо га волели, уважавали и поштовали“, рекао је Караџић.

Џајић: Вујке је био велики фудбалски ауторитет

Председник Црвене звезде Драган Џајић рекао је да је Бошков био велики фудбалски ауторитет.

„Вујке је био велики фудбалски ауторитет, сјајан човек и стручњак. Био је и велики мотиватор, умео је да психолошки припреми екипу. Остварио се у фудбалу на свим пољима и мислим да је заиста много учинио за југословенски и српски фудбал“, рекао је Џајић.

Друловић: Много је дао фудбалу

Вршилац дужности селектора репрезентације Србије Љубинко Друловић рекао је да је Бошков много дао за фудбал.

„Бошков је много дао за фудбал и стварно је тужно када нас напусти један такав човек. Он је на најбољи начин представљао Србију у целом свету. Био је велико фудбалско име. Такав је живот, стварно ми је жао…“, рекао је Друловић.

Бабић: Оставио нам је у аманет да поновимо успех његове генерације

Садашњи тренер Војводине Бранко Бабић казао је да српски фудбал није ни близу онога када је Бошков радио.

„Бошков је оставио иза себе дубок траг и жао ми што данашњи српски фудбал није ни близу тога што је он урадио. Оставио нам је велику обавезу да се поново појави једна генерација која ће да понови те резултате. Он је једна права величина“, навео је Бабић.

(Курир)