• Почетна
  • СПОРТ
  • Због ових бројки Американци прогласили Јокића најбољим центром НБА лиге!
Прочитај ми чланак

Због ових бројки Американци прогласили Јокића најбољим центром НБА лиге!

0

Момак из Сомбора један је од кошаркаша о којима се највише прича у НБА лиги.

nikola jokic nba

Бивши центар Мега Лекса и репрезентативац Србије Никола Јокић не престаје да одушевљава све кошаркашке стручњаке широм НБА лиге.

Он је прошлог лета драфтован од стране Денвер Нагетса, биран је као 41. пик, није се велика галама дизала око његовог одласка у НБА.

Ипак, временом Јокић је почео да се намеће и тренер Нагетса Мајк Малоун није могао то да не примети. У Летњој лиги је имао солидне бројке, али и даље нико није могао ни да замисли у шта ће се Никола претворити.

Како су се утакмице ређале, он је све више и више одушевљавао својим луцидним потезима, борбеношћу у рекету, меком руком, страшним асистенцијама. Постајало је јасно, Србија и Денвер добијају невероватног играча.

До краја сезоне, момак рођен у Сомбору постао је „име“ широм НБА лиге, о њему се прича само у суперлативима, није чест случај да играча биран на драфту као 41. пик, буде један од најбољих рукија, а наш Никола је био трећи! Одмах иза неприкосновених Карла-Ентонија Таунса и Кристапса Порзингиса који су бирани као први и четврти на драфту те 2015. године.

На 80 утакмица у својој дебитантској сезони у најјачем кошаркашком такмичењу на планети, Јокић је на 80 утакмица, у просеку давао 10 поена, уз седам скокова, 2,4 асистенције и једну украдену лопту по мечу. Од момка „бебастог тела“, како га је својевремено описао Мишко Ражнатовић, постао је један од најбољих младих играча света, али не само то. Према једном врло важном статистичком параметру, Јокић је у својој руки сезони, био НАЈБОЛЈИ ЦЕНТАР У ЛИГИ!

Самим тим, према овом податку Јокић је бољи и од Таунса а и од Порзингиса, који су се у трци за најбољег новајлију године нашли испред њега.

О чему је реч?

Наиме, према такозваном БПМ (Боx Плус/Минус), српски центар дели 11. место у лиги. Иза њега су имена попут Пола Џорџа и Џимија Батлера али и центри попут Ендруа Богута, Пау Гасола, Ала Хорфорда и ДеАндре Џордана. Интересантно је да према овом параметру Србија има један од најјачих центарски тандема на свету, како је међу најбољима у лиги и Бобан Марјановић.

БПМ се одређује тако што се у обзир узму све „box score“ информације (поени, проценти, скокови, асистенције, украдене лопте, изгубљене лопте, блокаде, фаулови) као и укупан наступ тима, како би се проценило колико је један играч одиграо боље или лошије од просечне бројке за лигу. Овај податак се рачуна на 100 поседа, за просек се узима нула тако да је јасно да је све изнад нуле, изнад просека.