Прочитај ми чланак

Вујошевић: Цензура, избацили све о Вучићу, коме је спортски домет банана клинцу

0

Прослављени кошаркашки тренер Душко Вујошевић оградио се од интервјуа који је дао за портал Мондо јер је, према његовим речима, разговор цензурисан и избачени су делови у којима он критички говори о председнику Србије Александру Вучићу и његовој улози „у рушењу ЈСД Партизан“.

– Објављена верзија интервјуа је цензурисана и желим да обавестим читаоце у Србији да се одричем тако објављеног интервјуа. Све што сам говорио о улози Александра Вучића о рушењу клубова ЈСД Партизан није објављено. Исто тако, није објављена ни моја замерка тренеру КК Партизан Андреи Тринкијерију што је некритички и удворички председника Вучића назвао великим спорташем – навео је Вујошевић.

Дугогодишњи тренер Кошаркашког клуба Партизан, а сада румунског Клужа, истакао је за Данас да су новинар и камерман Монда „прешли дуг пут и дошли у Клуж“, те да је он мислио „да знају код кога долазе“.

– Понашали су се пријатељски и разговор је био пријатан али то није била приватна посета и приватна прича већ разговор за јавност. Молим читаоце да имају на уму да овако цензурисан разговор нисам ауторизовао и да је овако деформисан објављен без моје воље – нагласио је Вујошевић.

Он је за наш лист испричао шта је све рекао у интервјуу, а што читаоци Монда нису могли да виде.

– Када сам поменуо Трикијерија, критиковао сам његову изјаву да је Вучић велики спорташ. Какав је он спорташ? Његово највеће спортско достигнуће је када је лупио банану десетогодишњем детету. Он јесте љубитељ спорта, али искључиво Црвене звезде. Он фаворизује Звезду, посебно финансијски, а то показују и резултати – напомиње наш саговорник.

Он подсећа да је 2012. „када су напредњаци дошли на власт“ Партизан био државни шампион у готово свим спортовима, „док је прошле сезоне из Спортског друштва Партизан једино куглашки клуб био први“.

– Вучић је човек са концентрисаном моћи, који не само да фаворизује Звезду већ није успео да успостави систем финансирања врхунског спорта. Ко ће и колико новца добити зависи од политичког утицаја, Вучићевог тренутног расположења или ћефа – наглашава Вујошевић.

Према његовим речима, врхунски спорт у Србији се делом финансира и новцем из сумњивих токова.

– Један од разлога због којег нисам више тренер у Србији је зато што ми је предочено да ако овде будем био тренер, Партизан неће добити спонзорства. Што се тиче политике, био сам један од првих „узбуњивача“ говорећи о свим пошастима ове власти. Сада сам то оставио другима. У интервјуу који је цензурисан причао сам само о погубном утицају политике на спорт. А то је, подвлачим, недостатак система финансирања врхунског спорта, према резултатима, успесима и потребама – истиче Душко Вујошевић.

Овај је дошао да вас уништи

Славни тренер каже да му је још 2012. , док је био председник ЈСД Партизан, тадашњи председник ФК Партизан Драган Ђурић пренео изјаву тада актуелног председника Србије Томислава Николића да је „овај (Вучић) дошао да вас уништи“. „То се, нажалост, показало као тачно“, каже Вујошевић.

Мондо без коментара

На питање Данаса да прокоментарише наводе Душка Вујошевића о цензури, новинар Монда Павле Кнежевић који је радио интервју, одговорио је да „нема коментар“. Иначе, Мондо је основао Телеком Србија, али тренутна власничка структура овог интернет портала је нејасна, иако познаваоци прилика тврде да ово државно предузеће и даље стоји иза њега.