Прочитај ми чланак

Вучић реаговао због Жоца: Ово је одвратан напад на државу

0

"Ово је одвратан напад на државу, не само од овог човека, него и из Црвене звезде и Партизана. Овде је Богом дано да будете против државе", рекао је председник Србије Александар Вучић гостујући на "ТВ Прва" дан након финала Купа Радивоја Кораћа у Нишу.

Вучић је говорио о наступу тренера Партизана Жељка Обрадовића, који је после трећег узастопног пораза од Црвене звезде на завршном турниру Купа, између осталог, позвао челнике црно-белих да изађу у јавност и открију ко колико добија од државе.

„Апелујем на људе из клуба да изађу у јавност и наведу тачно, црно на бело, ко је колико добио, па да се види како смо то ми државни пројекат и како сам то ја државни пројекат“, причао је видно узнемирен.

„То је највећа лаж која је икада изговорена“, рекао је Обрадовић, који је између осталог рекао да судијска тројка није била дорасла финалу.

„И сад је интересантно, јер се помињу буџети, да се види шта Партизан ради у Евролиги, наравно пошто је Партизан организован клуб и тим људима у клубу који су успели да направе тај буџет честитам на свему“, додао је трофејни тренер.

„Кад постигнете успех, морате да кажете да је упркос држави. Такве су и наше навијачке песме. Ништа не би било од Звезде и Партизана да нема државе. Можда један, али можда ниједан клуб у Европи нема подршку као Звезда и Партизан“, одговорио му је Вучић дан касније.

„Када кажем од државе, мислим о директном новцу, преко КСС, града Београда, преко Србије, преко Телекома, Ниса… Тако ни Зиђин ни Газпром нису дошли јер их је звао неко из Звезде и Партизана, него их је звала држава. Плаћамо енормне суме новца. Добијају три пута јефтиније халу Арена него што је тржишна. На то додајте отплате, порез, па приватнике којима кажемо да подрже клуб за који и не навијају. како се плати порез? Ми им дамо паре, они уплате. То неће да кажу народу“, причао је уживо у програму.

„Желим да се захвалим држави Србији која је много помогла Партизану да има овакву сезону, да направи озбиљан тим и одличан буџет. Погледајте какве смо клубове и са каквим буџетима оставили иза себе у Евролиги. Хвала свима који су нам помогли, навијачима за уплату пореза, а надамо се да ћемо ускоро моћи да се самостално финансирамо. Желимо да имамо респектабилан тим и следеће сезоне у Евролиги, клубови су већ почели да праве тимове за наредну сезону, желимо и ми да будемо опет конкурентни“, рекао је Обрадовић прошлог пролећа после освајања титуле у АБА лиги.

„Е пошто сте тражили, сад ћете да добијете. Сви заједно. Знате ли да Партизан не би играо европску утакмицу осам година у фудбалу да није државе. Поштени су, па кажу то. Потпуно би пропао клуб, сваки пут смо плаћали лиценцу, седам или осам, немојте ме држати за реч. Звезди нисмо платили 2014. године и нису играли, после тога смо им платили четири-пет пута. Што то не кажете то људима? Хоћете да вам ја објасним зашто? Зато што немамо уређене односе и приватне клубове и немам снаге за то и морам зато да трпим увреде. Не могу да кажу да нас је победио онај други, честитамо спортски, понекад су криве судије, али и то је у подтексту да је неко други крив. Њима не могу ништа ни судије него мора неко други да нареди. Пошто су то тражили, рекао сам Синиши Малом да то све спреми“, рекао је Вучић и поручио да је „молио банкаре да помогну једном клубу, иако навијају за други клуб“.

„Најпопуларније је рећи да си против државе. Што је срамота узети паре од државе? Волите да узмете паре испод жита и да је онај други увек миљеник? То раде и једни и други. Да поновим – Звезда и Партизан не би постојали без државе, да вас не лажу. Од оних акција за скупљање пореза динара нису уплатили и то вам животом гарантујем. Погледао сам папире и дужни су шест милиона евра, а Звезда 1,2 милиона евра пореза у кошарци. Ја сам једини који смем да се супротставим свима и кажем истину народу. Плаше се навијача и свих њих када то кажу. И никад нико неће да има чисте рачуне, показаћемо све бројке“, казао је Вучић и рекао да „ако неће државу, добиће праву цену за Арену и неће више бити никаквог финансирања лиценци“.

Према речима председника, преноси Мондо, Црвена звезда и Партизан су у кошарци у последњих неколико година заједно добили око 50 милиона евра, да би подигли углед Србији, али „увек слуша кукњаву“ упркос томе:

„Нико из Шпаније, Италије или било које друге земље нема толико пара од своје државе“, закључио је Вучић.