Прочитај ми чланак

Вучић: Олоши, освојићемо 15 медаља у Токију

0

Након прошлих Олимпијских игара (ОИ) тадашњи премијер Александар Вучић похвалио се да је погодио тачан број медаља које ће освојити спортисти Србије и изнео прогнозу за наредне ОИ у Токију - биће скоро двоструко више одличја. Ових дана, не помињући више ту (не тако давну) амбицију, председник Србије је истакао да је девет освојених медаља у Токију “највећи спортски успех свих времена који је Србија остварила”.

Вучић је у Председништву Србије приредио пријем за спортисте који су освојили медаље и напоменуо како је, захваљујући њиховом труду, од Србије у региону боље резултате само постигла Мађарска.

Параолимпијци Србије – стонотенисери (Фото: СРБИН.ИНФО – Ненад Златановић)

Али, као да је заборавио да је претходних година, у различитим приликама, предвиђао да ће Србија у Јапану освојити много већи број медаља.

После Олимпијских игара у Рио де Жанеиру 2016. Вучић је, као председник Владе Србије, изјавио да “никада није хтео да се кити туђим перјем”, али је тада нагласио и да не жели да одговара „разним олошима који вређају наше олимпијце“, не пропуштајући да се похвали да је “један од ретких који је погодио колико медаља ће освојити”.

Најавио је да ће на наредним ОИ у Токију Србија освојити чак 15 медаља.

– Коју реч да употребим, осим олоша, за људе који вређају даму и Штефанека? Исто сам рекао и за људе из СНС који су вређали олимпијског шампиона. Сад вам кажем, на следећим Олимпијским играма, освојићемо дупло више медаља – рекао је Вучић и најавио 15 медаља.

Две године касније, у марту 2018, председник Србије кориговао је ранији циљ. На пријему у Председништву Србије за светску шампионку у скоку у даљ у дворани Ивану Шпановић и чланове репрезентације Србије у стрељаштву, који су на Европском првенству освојили медаље, Вучић је казао да је циљ Србије да на идућим летњим Олимпијским играма освоји – “најмање 12 медаља”.

А 9. јула ове године, испраћајући чланове олимпијског тима Србије, Вучић им је поручио:

– Хвала вам за тај огроман труд који сте уложили за свој народ и, морам да кажем, и поред олимпијског правила ‘важно је учествовати’, ми се надамо успеху (осмех). Ми се надамо победама, медаљама, где год и како год да то буде.

Овога пута, исказао је нешто мање амбиције – да се освоји више него у Рију, наводи Истиномер.

– Ми смо спремили, оно што смо могли као држава да урадимо… има неких земаља које су значајно испред нас по примањима, али смо по наградама за сребро и бронзу сад и испред Русије, наравно и испред свих у региону, а верујем да у будућности, како економија Србије буде напредовала, да ћемо моћи да приближимо те награде ономе што дају највећи у свету. То је само мали део наше захвалности за све оно што од вас очекујемо. Имали смо у Пекингу три медаље, у Лондону четири, из Рија донели осам, не смем да вам кажем да се сад надамо да ће бити више (осмех), али свакој медаљи, сваком успеху радоваћемо се бескрајно.