Прочитај ми чланак

Вокри: Косово ће на терен, ништа ви ту не можете

0

vokrikaradzic_f

Фадиљ Вокри, председник самопрокламованог Фудбалског савеза Косова, има велика очекивања уочи наредног састанка Извршног комитета ФИФА, који ће се одржати 4. и 5. децембра у бразилском граду Салвадор де Баија, дан пре жребања група за Мундијал.

Први човек такозваног Фудбалског савеза Косова каже да је свима јасно да ће А репрезентација српске покрајине, коју је признало 105 земаља као самосталну државу, у најскорије време играти утакмице.

– Косово је признало 105 земаља, а Гибралтар, који нико није признао, играо је пријатељску утакмицу. Нама не дају и то је срамота за спорт. Ми само желимо да играмо фудбал – каже Вокри за „Блиц“.

У Приштини не знају шта могу да очекују на наредном састанку у Бразилу, иако лобирање за „њихову ствар“ већ дуго траје.

Нећу да причам о доласку у Београд

Фадиља Вокрија многи памте из времена када је са великим успехом носио дрес Партизана и репрезентације Југославије.
– Да ли бих дошао у Београд? Нећу то да коментаришем, као ни то да ли се чујем са пријатељима из прошлог времена. Мој одговор би одмах добио другачију конотацију од оне коју би заиста имао. Када се нормални људи сретну, било где на свету, то је ваљда у реду. Али, боље је да не коментаришем.

– Не идемо у Бразил, јер то није конгрес него састанак Извршног комитета. Не знам ни да ли ће се разговарати на ову тему. Немамо обећања, али се надамо да ћемо коначно добити дозволу да А репрезентација за почетак игра пријатељске утакмице.

Вокри је опрезан и због различитог погледа ФИФА и УЕФА на статус српске покрајине.

– За ФИФА је једино меродавно да земља буде интернационално призната, док УЕФА инсистира на томе да држава мора да буде призната у Уједињеним нацијама. И у Србији фудбалска јавност зна да ћемо веома брзо играти утакмице, није ми јасно због чега у Фудбалском савезу Србије толико отежавају ситуацију.

Вокри и Караџић су се срели недавно, а руковању званичника два савеза дат је велики публицитет.

– Било је то руковање нормалних људи. Наш сусрет одиграо се под окриљем ФИФА и нема ништа чудно у томе што смо разговарали. Свесни смо ми да се у Београду позивају на Владу Србије и на Уједињене нације, али сам сигуран да ћемо ускоро играти фудбал.

Како тренутно ствари стоје, Косово ће прескочити наредни циклус квалификација за Европско првенство, које почиње у септембру 2014.

– Не знам да ли ће Косово бити признато до марта наредне године, када ће се жребати групе за наредне квалификације. Ми смо од проглашавања независности већ играли пријатељске утакмице, очекујем да то буде први корак ка остварењу крајњег циља – да једног дана учествујемо у квалификацијама за велика такмичења – каже Вокри.

(Блиц)