• Почетна
  • СПОРТ
  • Виторио Риго, адвокат фудбалских асова: Немам клијенте у Партизану
Прочитај ми чланак

Виторио Риго, адвокат фудбалских асова: Немам клијенте у Партизану

0

brodarac(Спортски журнал, фото: Д. Жарковић)
Фудбалери, 22 момка на терену, први су ешалон игре која доводи хиљаде људи на стадионе. Иза њих, у другом реду, су тренери, председници, менаџери…

Негде дубоко у сенци свих су адвокати, правни заступници који брину о тумачењу сваког слова на уговору, они који скоро никада не изађу на сцену представе чији су сценарио у великој мери сами написали.

Виторио Риго, Италијан из Вићенце, новац и славу није стекао шутирајући лопту, али је у свету фудбала познато и поштовано име. Његов потпис стоји поред потписа Марија Балотелија на уговору са Миланом, Златана Ибрахимовића са Барселоном, Миланом, Пари-Сен Жерменом, на уговору Роберта Манћинија са Манчестер ситијем…

Риго је неколико дана боравио у Београду. Довеле су га пословне обавезе. Посетио је стадион у Хумској, где је разговарао са члановима руководства Партизана о могућностима да правно заступа играче који би каријеру наставили у иностранству…

Затим је отишао до Савског кеја, на игралиште Бродарца, где већ има четири клијента из омладинске школе клуба чији се први тим такмичи у Првој београдској лиги.

– Да се одмах разумемо. Ја нисам агент и не намеравам да преговарам око преласка ових момака у италијанске клубове. Овде сам другим послом – одмах Риго наводи причу на тему доласка у главни град Србије.

Шта је конкретно разлог вашег доласка у Београд?

– Играчи из Србије, која није чланица Европске Уније, имају доста проблема око прибављања докумената за боравак у Италији и другим државама. У Београд сам дошао да разговарам са клијентима који имају могућност да у наредном периоду потпишу уговор са неким италијанским клубом.

Како је могуће да су то фудбалери нижеразредног Бродарца, а не великих клубова попут Црвене звезде и Партизана?

– То је питање на које би требало да одговарају људи из управе клубова. Неколико момака из Бродарца већ су боравили у Италији, били у камповима Фиорентине, Роме, Ђенове… Међу фудбалерима Партизана немам клијената, али сам посетио клуб јер у Италији игра, или су играли, фудбалери из тог клуба.

Шта је највећа препрека за српске фудбалере при преласку у клубове из Италије и Европске Уније?

– Врхунски фудбалер немају пуно проблема, они који прелазе у Милан, Барселону, ПСЖ, Манчестер сити или клубове тог ранга, али њих је мало, тек неки проценат. На велике проблеме наилази много већи број играча чији су трансфери пуно мањи, а потписују уговор са клубовима мањег реномеа. При том, они најталентованији из млађих категорија, прописима ФИФА и УЕФА су спречени да напредују.