Прочитај ми чланак

ВИМБЛДОН – НОВАК: „Да преокренем ствари у финалима, спреман сам за Федерера“

0
tenis novak 44_size3

Фото: Павел Головкин

Српски тенисер Новак Ђоковић рекао је за Б92 да жели да се фокусира на позитивне моменте из меча и поред слабије игре против Григора Димитрова.

Ђоковић је победом над Димитровим резултатом 6:4, 3:6, 7:6, 7:6 обезбедио треће финале у каријери на Вимблдону.

Слично као и у мечу са Марином Чилићем, Ђоковић је имао контролу, али је његова игра знатно опала. Наш новинар Милан Бошковић питао је Новака који су узроци толиких проблема и осцилација.

„Постоје одређени фактори који утичу на игру, а ово је велики меч – полуфинале Грен слема. Разумем зашто ми постављаш то питање, јер сам га и ја сам себи поставио и у претходном мечу са Чилићем, а и овде се десила потпуно иста ситуација. Имао сам потпуно меч под контролом, сет и брејк вишка и онда сам дозволио осцилацијама и падовима у концентрацији противнику да се врати у меч. Дао сам му то самопоуздање и веру да може да победи. Сам себи закомпликујем живот, али то је спорт. На терену сам некада и сувише самокритичан, али желим да се фокусирам на позитивне ствари. Победио сам, гледаћу да извучем поуке и да се што боље припремим за финале“, рекао је Ђоковић за Б92.

Ђоковић је руку пустио тек у финишу тај брејка четвртог сета, јер пре тога није успевао да нађе прави ритам и игру.

„Били су незгодни услови, ветар је дувао, на шта нисмо навикли на овом турниру. Ако у неким тренуцима почнете да правите грешке, још противник направи два удараца, изгубите брејк и почнете да сумњате у себе. То су неке емоције кроз које сваки професионални спортиста пролази. Тенис као врло комплексан и специфичан спорт је такав да све може да се окрене у једном ударцу. Тако сам и ја мало изгубио самопоуздање код форхенда, мало се повукао и то је проузроковало његову агресивнију игру са основне линије. То не смем да дозволим, ако будем играо против Федерера у финалу, јер имају сличну. Ово ми служи као добра припрема за оно што предстоји“, додао је Новак.

Он је рекао да жели да промени негативну традицију у финалима Грен слемова, која га прати последњих годину и по дана.

„Мотивације има на претек, ово је финале најважнијег турнира које имамо у спорту. Изгубио сам три од последња четири Грен слем финала и слагао бих када бих рекао да ми то није мало ушло у главу. Потрудићу се да преокренем ствари у финалима и надам се да ћу овде моћи да кренем са том позитивном серијом. Опет понављам, мотивације увек има и ако негде желим да освојим турнир, то је онда овде“, закључио је Новак за Б92 додавши да нема никаквих проблема са повредама.

Ђоковић у новом финалу Вимблдона!

Српски тенисер Новак Ђоковић по трећи пут се пласирао у финале Вимблдона, победом над Бугарином Григором Димитровим, резултатом 6:4, 3:6, 7:6 (2), 7:6 (7).

Новак није одиграо превише добар меч против Григора који сте директно могли да пратите на ТВ Б92, али је успео да се пласира у финале после висе од три сата игре.

У борби за другу титулу на теренима Ол Ингланд Клаба бориће се са бољим из другог полуфиналног меча у ком се састају Роџер Федерер и Милош Раонић

Поред пехара на најпрестижнијем тениском турниру, Ђоковић ће имати мотив више, пошто ће евентуалном победом поново доћи на прво место АТП листе.

Ово је био пети међусобни дуел Србина и Бугарина И четврта победа Ђоковића, док је Димитров једини тријумф остварио у Мадриду прошле сезоне са 7:6, 6:7, 6:3.

Већ од старта меча било је приметно да Новак није у свом елементу, али је на почетку могао да се ослони на први сервис, који је функционисао готово перфектно.

Иако се слабије кретао и имао одређених проблема са бекхендом и ритерном, успео је да искористи нервозу Бугарина који је играо прво ГС финале и направи брејк у петом гему. Стечену предност лако је одржавао и после само 27 минута повео са 1-0 у сетовима.

Други део игре личио је на први, с тим што је шампион из 2011. сервис ривалу одузео у трећем гему и чинило се да има потпуну контролу. Ипак, наставио је са честим грешкама, проценат сервиса му је пао и практично је сам вратио Димитрова у меч. Бугарин је прихватио поклон, после првог направио и други брејк за изједначење у сетовима.

Трећи сет био је једини без брејкова, сервери су успели да издрже до тај брејка у ком је Ђоковић два пута поентирао на сервис ривала и релативно лако га добио (7:2).

По брејк су разменили и у почетној фази трећег сета, да би наш играч спасао једну сет лопту и изборио тај брејк. У одлучујућем гему успео је Новак да неутралише још три сет лопте, искористи чињеницу да се Димитров превише клизао и на крају стигне до победе.

Колико је овај меч био изједначен, говори укупан однос у добијеним поенима (140:136). Интересантно је да је Новак имао више асова (17:15), али је Димитров забележио више винера (45:48) и неизнуђених грешака (26:33).

Ток меча:

Димитров је на почетку био веома агресиван и први сервис га је служио, па је почетна два гема на свој сервис лако добио. И Ђоковић је на сличан начин узео ’свој’ гем, па на почетку није било узбуђења – 2:1.

Новак је затим добио још један лак гем, а онда је уследила серија грешака Димитрова – промашио је зицер на мрежи, затим направио дуплу грешку, па је послао бекхенд у мрежу. Новак је тако дошао до 0:40, а Димитров на првој није успео да извуче довољно спина после слајса ривала, па је Ђоковић направио брејк.

У прва четири гема на свој сервис Ђоковић је промашио само један први сервис, а убацио је 14, па је лако добијао своје гемове. Не рачунајући ужасан пети гем, ни Григор није имао проблема на свој сервис, а обојица тенисера мучили су се са ветром.

tenis federer29_size3
Роџер у три сета до новог финала

Швајцарац Роџер Федерер пласирао се у девето финале Вимблдона, победом над Милошем Раонићем резултатом 6:4, 6:4, 6:4.
Швацарац ће се у борби за трофеј састати са Новаком Ђоковићем, који је у четири сета избацио Бугарина Григора Димитрова.
То ће бити прво Грен слем финале за њих двојицу још од 2007. године и УС опена.
Ово је био укупно пети међусобни дуел двојице тенисера и пета победа Федерера, који је искористио чињеницу да се Раонић први пут нашао у овој фази неког Грен слема.
То је било очигледно већ на старту, када је швајцарски тенисер већ у уводном гему искористио прву брејк лопту и почео да доминира.
Лако је завршио сет, а онда у наредна два сервисе противника одузимао у 10. гему и лагано завршавао сетове.
Од понодељка трећи тенисер на АТП листи одиграо је још један сигуран меч, у ком је направио само 11 неизнуђених грешака. Одлично је миксовао ритам ниским слајс ударцима, што му је доносило много лаких поена.
На крају је меч завршио са 32 директна поена, наспрам 36 Раонића, међу које је ушло чак 17 асова.

У десетом гему Новак је погодио само један први сервис, али је освојио сва четири поена и без проблема је повео у сетовима.

У другом гему другог сета први пут се стигло до ’дјуса’ на сервис Новака, али он је и даље добро сервирао и освојио тај гем. Већ у следећем Ђоковић је стигао до брејка – ритерн је прорадио у каснијој фази гема, а Димитров није могао да се навикне на ветар и у чудном поену направио је грешку на првој брејк лопти (2:1).

Новаков проценат првог сервиса мало је опао, а у следећем гему пропустио је три гем лопте и Димитров је дошао до брејк лопте. Бугарин је вратио неколико тешких лоптица, али потом се оклизнуо, а Новак није изгубио прибраност и спасао је брејк лопту, да би потом и повео са 3:1.

У следећем гему Ђоковић је дошао до брејк лопте, али је тада Димитров заређао са добрим сервисима и успео да се извуче. То је била увертира за следећи гем у којем је Бугарин створио две везане брејк лопте – прву је Новак спасао, али је на другој у нешто дужој размени послао бекхенд у мрежу.

Ђокович је потпуно пао – почевши од сервиса, али и препустио је иницијативу Бугарину у поенима, а он је то користио.

Након што је лако освојо гем на свој сервис, Димитров је направио нови брејк, а Ђоковићеве грешке су се множиле. Бугарин је дошао до три везане сет лопте, Новак је прву спасао, али је онда погрешно тражио челенџ и Димитров је изједначио – 6:3.

Почетком трећег сета Ђоковић је напокон прекинуо серију од пет изгубљених гемова, дошао је и до 15:30 у следећем гему, али је Димитров везао неколико добрих сервиса и изједначио на 1:1.

И Бугарин је дошао до 15:30 у следећем гему, али онда је направио ас после дуже времена, уследио је добар волеј након два која су завршила у мрежи, а онда и форхенд на линију за вођство 2:1. Новак није проналазио прави ритам са основне линије и покушао је нешто да промени – одиграо је неколико добрих волеја и повео је са 3:2.

Ђоковић је био несигуран са основне линије, много лоптица завршавало је у мрежи, а стратешки важну бекхенд паралелу није успевао да ’пронађе’. При резултату 3:3 Димитров је дошао до 0:30 након што је Новак промашио зицер форхендом, а затим и изашао на мрежу одмах после другог сервиса.

Бугарин је дошао до брејк лопте, измакао се на форхенд и ударио јако, али Ђоковић је успео да се намести на бекхенд и лоптица је некако прешла. Уследио је одличан форхенд Новака и излазак на мрежу после првог сервиса – 4:3.

Ни Димитров у трећем сету није играо ништа посебно, а у осмом гему Ђоковић је на 15:30 избацио ритерн на не нарочито јак други сервис у аут, а имао је активан поен и на 30:30 када је спиновани форхенд послао у аут.

Григора није ишао сервис, али Ђоковић је пропустио још једну полушансу лошим изласком на мрежу – 4:4. У наредним гемовима није било прилика за брејк, па се ушло у тај брејк.

Новак је добро почео, освојио је први поен на свој сервис, а до првог мини брејка дошао је лепо изграђеним поеном, и уз клизање Димитрова, за 2-1. Уследила су два изврсна Новакова сервиса, али кључни моменат догодио се на 4-2, када је Бугарин одсервирао дуплу грешку.

Уследила су још два поена за Ђоковића и вођство у сетовима после стегнуте и нервозне игре на обе стране.

Први сервис гем Димитров је одиграо сигурно и прецизним сервисима га узео без изгубљеног поена. Већ у следећем гему имао је ситних проблема, Димитров је стигао до 0:30, али је добрим кик сервисима и нападима из форхенда изједначио на 1:1.

Пропуштена полуприлика коштала је Бугарина већ у следећем гему, када је грешкама поклонио три везане брејк лопте нашем тенисеру. Ђоковић је већ прву искористио и стекао потпуну контролу у овом мечу – 2:1.

Добро је Новак кренуо и у следећем гему, али је лошим нападима допустио брејк шансу. Успео је да је спаси одличним кик сервисом, али је наставио да шаље кратке лопте што је Димитров користио за нападе форхендом. Лош напад, волеј и процена коштале су га испуштања стечене предности са старта сета – 2:2.

Ђоковићу као да је лакше да игра на сервис противника. Дубоким форхендима изградио је два поена, а после аса, вратио је један тежак сервис и стигао до две везане брејк лопте. Међутим, тада је бугарском тенисеру кренуо сервис, нанизао је четири поена и повео са 3:2.

Нова мини криyа уследила је у Новаковој игри, лагане форхенде је слао у мрежу и Димитров је без игре имао 0:30. Уследила је и прва брејк лопта коју је Ђоковић спасао изласком на мрежу, а онда и друга коју је неутрализовао нападом из форхенда. На трећој је погодио ас и извукао се на 3:3.

Други тенисер света био је видно нервозан јер није успевао да искористи прилике на сервис ривала. Приликом једног промађеног бекхенда покушао је да шутне линију, а Бугарин је ту нервозу искористио и поново повео. После дуго време уследио је један миран гем Ђоковића и изједначење на 4:4.

Феноменалном контром из форхенда Григор је отворио Новаков гем и одмах најавио велику неизвесност. Новим агресивним поеном и штоп волејом дошао је до сет лопте, али је Ђоковић то спасао сервисом у тело. Димитров се много клизао трчећи са једне на другу страну, што је наш играч искористио и изједначио на 5:5.

Обојица тенисера одсервирала су по гем са нулом и ушло се у тај брејк четвртог сета.

Први мини брејк направио је Димитров, када је Ноле избацио бекхенд иза линије за 2:1, али је истом грешком вратио на 3:2. Чинило се да Новак може да се врати и преузме контолу, али је форхенд убацио у мрежу и на паузу се отишло са 4:2. Сигурним сервисима Бугарин је дошао до три везане везане сет лопте, али је Ђоковић све три неутрализовао. Те прилике имале су велики утицај на Григора који је направио дуплу сервис грешку и поклонио прву меч лопту Новаку Ђоковићу. Прву је успео да избегне, али га је лош излазак на мрежу коштао друге и Новак је по трећи пут изборио пласман у финале Вимблдона.

(Б92)