• Почетна
  • СПОРТ
  • Вања Удовичић: Спремни смо за приватизацију Звезде и Партизана
Прочитај ми чланак

Вања Удовичић: Спремни смо за приватизацију Звезде и Партизана

0

udovicic

Министарство спорта и омладине припремило је предлоге и могуће моделе приватизације Звезде и Партизана и сада су на потезу ресори у Влади Србије који се баве приватизацијом и својинском политиком, открива у интервјуу “Дневнику” министар спорта и омладине Вања Удовичић.

Сви се слажу да је приватизација спортских клубова неминовност. Но, јавност се пита и да ли ће се баш сви проблеми решити ако се приватизују Звезда и Партизан, као и шта ће бити с осталим клубовима?

– Министарство омладине и спорта је у том процесу завршило свој део посла. Извршили смо свеобухватну анализу, разговарали с правницима, спортским стручњацима, економистима из Србије и обишли све земље региона које су имале сличан систем као ми и успешно га замениле новим који је одржив. Припремили смо предлоге и могуће моделе за својинску трансформацију, а за остатак процеса задужени су ресори који се баве питањем приватизације и уређења својинских односа. Наравно, ми смо ту да помогнемо из домена наше надлежности. Циљ у којем све ово радимо јесте да поставимо здраве темеље за развој српског спорта у наредној деценији. Ако желимо да наш спорт има будућност морамо да мењамо, пре свега навике, али и цео систем.

Да ли је било разговора о томе да се предвиде одређене пореске олакшице за улагање у спорт или је то у овим условима нереално?

– Спорт дели судбину народа и државе и у овом тренутку, спровођење те идеје, нажалост, није реално. Радимо на томе да нађемо реалан и одржив начин да привучемо здрав капитал у српски спорт. Та тема ће бити покренута када се стабилизује економска и финансијска ситуација у земљи.

Када се могу очекивати дуго најављиване измене Закона о спорту и у ком би правцу оне могле ићи?

– Суштина измена је у стварању здравог и одрживог система спорта, које ће бити усмерене на бољи положај спортиста, и даљи развој Србије као спортске нације. Циљ је да се створе услови да се највећи могући проценат становништва свих узраста бави спортом, а на професионалном нивоу, освајање већег броја олимпијских медаља. Нови закон у фокус ставља спортисте, тако да могу да буду усмерени на припреме и такмичења, а не да буду оптерећени административним проблемима. Правимо систем који је у функцији спортисте, а не обрнуто. Предлог измена Закона о спорту је завршен, ускоро креће јавна расправа и након тога, када прикупимо примедбе и сугестије стручне и спортске јавности, закон улази у процедуру. 

Током јавне расправе о Националној стратегији развоја спорта у Србији у Новом Саду је највише било примедби на рачун финасирања спорта, а поготово да није препознат значај школског спорта за јавно здравље?

– Развој школског спорта је међу најважијим сегментима рада Министарства. Он је од есенцијалног значаја за јавно здравље, јер се здраве навике стварају од малих ногу. Тога смо итекако свесни и управо зато, под окриљем Министарства, функционише и Савез за школски спорт, који је ове године добио значајно већи буyет и који широм Србије имплементира програме који деци школског узраста омогућавају бесплатно бављење спортом, подстичу и едукују и ђаке, наставнике и родитеље да рекреацију прихвате као саставни део живота. И с Министарством просвете смо у сталним консултацијама о моделима за унапређење наставе физичког васпитања. А што се тиче евентуалних примедби, јавне расправе се и организују да би свако добио прилику да унапреди предлог акта о којем се дискутује….

(Дневник)