Прочитај ми чланак

УЗНЕМИРАВАЈУЋА ДИЈАГНОЗА: Нутрициониста Бранка Мирковић – Новаково тело једе себе

0

Јирг Хезли је у праву кад тврди да Новак Ђоковић пати од орторексије. Такав став за београдски "Ало" износи нутрициониста Бранка Мирковић.

Власник института у Швајцарској у орторексији види узрок немоћи српског аса, са чиме се Мирковићева слаже.

Новак слетео у Београд, откривено шта планира даље!

– Апсолутно је тачна дијагноза. Осим да може да доведе до суицида. То је претерано. Све друго је на месту. Као бивши спортиста знам да таква исхрана није прилагођена потребама врхунских спортиста. И ако се дуготрајно упражњава, доводи до тога да краће спавају, брже се одмарају, јаче осећају светлост и звук. Као да су на некој дроги – прича Мирковићева за „Ало!“.

Такве особе је тешко убедити да одустану од зависности од здраве исхране, додаје наша саговорница.

– Орторексија је попут анорексије, врста изгладњивања, само кроз форму да се здраво храни. Не дајете телу протеине кроз месо, а тело кад потроши енергију, такорећи, једе само себе. Тако и долази до смањивања мишићне масе.

Мирковићева је, наглашава, забринута за Ђоковићево здравље.

– Имала сам страх чим је почео тако да се храни. Надала сам се да ће одустати. Знате, то са енергијом сунца, те грли овог, грли оног, кад уђу у такву причу, људи функционишу као на нивоу секте. Имају субјективан осећај хиперсензитивности и осећаја моћи, која је, нажалост, лажна. Баш сам забринута за Новака. И као бивши спортиста, и као нутрициониста, и као особа са ових простора.

Да би поново био у врху светског тениса, да бисмо га видели у некадашњој, шампионској форми, Ноле мора да промени исхрану, истиче она.

– Нема ту шта да се паметује, Ђоковић треба да се врати исхрани као у време кад је био најбољи, најјачи, најспособнији. У томе треба да му помогну нутрициониста и психијатар. Обе струке се укључују, јер је неопходно ради решавања проблема – закључује Бранка Мирковић.

Јирг Хезли сматра да Новак Ђоковић болује од орторексије, односно поремећаја исхране који подразумева претерану потребу човека да се храни што здравије.