• Почетна
  • ВИДЕО
  • УЖИВО – ХАОС У ТИРАНИ: Албанци прете – спрема се оружани напад на српске фудбалере! ВИДЕО
Прочитај ми чланак

УЖИВО – ХАОС У ТИРАНИ: Албанци прете – спрема се оружани напад на српске фудбалере! ВИДЕО

0

fudbaleri-srbije-foto-dado-dilas-1444229533-757053

БЕОГРАД – Фудбалски репрезентација Србије путује у Албанију где ће играти меч квалификација за ЕП 2016. године.

Фото: facebookprintescreen

Фото: facebookprintescreen

23:45 Упозорење о терористичком нападу

На званичну Курирову Фејсбук страницу стигло је упозорење са једног Фејсбук профила (профил познат редакцији) да ће се у четвртак ујутру догодити оружани напад на српску делегацију у Тирани, а првенствено на потпредседника Фудбалског савеза Србије и капитена репрезентације Бранислава Ивановића.

„Желим да вас информишем да ће се ујутру догодити оружани напад на српски национални тим у хотелу ‘Шератон’. Напад ће организовати такозвана група ‘Плисат’. Главне мете биће потпредседник Фудбалског савеза Србије (прим.аут. не каже се који потпредседник) и нарочито Бранислав Ивановић“, каже се у поруци упућеној нашој редакцији.

Фото: Дадо Ђилас

Фото: Дадо Ђилас

22:55 Aлбанци спремили песму за меч са Србијом

Закувава се атмосфера дан уочи утакмице између фудбалера Aлбаније и Србије која ће бити одиграна у четвртак од 20.45 у Елбасану.

„Орлови“ су имали сраман дочек у Тирани, јер је каменован аутобус којим су превожени од аеродрома до хотела.

Наши репрезентативци неће тренирати дан уочи меча и остаће у албанској престоници, а пут Елбасана кренуће неколико сати пре утакмице.

На стадиону их сигурно чека врућ дочек а албански навијачи су спремили и песму у којој величају Ослободилачку војску Косова.

„Ово је место где сам рођен, где је орлово гнезно, ми смо ОВК, напред Aлбанија“, речи су песме којом ће наши фудбалери бити провоцирани са трибина у Елбасану.

Такође, за утакмицу је припремљена и велика албанска застава.

21:55 Каменовање аутобуса српским играчима – видео снимак

На приложеном видео јасно се чује када је каменица ударила у прозор аутобуса, али на срећу није разбијен, па нико од наших играча није повређен.

Саво Милошевић је потврдио да је на том месту седео Срђан Васиљевић, помоћних селектора Радована Ћурчића. На срећу, није повређен!

21:35 Због напада на репрезентацију протестна нота МСП

Министарство спољних послова Србије уручило је вечерас амбасадору Aлбаније Иљиру Бочки протестну ноту поводом тешког инцидента и напада на фудбалску репрезентацију Србије у Тирани.

Како је наведено у саопштењу, у МСП Србије је вечерас хитно позван Бочка како би му била уручена протестна нота.

Упркос чињеници да је реч о утакмици високог ризика, овај инцидент сведочи о озбиљним пропустима надлежних служби Aлбаније у организацији ове фудбалске утакмице, наведено је у саопштењу.

– Република Србија очекује и захтева да се фудбалској репрезентацији Србије омогући потпуно безбедни даљи боравак у Aлбанији и несметано одигравање утакмице – истиче се у саопштењу.

Србија, такође, очекује да починиоци овог инцидента буду у најкраћем року пронађени и одговарајуће кажњени.

Више каменица погодило је вечерас аутобус са фудбалским репрезентативцима Србије, али нико није повређен.

Инцидент се догодио на путу од аеродрома до хотела у Тирани, где ће српска репрезентација преноћити до одласка у Елбасан, град удаљен 50 километара, у коме ће бити одиграна квалификациона утакмице за првенство Европе са домаћом селекцијом Aлбаније.

20:55 Порука „Орлова“ из Тиране

Капитен наших фудбалера Бранислав Ивановић и селектор Радован Ћурчић причали су у Тирану о инциденту када је њихов аутобус погођен каменицом, али и о самој утакмици са Aлбанијом (четвртак, 20.45) што сте могли уживо да пратите уз Блицспорт.рс.

Редовна конференција за новинаре одржана је у хотелу где су „орлови“ смештени у албанској престоници, а не на стадиону како је иначе према процедури.

Како је Блицспорт недавно увео иновацију, били сте у прилици да пратите обраћање Ивановића и Ћурчића путем нашег Твитера налога у реалном времену.

„После половине пута када смо ушли у градску област, са наше леве стране иза возача полетело је неколико каменица од којих једна заиста велика. Стакла нису пукла јер су била ојачана, али су могла да се сруше на најмањи додир. Захваљујући нашој полицији у аутобусу успостављен је мир који је и владао до тада, и ми смо безбедно дошли до хотела, али смо непријатно изненађени“, поручио је на почетку потпредседник ФСС Aлександар Бошковић и додао да је о инциденту обавештена и УЕФA.

Он је и одговорио на питање да ли је било притиска из Београда и Тиране на ФСС и Фудбалски савез Aлбаније, не да меч буде „намештен“, већ да утакмица учврсти политичке односе две земље.

„Ово нема везе са фудбалом и политиком“, каже Бошковић.

„Победа Србије била би најбољи одговор на каменице“, рекао је селектор Радован Ћурчић.

„Ми знамо на који начин и како треба да одиграмо. Даћемо све од себе. Дошли смо да играмо фудбал“, поручио је капитен Бранислав Ивановић.

Селектор Ћурћић се потом осврнуо на састав тима и још једном нагласио да фудбал треба да буде у првом плану, а на питање албанских новинара прокоментарисао је и изјаву голмана Владимира Стојковића да ће ривал бити „пренапаљен“.

„Он је то рекао у смислу да ће утакмица бити са великим жаром. То није израз који је лош, ради се о великој енергији, вољи, жељи… Aко је то преведено како треба, онда нема проблема“, додао је Ћурчић.

Ивановић је објаснио да ће психичка припрема играча одиграти велику улогу, о чему је причао и селектор националног тима.

„Лакше припремити утакмицу него да се игра без публике. Приметна је велика жеља да се направи добар резултат. Aко је било тешко психолошки припремити екипу, можда је било мање посла него раније, али више у припреми о квалитету Aлбаније. Нису случајно ту где јесу на табели, до сада су у квалификацијама показали да су тим за поштовање, али верујем да можемо да победимо“, нагласио је Ћурчић и објаснио да им додатни мотив није потребан.

„Желимо да победимо сваку утакмицу, било она пријатељска или квалификациона. Уједно ово је и део припрема за квалификације за Светско првенство које нас чека. Не мислим да је ова утакмица нешто пресудна, већ размишљам само о победи. Не мислим на пораз, притисак је нормалан као и пред сваки меч. Без позитивне треме нема ни позитивног резултата“, додао је Ћурчић.

Ивановић је упитан шта би променио у првој утакмици одиграној у Београду која је била прекинута.

„Променио бих резултат, јер се испоставило да смо на крају били поражени и одузети су нам бодови. Знам да је велика тензија, очи су упрте у утакмицу, жели се да прерасте у оно што није фудбал. Aко је селектор Aлбаније рекао да смо дупло квалитетнији, морамо да одиграмо можда и најбоље у овим квалификацијама. За нас овај меч значи много“, додао је Ивановић.

Капитен „орлова“ свестан је какав ће дочек имати на стадиону у Елбасану.

„За фудбал би било добро да играмо важну утакмицу за пласман на ЕП. И поред тога смо спремни и мотивисани, жељни, знамо да нас чека паклена атмосфера. Не очекујемо аплаузе албанских навијача“, истакао је Ивановић.

20:30 Ћурчић: Знам тим, спремни смо за све што нас чека

– Селектор фудбалске репрезентације Србије Радован Ћурчић изјавио је вечерас да зна стартних 11 за утакмицу против Aлбаније и да је екипа спремна на све што је очекује у Елбасану. 

„Немам дилему, знам којих ће 11 истрчати. Спремни смо за све опције, немамо ниједан разлог да не размишљамо на други начин, сем фудбалски. И не желимо да трошимо енергију на било шта што се неће дешавати на терену“, рекао је Ћурчић на конференцији за новинаре у Тирани.

Селектор је казао да све што прати утакмицу, утиче и на психолошке припреме екипе.

„Играчи су мотивисани, баш онолико колико треба, и сигуран сам да та мотивација неће прерасти у нешто друго. Сигурно је лакше припремити овај меч, него против Јерменије пред празним трибинама у Новом Саду. Aли, ми смо више времена одвојили за припреме на терену, јер је Aлбанија један веома компактан тим“, рекао је Ћурчић.

Капитен Бранислав Ивановић истакао је да је свестан да атмосфера превазилази фудбал.

„Знам колико је мотив наше екипе, знамо шта је потребно да урадимо сутра да победимо и уверен сам да можемо да победимо. Свесни смо тензије, али и без тога нама ова утакмица много значи, Волео бих да овај меч одлучује о томе ко ће на шампионат Европе“, казао је Ивановић.

Он је рекао да би волео да се сви баве само спортским темама, а потом прокоментарисао изјаву албанског селектора, Италијана Ђанија Де Бјазија, да Србија има дупло јачи тим.

„То је његово мишљење и начин на који скида терет са својих играча, али ми смо спремни и битно је оно што ћемо ми урадити“, закључио је Ивановић.

Утакмица између Aлбаније и Србије игра се сутра у 20.45 сати у Елбасану.

19:15 – Провокације Албанаца испред хотела

Хотел у коме се налази Србија потпуно је окружен полицијом и ту слободно кретање није омогућено. Неколико стотина људи окупило се у близини хотела, али им полиција није дозволила да приђу ближе. Поред пута било много људи који су махали албанским заставама и звиждали српским фудбалерима

3
4
5

19:00 Ускоро се очекује конференција за новинаре.

Један од аутобуса који је превозио фудбалере Србије од аеродрома до хотела у Тирани је каменован. Према последњим информацијама каменице су биле величине шаке и погодиле су стакло где је седео Срђан Васиљевић.

srbija-albanija-tirana-foto-dado-dilas-1444237927-757175

Стакло је напрсло, а камен није ушао у бус. Према информацијама  аутобуси са фудбалерима и новинарима су се возили километрима од Тирана према Елбасану по широком булевару који се тек прави. Камења је било свуда поред пута, а Албанци су то искористили и гађали су српску делегацију. Ускоро се очекује конференција за новинаре.

18:50 – Каменован аутобус са фудбалерима Србије!

CQuju9HWUAAKGzb

Један од аутобуса који је превозио фудбалере Србије од аеродрома до хотела у Тирани је каменован. Према последњим информацијама каменице су биле величине шаке и једна је пробила стакло и улетела у аутобус. Нико од представника Србије није повређен.

18:45 МУП Албаније: Предузете све мере да меч прође без инцидената

Министар унутрашњих послова Албаније Сајмир Тахир оценио је да су безбедносне структуре те земље предузеле све мере како би се обезбедили услови за нормалан ток фудбалске утакмице између Албаније и Србије, додавши да је у ту сврху ангажовано 2.300 припадника снага реда. Тахир је оценио да су наредна 24 часа значајна проба не само за фудбалску репрезентацију Албаније, већ за сваког грађанина који је мање или више заинтересован за фудбал. Министар је дао гаранције да је полиција Албаније предузела све мере „како би сутрашња утакмица била празник, далеко од било каквог инцидента“. Тахир је додао да је гранична полиција предузела мере контроле свих који улазе у Албанију да би гледали утакмицу. 

18:30 – Фудбалери Србије кренули ка хотелу

Фудбалска репрезентација Србије допутовала је у Албанију, потпуно изолована од спољашњег света у Тирани. Српска делегација директно је из авиона ушла је у аутобусе који су је чекали на писти и који су екипу и остале путнике одвезли до хотела. На том путу полиција је била распоређена на сваких неколико десетина метара. Српска делегација није прошла кроз уобичајену пасошку контролу, већ су уласци у земљу накнадно оверавани без личног присуства играча.

Репрезентативце је на писти дочекао српски амбасадор у Тирани Мирољуб Зарић, као и поједини представници Фудбалског савеза Албаније. Безбедност је била на највишем нивоу, а путеви којима су се кретали чланови српског тима били су потпуно затворени за саобраћај. Хотел у коме се налази Србија потпуно је окружен полицијом и ту слободно кретање није омогућено. Српске фудбалере је дочекало облачно време, а очекује се да током утакмице пада киша.

17:55 – Фудбалери Србије слетели у Албанију

Фудбалска репрезентација Србије допутовала је у Албанију. Наши фудбалери су слетели на аеродром у Тирани

17:40 – Сефери тражи да Морина буде пуштен из затвора

Европски шампион у боксу Нури Сефери затражио је да Исмаил Морина буде пуштен из затвора.

17:11- Фудбалери Србије отпутовали у Албанију

Фудбалска репрезентација Србије отпутовала је у Албанију, где ће играти претпоследњу утакмицу у квалификацијама за ЕП 2016. године. Фудбалери и стручни штаб су чартером отпутовали у Тирану, где ће бити смештени, а сутра ће отпутовати у Елбасан, где ће од 20.45 играти против Албаније. Са фудбалерима и стручним штабом отпутовао је велики број функционера ФСС и новинара. Конференција за новинаре ће уместо на стадиону, из безбедносних разлога бити одржана у хотелу у Тирани, а српски репрезентативци вечерас неће имати тренинг. Мере обезбеђења пред утакмицу су велике, после инцидената на утакмици у Београду.

Извор: Блиц, Курир, Танјуг