• Почетна
  • СПОРТ
  • УЗЕЛИ ПАРЕ: Фудбалери Зенита 2005. дали мито српским судијама
Прочитај ми чланак

УЗЕЛИ ПАРЕ: Фудбалери Зенита 2005. дали мито српским судијама

0

dejan-delevic-kurir-surjanac-1396539909-473113

У центру скандала о намештању фудбалских утакмица нашла су се и четворица српских судија – Дејан Делевић и његови помоћници Никола Томичић и Вукашин Ђорђевић, као и четврти арбитар Игор Јанковић

Бивши фудбалер Зенита из Санкт Петербурга Норвежанин Ерик Хаген (38) открио је медијима да је током играња у том руском клубу редовно део својих примања одвајао за мито арбитрима у европским утакмицама.

Хаген је истакао да је то била нормална ствар и да су исто радили и сви његови саиграчи у периоду између 2005. и 2008. године.

Међутим, у центру скандала нашла су се и четворица српских судија – Дејан Делевић и његови помоћници Никола Томичић и Вукашин Ђорђевић, као и четврти арбитар Игор Јанковић.

Хаген тврди да је 2005. године намештен меч Групе Х тадашње УЕФА лиге (данас Лига Европе) између Зенита и португалске Виторије Гимараеш, а да је кључни човек у намештаљци био баш српски арбитар Дејан Делевић. Зенит је тада у Санкт Петербургу савладао Виторију са 2:1 и тако прошао даље, али је та утакмица изазвала много контроверзи , посебно у Португалији.

Наиме, португалски медији тада су оштро критиковали суђење Дејана Делевића.

Виторији наводно нису свирана два очигледна пенала, поништен јој је регуларни гол, Зениту је свиран више него сумњив пенал из којег су дали гол, првотимац Виторије Медеирос је искључен у 37. минуту, док је играч Зенита Радимов јвећ у првом полувремену могао да добије цревени картон.

Хаген тврди да је свако од играча Зенита платио судијама по 3.000 долара како би наместили ту утакмицу. За њих то није био проблем пошто су за пролаз у наредну фазу такмичења од клуба добили бонус од 12.000 долара.

„Питате ме ко је платио судији. Сви играчи су дали део новца. Мислим да је свему претходио тимски састанак и тада је све договорено. Ја не говорим руски језик тако да нисам разумео о чему се причало“, изјавио је Хаген.

Зенит је одмах демантовао све оптужбе.

(Курир)