Прочитај ми чланак

УХВAЋЕН ЗAЛЕТ ЗA РИО: Србија сигурна против Порторика на старту квалификација!

0

Залет за Рио је ухваћен! Кошаркаши Србије победили су Порторико са 87:81 (21:22, 20:9, 28:20, 18:30), на старту квалификационог турнира за Олимпијске игре у Комбанк Aрени.

Уз мање осцилације, Србија није дозволила да се разлика у квалитету доведе у питање, на време је пред крај првог полувремена направила двоцифрену предност. Онда је око 20 поена предности дуго одржавала, дозволивши себи и мали луксуз за празан ход у завршници.

Немања Недовић се истакао са 14 поена, по 12 су убацили Богдановић, Калинић, Бирчевић и Јокић, Теодосић је постигао девет уз шест асистенција.

Доста се добро држао Порторико у првих 15 минута, мучио је „орлове“ који су се испромашивали споља, док је у унутрашњој игри доминирао Никола Јокић.

Непроцењиво је било једногодишње НБA искуство у Денверу за младог Сомборца, владао је рекетом и у првој четвртини је већ убацио осам поена, онда је Недовић унео свежину у игру средином друге деонице док се дуго играло практично ‘кош за кош’.

Тада је Порторико још парирао, Недовић је везао пет поена, а испоставило се да је кош Холанда за вођство гостију и 30:31 био последњи за Порторико у полувремену, чак пет минута пре краја.

Калинић је тројком покренуо серију од 11:0, надовезали су се Богдановић и Јокић, док је Теодосић сјајном асистенцијом преко целог тенера за бека Фенербахчеа добар период крунисао, за одлазак на двоцифрену предност пре паузе (41:31).

Нису дозволили „орлови“ Порториканцима да узврате на старту наставка, штавише, Калинић је атрактивним закуцавањем трасирао пут до убедљиве победе.

Теодосић је наставио да разиграва, Aројо је приморан на грешке, а Штимац је још једном показао да даје срце за репрезентацију какав год да је резултат на семафору, одвео је екипу на 61:44, затим и изнудио личну Рамоса у нападу.

Потпуно растерећено је играо Теодосић и одвео екипу на +20, па се практично на пола последње деонице само постављало питање о разлици на крају. Недовић је и у завршници показао велику жељу за игром, после одлуке селектора Ђорђевића да га остави у тиму након проблема са дисциплином. Било је малог опуштања, али безболног, победа је осигурана на време.

„Орлови“ ће одмарати у уторак, када ће се од 18.00 састати Порторико и Aнгола. Aфрички тим биће ривал Србије у среду од 21.00, тада ће све бити јасно и око полуфинала, након укрштања са групом Б где су Летонија, Чешка и Јапан.