• Почетна
  • СПОРТ
  • У случају референдума и распада Белгије ФИФА шаље Србију на светско првенство у Бразил!
Прочитај ми чланак

У случају референдума и распада Белгије ФИФА шаље Србију на светско првенство у Бразил!

0

БРИСЕЛ-Иако је готово изгубила све реалне шансе да се пласира на Светско првенство у Бразилу 2014. године, фудбалска репрезентација Србијe би можда ипак могла да се домогне овог такмичења у случају да се до тада распадне њен највећи конкурент у квалификицајима-Белгија!

Наиме, медији у Бриселу већ неколико дана воде полемику о судбини јединствене белгијске државе у светлу недавне победе на изборима сепаратистичке партије “Нова фламанска алијанса” која се залаже за конфедерацију и референдум о независности Белгије. У случају распада Белгије, ФИФА би морала да одлучи може ли се фудбалска репрезентација ове земље такмичити у Бразилу 2014.

Лидер Нове фламанске алијансе, Барт де Вефер , најозбиљнији кандидат за градоначелника Анверпена, изјавио је да је сасвим реално да се референдум о независности одржи током следеће, 2013 године и “да је крајње време да дође до мирног разлаза Валонаца И Фламанаца јер избори показују да белгијску владу више не подржава већина Фламанаца.

Белгијски медији, не само спортски, поставиоли су питање шта ће се у случају референдум И раздвајања десити са фудбалском репрезентацијом Белгије, која је тренутно прва у својој квалификационој групи и која ће се сасвим извесно пласирати на највећу светску смотру фудбала.

Неименовани извор из ФИФА је за белгијски дневник “Соар” рекао да је сувише рано говорити о таквом сценарију али да би уколико заиста дође до распада Белгије било нереално очекивати да репрезентација непостојеће државе учествује на светском првенству.

-Уколико Белгија остане на првом месту у својој квалификационој групи у случају распада ове државе, на Светско првенство би се пласирале директно другопласирана репрезентација а трећепласирана би играла бараж. Уколико Белгија буде друга и ишла у бараж онда ће уместо ње у бараж ићи трећепласирани у квалификационој групи, каже извор из ФИФЕ.

Белгијски дневник подсећа да би на распаду и елиминацији Белгије могла највише да профитира Србија, која је изгубила недавно у Београду од белгијских фудбалера.

-Уколико Срби изборе треће место онда би они уместо Белгије ишли у Бразил. Тако би им на неки начин фудбалска федерација вратила за елиминацију из Шведске 1992. где се Србија пласирала али је експресно враћена кући због санкција УН-а. Уместо Србије отишла је другопласирана Данска-и освојила титулу првака Европе, закључују белгијски медији.

 

(Правда)