Прочитај ми чланак

СВЕТСКИ СИНДИКАТ ПРОФЕСИОНАЛНИХ ФУДБАЛЕРА: Играчи, бежите од Србије

0

Из различитих разлога, са ових или оних меридијана, мање или више успешним каријерама иза себе, страни фудбалери и даље долазе у Србију трбухом за крухом, без обзира на константно опадање квалитета фудбала у нашој земљи, (за европске појмове) скромну платежну моћ овдашњих клубова и хроничне проблеме с наплатом новца од уговора, бонуса и премија.

fudbal gol

Али, ако потенцијални путници намерници у ове крајеве, из редова светског Синдиката професионалних фудбалера послушају препоруке ФИФпро одустаће од идеје доласка на постор од Суботице до Сурдулице. Барем у овом зимском прелазном року.

“Недавно истраживање показује да 68 одсто играча у тој источноевропској држави не прима плату на време и да их је чак 89 одсто било натерано на трансфер”, наводи се у саопштењу ове организације.
С истог места упозоравају и на недавну смену кључних судија у арбитражним споровима фудбалера и клубова, чиме су значајно смањене шансе за победу оштећене стране, јер је Фудбалски савез Србије на места оних које су до сада бирали играчи поставио људе који седе у управама највећих клубова Цвене звезде и Партизана или су блиски врхушама вечитих ривала. у ФИФпро су нотирали и веће таксе за покретање споменутих спорова, о чему се у Србији такође ћути или мало прича.

И Војводина “тера” у иностранство
И домаћи играчи све више избегавају трансфере у друге српске клубове, а и управе радије бирају пословну сарадњу са странцима.
– Нама у ФК Војводина и играчима више одговарају трансфери у иностранство, због маркетиншких, али и многих других разлога – објашњава координатор за трансфере у новосадском клубу Мићо Врањеш, поводом гласних спекулација о скорој продаји штопера “лала” Богдана Планића и капитена Дејана Мелега водећој Црвеној звезди и везисте Александра Палочевића другопласираном Партизану.

„То је кршење основних права професионалних фудбалера у Србији, који сада практично играју без икаквих права. Позивамо Фудбалски савез Србије да сместа промени ове одлуке, а док се то не догоди, саветујемо играче да не долазе да играју у Србији“, поручио је генерални секретар ФИФПро, Тео ван Сегелен.

А, све то уз логистичку помоћ с терена од стране српске филијале ФИФпро.

– Када неки фудбалер потпише за српски клуб, има 50 одсто шанси да заврши на суду. Због тога је неопходно да арбитражна комисија буде независна и непристрасна – алармира јавност, али и саме играче председник Синдиката професионалних фудбалера Србије Мирко Поледица, чија је недавна твитер тврдња да је “већ одлучено да Црвена звезда буде шампион, а Партизан други у првенству” изазвала далеко више реакција него било која акција њега и сабораца у борби за заштиту радних права својих чланова у земљи масовно обесправљене радне снаге.