Прочитај ми чланак

Светска рукометна елита у Србији

0

rukometasice Srbije0_orig

(Б92)

У Србији се од 6. до 22. децембра одржава Светско првенство у рукомету за жене, а такмичење отвара наша репрезентација у мечу са Јапаном, од 18 часова у Чаиру.

Због велике подршке и добре атмосфере коју праве навијачи у Нишу, одлучено је да управо тамо Србија игра утакмице групне фазе, уместо у Београду, какав је случај био на прошлогодишњем Европском првенству.

Поред наше земље, у Б групи играју још Данска, Бразил, Јапан, Кина и Алжир.

Занимљиво, Србији је још пре неколико година додељена организација планетарног шампионата, а у последњи час поверено јој је и прошлогодишње Европско првенство. Као и пре годину дана, домаћини најбољим рукометашицама уз Ниш биће Београд и Нови Сад, док ће уместо у Вршцу сада утакмице бити игране у Зрењанину.

Трофеј шампиона света брани селекција Норвешке, која је до најсјајнијег одличја стигла пре две године у Бразилу. Норвешка игра у А групи у Зрењанину, заједно са Пољском, Шпанијом, Анголом, Аргентином и Парагвајем.

Поред њих, међу изразитим фаворитима су и рукометашице Црне Горе, актуелне европске шампионке и олимпијске вицешампионке. Црна Гора се такмичи у Београду у А групи са Холандијом, Конгом, Јужном Корејом, Француском и Доминиканском републиком.

Међу фаворитима за једно од прва три места свакако је и репрезентација Мађарске. Наш северни сусед своје мечеве играће у Новом Саду и сигруно ће имати велику подршку навијача. Подршка навијача неће мањкати ни селекцији Румуније, која такође игра у главном граду Војводине, а у Д групи су још Немачка, Чешка, Тунис и Аустралија.

Из прикрајка у овом тренутку вреба наша репрезентација, која је прошле године играла сјајно и на крају Шампионат ‘Старог континента’ завршила на четврто место. Селектор Саша Бошковић пред почетак шампионата истакао је ће такмичење бити веома тешко иако нема репрезентација попут Шведске, Русије.

„Оцекује нас јако тешко првенство и мислим да је ово једно од најјачих до сада. То је моје мишљење. Иако нема Русије, Шведске… мислим да је до сада највећа конкуренција“, рекао је Бошковић.

Јелена Поповић је рекла да јој је драго што ће Србија мечеве играти у Нишу.

„Биће нам тешко на Светком првенсту. Познато је да смо на прошлом европском биле четврте. Ми смо себи зацртале један циљ и он ће бити тежак. Играћемо у Нишу, што ми је посебно драго, јер сам овде провела две дивне сезоне. Не сумњам у публику и верујем да ће нас подржати у великом броју”, истакла је Поповићева.

Норвежанке су спремне за нови поход на светски врх, а репрезентативка Црне Горе Јованка Радићевић каже да је леп осећај вратити се на место успеха.

Рукометни сајт Хандбалл-планет објавио је листу 15 највећих звезда овогодишњег такмичења. Међу њима је и наш капитен Андреа Лекић.

Нашим рукометашицама измакла је медаља на континенталном првенству прошле године у Србији, сада се сви надају неком од прва три места, па је Лекићева позвала навијаче да их у тој борби подрже у што већем броју.

Председник Светске рукометне федерације Хасан Мустафа допутовао је у Србију да би у петак свечано отворио Светско првенство. Он је изјавио да је Светско првенство у добрим рукама, и истакао да је Србија земља рукомета.

Једини дебитант на шампионату је селекција Конга, док се Алжир такмичи први пут после 16 година.

Пласман у осмину финала обезбедиће по четири најбоље репрезентације из сваке групе. Такмичење у осмини и четвртини финала играће се у Новом Саду и Београду, а полуфинале и финале у главном граду.

2012 EHF European Women's Handball Championship Group A - Serbia v Czech Republic

Распоред мечева по групама:

Група А, Београд, хала Пионир:
1. Црна Гора
2. Холандија
3. Конго
4. Јужна Кореја
5. Француска
6. Доминиканска република

Прво коло, 7.12:
Црна Гора – Холандија (14.45х)
Француска – Конго (17х)
Холандија – Доминиканска република (19.15х)

Група Б, Ниш, хала Чаир:
1. Данска
2. Бразил
3. Србија
4. Јапан
5. Кина
6. Алжир

Прво коло:
Србија – Јапан 6.12, (18х)
Бразил – Алжир 7.12 (18х)
Данска – Кина 7.12 (20.15х)

Група Ц, Зрењанин:
1. Норвешка
2. Пољска
3. Ангола
4. Шпанија
5. Аргентина
6. Парагвај

Прво коло, 7.12:
Ангола – Аргентина (15.45х)
Пољска – Парагвај (18х)
Норвешка Шпанија (20.15х)

Група Д, Нови Сад, хала Спенс:
1. Мађарска
2. Немачка
3. Румунија
4. Чешка
5. Тунис
6. Аустралија

Прво коло, 7.12:
Мађарска – Чешка (14.45х)
Немачка – Аустралија (17х)
Румунија – Тунис (19.15х)