• Почетна
  • СПОРТ
  • СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА ВЕЧИТИ ДЕРБИ: Ово су дуели који би могли да одлуче победника
Прочитај ми чланак

СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА ВЕЧИТИ ДЕРБИ: Ово су дуели који би могли да одлуче победника

0

blazic-bogdanovic

Дошло је време кошаркашког вечитог дербија! За сваког љубитеља игре под обручима је права посластица, а први овосезонски окршај, 225. укупно свакако ће бити интересантан због тога што екипе у утакмицу улазе у потпуно различитом расположењу – Партизан је у великим проблемима са повредама, а против ЦСКА одиграо је можда и најслабију утакмицу у последњих неколико сезона. Црвена звезда је у правом налету форме, после победе над Лаборал Кућом тим игра знатно боље, што су показали и мечеви са Цедевитом и Лијетувос Ритасом и потпуно спремна чека овај врло важан сусрет.

Уочи ове утакмице представљамо три дуела која би могла да одлуче питање победника. Па, да кренемо…

БОГДАН БОГДАНОВИЋ – ЈАКА БЛАЖИЧ

Очекујемо ватрени дуел два млада аса, од којих ће сигурно много зависити резултати два тима не само у предстојећем мечу, већ и током остатка сезоне која ће, сигурни смо бити врло интересантна. У питању су два врло слична кошаркаша, ментално, физички и играчки. Атлетски су потковани до највиших граница, имају огроман утицај на игру у нападу, али и када је у питању решавање дефанзивних задатака. У регионалном такмичењу имају релативно сличан проценат шута за два поена (21/44 Богдановић, 19/43 Блажич), док је у Евролиги ситуација нешто другачија (9/28 Богдановић, 17/28 Блажич). До сада нису имали прилику да се сусретну у оваквим околностима, у вечитом дербију. Али, познајући квалтете двојице поменутих долазимо до закључка да ће овде „пуцати“ на све стране.

Богдановић је претходних недеља имао мањих проблема са повредом скочног зглоба, коју је задобио у сусрету са Нантером. Али, ни то га није спречило да одигра партије на врло високом нивоу.

bogdanovic

У сусретима са МЗТ, Цибоном и Широким он је просечно постизао 16,3 поена, док је у сусретима са Будивељником, Фенером и ЦСКА био мало скромнији – 11,3 кошева по мечу.

Ипак, због обавеза у репрезентацији, где је у појединим моментима подсећао на Сашу Даниловића из најбољих дана, и врло мало времена за одмор, јасно је да његов овосезонски врхунац тек долази. Његова луцидност, спортски безобразлук који поседује, храброст да упути најбитније шутеве у најтежим ситуацијама издвајају га као врло квалитетног појединца који пуно тога ради за тим. У тиму је већ староседелац, шмекер који зна како се добијају велики мечеви. Ипак, његова улога ће донекле и бити измењена, јер одсуством Вестермана Партизан ће имати само Бориса Далоа на позицији плеја, па ће српски репрезентативац морати да помогне недовољно афирмисано и искусном колеги у преносу лопте. Биће интересантно видети како ће се снаћи у тој улози, с обзиром на то да је класичан „кошгетер“.

Блажич је такође имао врло напорну сезону иза себе, коју је крунисао солидним издањем на Еуробаскету. Последњи се прикључио екипи и на старту је била приметна та блага укоченост. Али, врло брзо је пробио лед, због чега је, буквално преко ноћи постао херој Црвене звезде, играч који сада већ на редовној бази добија огромне овације публике. „Турбо“ Јака, како га сада многи зову, већ показује да је можда и најбоље страно појачање тима са Малог Калемегдана у 21. веку.

blazic

У Јадранској лиги, на последње три утакмице (Солнок, Будућност, Цедевита) уписао је 9.6 поена у просеку, док је у Евролиги (Панатинаикос, Лаборал, Лијетувос) био за нијансу бољи – 10.6.

Невероватна брзина коју он поседује, сналажљивост, енергичност, храброст, али и жеља за доказивањем дефинитивно дају неку нову енергију комплетном тиму, а такав играч је Звезди дуго фалио.

Због знатно већег искуства играња вечитих дербија и чињенице да је и више него добро упознат са атмосфером која влада када се игра меч љутих београдских ривала, предност у овом дуелу дајемо Богдановићу.

ТАРЕНС КИНСИ – БЛЕЈК ШИЛБ

Ово ће највероватније бити и кључни дуел на предстојећем дербију. У питању су два изузетно искусна Американца, који већ имају вишегодишњи кошаркашки стаж у Европи и притом су представљени као кључни играчи својих екипа. Ипак, постоји једна врло битна разлика – Кинси још увек муку мучи са спазмом мишића, због чега је и пропустио меч у Москви, али и добар део сусрета са Широким, док је Шилб коначно проиграо и почео да показује због чега је доведен.

silb-kinsi

У атлетском смислу, предност дајемо Кинсију, из разлога што се Шилб више ослања на свој убилачки инстикт са дистанце, због чега и јесте ранијих година био помињан као један од најбољих шутера Старог континента. Кинси је више тип играча који воли да улази у „месо“, који уме да погоди и са дистанце, неретко. Уз то, Звездин Американац има и константнији шут, који и у регионалним оквирима и у Евролиги иде преко 50 одсто (27/51 АБА, 22/44 Евролига). У случају црно-белог Амера ситуација је следећа (20/43 АБА, 16/36 Евролига).

Кинси дефинитивно воли да користи своје физикалије – има 2,2 украдене лопте по мечу, игра врло агресивну одбрану, јаку, а у мечу са МЗТ у Скопљу показао је да његово искуство невероватно много значи младом тиму Партизана. У оба такмичења има двоцифрен учинак, у просеку (13,5 АБА, 11,5 Евролига), а његово оружје би могао да буде и шут за три поена, који је у Јадранској лиги на изврсном нивоу (10/17). Као недостатак издвајамо то што недовољно разиграва тим. Наравно, то није његов посао, али се чини да понекад и превише себи закомпликује ситуацију, иако у датом моменту има бољих решења.

Шилбу је дефинитивно било потребно више времена да се уклопи у систем рада у Звезди, али коначно је почео да пружа партије које се од њега очекују. Како која утакмица пролази тако и његова свеукупна игра добија на квалитету. Партијама у Евролиги, посебно против Панатинаикоса купио је публику, али су перформанси против Лаборала и Лијетувос Ритаса само доказ колико му мало треба да од доброг постане изузетан. Има минута када доноси помало исхитрене одлуке, због чега се те ситуације често заврше неповољно по тим, али сигурно и сам схвата да је дерби меч у којем нема места за такве ствари.

Као и његов колега из супротног табора и Шилб бележи партије с двоцифреним учинком (11,1 АБА, 14 Евролига), а с обзиром на количину искуства, броју одиграних великих утакмица и значаја кошаркашког дербија као светиње на овим просторима, очекује се да ће њихова играти добити потпуно нову димензију.

Боља тренутна форма, играчки налет и моментум у којем се налази Шилб, као и повреда која мучи Кинсија, Звездином крилу даје предност.

ДУШКО ВУЈОШЕВИЋ – ДЕЈАН РАДОЊИЋ

Ово је једна врло замршена тематика, којом ћемо се ми, ипак, позабавити. Дуле Вујошевић сигурно није могао ни да сања да ће се наћи у оваквој ситуацији пред први овосезонски дерби. Уз тешку повреду Леа Вестермана, првог плеја тима, Кинси и Мусли су још увек ровити. Ипак, Дуле је стари лисац који ће сигурно пронаћи лек и за ту бољку, а проблем са играчким кадром донекле би могли да неутралишу навијачи. Познато је већ какву невероватну атмосферу праве Гробари на свим утакмицама које се играју у Пиониру, а дерби је увек посебна прича. Сигурни смо да ће београдски храм кошарке бити крцат црно-белим навијачима и да ће учинити све да својим миљеницима дају крила, а противника онемогуће да играју своју игру.

vujosevic-radonjic

Вујошевић је човек који је од „камена“ брусио кошаркашке дијаманте, прошле сезоне, када су готово сви веровали да ће све трофеје покупити Звезда, је темпирао форму на прави начин, па се он на крају последњи смејао. Ситуација није нимало лака по Партизан, али с обзиром на количину евролигашког и регионалног искуства, знање и умеће које поседује Вујошевић, уз тренерски безобразлук и способност да изврши притисак у правом моменту, да прави играче готово ни из чега,и да притом годинама доминира и осваја све могуће трофеје чине га неприкосновеним на овим просторима.

Уз то, његово форсирање агресивне, дисциплиноване одбране (63.7 примљених поена просечно) и врло атрактивна, јака игра у нападу (74 поена по мечу) довољно говоре зашто је Партизан први на табели.

Радоњић је тренер из редова млађе гарде, пред којим су тек године и године доказивања. Црногорски стратег форсира већ добо познату јаку игру у одбрани, те у регионалним оквирима има прави резултат – 61.2 примљених поена по утакмици. Ситуација у нападу је мало другачија. Толика посвећеност одбрани довела је до тога да Звезда не делује толико убојито у нападу као, на пример Партизан. Убојито у смислу лепоте изграђених акција, течних пасова, смисла у игри. Код црвено-белих је често присутно одсуство тих неких елемената, али и поред тога постижу по 75 поена у просеку. Иако су многи сумњали у њега, показао је да може да води овај тим и да има потенцијала.

Ипак, с обзиром на целу ситуацију, овај дуел ће имати нерешен исход, уз благу предност Вујошевићу, јер ипак има много више искуства и зна како се „игра“ дерби с клупе.

Партизанова предност у овом тренутку јесу навијачи, капитен Милосављевић, који дефинитивно игра сезону каријере (док је Симоновић још увек у фази потраге за правом формом) младост, енергичност и већа мобилност комплетног састава, али и то што сви виде ривала као фаворита. Звезда је тренутно у великом налету, у дерби улази на крилима три велике победе (Лаборал, Цедевита, Лијетувос), има дужу клупу, бољу ротацију на свим позицијама, искусније играче, али… Дерби је дерби и ту увек владају посебна правила, модалитети, атмосфера и онај ко буде умео да се снађе у датим околностима отићи ће кући с комплетним пленом.

(mozzartsport)