Прочитај ми чланак

СУДАР ТИТАНА У МОСКВИ: Србин на „белог Тајсона“, па Кличко против Повјеткина (Видео)

0

т1

„КОСАЧ“ из Херцеговине, Србин Јово Пудар, боксује вечерас против „белог Тајсона“ Руслана Чагајева за титулу у ВБА континентал верзији. Окршај двојице фајтера биће уводни меч за титуле првака света у ВБА, ИБФ, ВБО и ИБО верзији, између Украјинца Владимира Кличка и Александра Повјеткина из Русије.

Цео спектакл ће бити приређен на Олимпијском стадиону у Москви, а Пудара и остале боксере из ложе ће гледати и председник Русије Владимир Путин, као и бивши шампион, Ленокс Луис.

Јово је у профи каријери боксовао у 33 меча, са скором од 30 победа (17 нокаутом) и три пораза, док Чагајев има скор 31-1-2. Евентуални тријумф би Пудару отворио пут ка светском трону у ВБА верзији.

Alexander Povetkin, Wladimir Klitschko

Основне карактеристике
Распон руку биће велика предност Украјинца, који у том сегменту ‘бољи’ за више од 15 центиметара. То ће му омогућити да боксује са дистанце и користи своје прецизне ударце да нашкоди ривалу. Кличко је изградио стил који му је донео велике успехе, боксујући такозваном предњом руком, а настојаће да то ради и вечерас.

Актуелни шампион, који је тежи седам за килограма, дефинитивно је снажнији боксер, али је Повјеткин током година показао завидну јачину удараца. Био је светски, европски и олимпијски шампион у боксу, а у професионалној кариејри још нема пораз! Тако да, неће бити немогуће да се Рус ‘увуче унутра’ и да са мање дистанце осваја поене, па чак и угрози Кличка. Мораће много да ризикује да би дошао до такве позиције, али далеко од тога да нема шансе.
Историја и ‘статус’

Владимир Кличко био је толико доминантан током протекле деценије, да је многима постало досадно да прате супертешку категорију. Многи скандали и гласине кружиле су око браће Кличко, а најчешће су оспоравани да бирају лакше, а избегавају неугодне противнике. Међутим, то није Владимирова грешка, већ само један од доказа колико је квалитетан и конзистентан, иако га већ дуго нисмо видели у некој неизвесној борби.

Његов противник је, као што смо рекли, власник титуле у супертешкој категорији у верзији WБА, али она у овом тренутку није толико значајна. Повјеткин је без сумње чврст и стабилан борац, али се никада до сада није суочио са ситуацијом која га чека вечерас на Олимпијском стадиону у Москви.

То ће бити преломни моменат у његовој каријери, а он ће желети да оправда зашто је ту. О овој борби говорило се већ неко време, а сада је право време да Повјеткин покаже да није само носилац тренутно безначајног појаса.

Предности
Владимир Кличко је скоро савршено грађен за супертешку категорију. Висок је, дугих руку и има невиђену ударачку снагу. Веома је тешко прићи му и приближити се довољно како бисте пласирали своје ударце. Углавном се ослања на своју предњу руку, тачније леву, којом диктира темпо. Велики је атлета, али његова највећа предност поред кретања је што је изузетно паметан боксер и што своје мечеве добија ‘главом’. Ако Александар буде имао среће да приђе довољно близу, имаће шансе да боксује у егалу.

Александар Повјеткин је боксер ударач, трениран и усавршен по европском калупу, а у прошлости је победио у неколико значајних борби. Своју инфериорнију конституцију покушаће да надомести интелигентном борбом, у којој ће чекати прави тренутак да зада ударац. Веома је издржљив у дефанзиви, а у већини својих борби је контром преузимао иницијативу и брзо завршавао мечеве. Велики репсект према бившем светском, европском и олимпијском шампиону има и Кличко, а чак је у интервјуу пре меча рекао да ће се борити као Тајсон.

Мане
Због одличних резултата у последњих неколико година, није се много говорило о манама актуелног шампиона, а он се увек води паролом да је напад најбоља одбрана. Током каријере, најслабија тачка Владимира била је брада. Он је временом ту слабост надокнадио осталим сегментима, али у боксу се често каже: „Можете тренирати боксера да постане бржи, јачи и бољи у дефанзиви, али не можете му тренирати браду“.

С друге стране, његов изазивач није претерано брз, а због своје грађе, имаће проблема да неутралише Кличкове физичке предности. Обично је у ранијим борбама Повјеткин био физички доминантан, овога пута то није случај, па ћемо видети како ће се његова брада држати. И на крају, оно што је можда и најбитније – искуство. Рус га сигурно има, али му фали више ових великих мечева који представљају не само спортски и боксерски спектакл.

Популарни „Челични чекић“ важи за фаворита на вечерашњем мечу, а с обзиром на то да је физички доминантан у односу на противника, неће морати да мења начин боксовања. Украјинац ће као и до сада покушати да левом ‘кљуца’ противника, а да десном завршава посао. Уколико успе да веже неколико удараца и таквом тактиком мало помери противников гард, победа неће доћи у питање.

Многи стручњаци сагласни су да ће Кличко изаћи као победник, ако се нешто изненађујуће не деси, али очекују велику борбу и прави спектакл. По неким сајтовима може се прочитати да ће шампион нокаутирати изазивача, а према анализама то би могло да се деси око осме рунде.

Једно је сигурно, вечерас нас очекује прави боксерски блокбастер, а ви будите уз телевизију Б92.

    Владимир Кличко                        Александар Повјеткин
            
Учинак         60 победа, 51 КО         26 победа, 18 КО
                        3 пораза                        0 пораза
Рунде           313                                147
Висина         198 цм                          188 цм
Тежина         109,6 кг                        102,4 кг
Распон руку 206 цм                         191 цм
Родни град  Солнечној                   Курск
Држава         Украјина                     Русија

(Новости, Б92, фото: Бета)