• Почетна
  • СПОРТ
  • Српске голферке рођене у Америци говоре о својим коренима
Прочитај ми чланак

Српске голферке рођене у Америци говоре о својим коренима

0

sestre-savic

(Курир)

Голф у Србији у последње време доживљава праву експанзију, а од прошле године је добио појачање из Сједињених Држава. У питању су сестре Савић Милена и Аријана, које су одлучиле да се такмиче под српском заставом.

Љубав према голфу Милени и Аријани пренео је њихов отац Раде, који је дошао у Сједињене Државе када је имао 14 година. За голф се заинтересовао када је дипломирао, а потом је све пренео на своје кћерке, које су одрасле у Индијани, где из турнира у турнир напредују.

Ипак, занимљиво је како су почеле да представљају Србију. Њихов отац желео је да упознају његову породицу, али не и да дуго одсуствују са голф терена. Тако је кренуо у потрагу за турнирима у Европи и сасвим случајно дошао на сајт Голф асоцијације Србије.

– У првом тренутку сам помислио да не постоји шанса да се у Србији баве голфом. Разменили смо неколико мејлова, разговарао сам преко скајпа са тренером националног тима и тако је све кренуло – рекао је Раде Савић.

На крају, сестре Савић су позване да представљају Србију на Светском аматерском тимском првенству у Турској прошлог септембра. Пре шампионата, Милена и Аријана су се у Београду упознале са челним људима српског голфа и остале одушављене.

– Наш отац је желео да помогнемо да се голф у Србији промовише, а и да упознамо своје наслеђе. Играње на том шампионату нам је помогло да учинимо обе ствари – рекла је Аријана.

То је уједно био први пут да Србија учествује на женском Светском аматерском тимском првенству и сестре Савић истичу да су имале невероватну подршку.

22-годишња Милена је прошлог децембра дипломирала на Универзитету Џорџије. Њена две године млађа сестра Аријана тренутно похађа Универзитет Мисури.

– Милена и ја смо једна другој највећа подршка и било је забавно што смо заједно искусиле учешће на том шампионату. Имале смо мало тежи посао, пошто смо само нас две биле у тиму, што значи да нисмо имале права на грешку – рекла је Аријана.

На крају, сестре Савић су завршиле такмичење на 44. месту.

– Нисмо толико размишљале о резултату тада. Невероватно је било играти са својом сестром у тиму. Добиле смо шансу да научимо доста о другим културама и схватиле смо колико је посебно играти игру коју толико волите. Голф је исти свуда и то је једна од оних ствари које имамо заједничко – закључила је Милена.