Прочитај ми чланак

СРБИН ОСТАВИО АУСТРИЈАНЦЕ НА ЦЕДИЛУ: Мађари победили на ЕП после 43 година!

0

На старту такмичења у групи Ф, победили су Aустрију са 2:0, уз рекорд најстаријег учесника Европског првенства, 40-годишњег голмана Габора Кираљија.

evro-austrija-madarska-foto-reuters-145

ФОТО: Ројтерс

Фудбалери Мађарске нови су јунаци ЕУРО2016!

ПРВО ПОЛУВРЕМЕ

Већ у првом минуту меча, Aлаба је имао сјајну прилику да затресе мрежу ветерана Кираљија, са дистанце је оштро тукао, али и погодио стативу за добру најаву утакмице.

Aлаба је и у 10. минуту био у шанси, ушуњао се у шеснаестерац и шутирао, с тим да је овај пут послао лопту у наручје Кираљија.

Био је поносан и премијер Мађарске Виктор Орбан на наступ селекције на завршном турниру, навијао је из ложе и надао се шанси у 17. минуту, када су интервенисали Aустријанци уз повреду Златка Јунузовића.

СТАТИСТИКА

Aустрија – Мађарска 0:2
(Салај 62, Стибер 87)

Картони: Драговић жути у 33, искључење у 66. минуту
Стадион: Бордо Судија: К. Турпин (Француска)

Aустрија: Aлмер, Клајн, Драговић, Хинтерегер, Фухс, Баумгартлингер, Aлаба, Aрнаутовић, Јунузовић (од 59. Сабицер), Харник (од 76. Шоф), Јанко (од 65. Окотије)

Мађарска: Кираљи, Кадар, Ланг, Гузмич, Фиола, Гера, Немет (од 89. Пинтер), Нађи, Клајнхајслер (од 80. Стибер), Џуџак, Салај (од 69. Прискин)

Деловало је да ће турнир за њега бити завршен с обзиром на то како је изврнуо зглоб, али је после краће паузе поново ушао у игру.

Мађарска није успевала да ође до нечег конкретнијег од полушансе, а још једном се истакао Кираљи, у 35. минуту је зауставио ударац Јунузовића и изазвао овације Мађара, смештених управо иза његове мреже.

Пред крај полувремена виђена је по шанса на обе стране, Харник је каснио да пас Aрнаутовића претвори у погодак, није се прославио ни Џуџак када је изашао у „1 на 1“ са голманом Aлмером, искоса са десне стране шутирао је ниско и далеко поред гола.

Некада сјајна генерација Мађарске носила је надимак „лака коњица“, ова није ни близу тог сјаја, али враћа понос пожртвованошћу и дисциплином. Те важне састојке донео је немачки стручњак, селектор Шторк, а Aустријанцима је одржан час уз голове Салаја и Стибера.

ДРУГО ПОЛУВРЕМЕ

Друго полувреме почело је без промена у саставима, Мађари су се мало охрабрили и деловали су мало спремније за надигравање него у првих 45 минута.

Тако су у 55. минуту имали лепу прилику када је са велике удаљености Џуџак шутирао јако и под пречку, што је Aлмер зауставио боксовањем.

Храброст је дала резултат Мађарима у 62. минуту, када је дупли пас испред шеснаестерца крунисан сјајним голом Салаја за славље са навијачима који су били иза гола.

Да невоље по Aустрију буду веће, неопрезни Драговић фаулирао је Кадара за други жути картон и искључење, чиме је додатно отежао посао саиграчима.

Претходно су Aустријанци направили две измене, повређеног Јунузовића заменио је Сабицер, Окотије је ушао уместо Јанка, док је стрелац Салај изашао и уступио место Прискину у табору Мађара.

Могао је Немет да увећа предност, врховима прстију је Aлмер избацио лопту у корнер, док његови аустријски саиграчи нису давали било какве назнаке да би могли да изједначе.

Напротив, примили су још један гол, када је резервиста Золтан Стибер врхунски истрчао контру и само „боцнуо“ лопту за лоб немоћног голмана Aлмера!


Zoltán Stieber Super Goal HD – Austria vs… by fantasticfootball