Прочитај ми чланак

СРБИН најмлађи шампион ЕВРОПЕ!

0

Београђанин Никола Миљковић ушао је у историју светског аутомобилизма освојивши титулу шампиона Европе у ауто тркама које се возе на брдским стазама.

nikola-miljkovicДа се присетимо, сезона је почела у априлу, када је Никола у Француској дошао до прве победе, поставивши рекорд у својој групи. Наставио је са победама у Аустрији, Шпанији, Чешкој и скупио до краја сезоне 8 првих места..Кући се још ниједном није враћао без подијума.

Након победе у Словенији, на претпоследњој трци сезоне, Никола је био у вођству 7 поена у односу на Аустријанца Кристијана Швајгера.

Европски шампионат на брдским стазама конципиран је тако да су возачи подељени према групама у којима се боре за победу, а у генералном пласману се бодују заједно.

„У Бузет, који је вожен овог викенда, дошли смо да освојимо титулу. Имали смо циљ да Никола победи у класи, што би значило да га Швајгер не може угрозити ни на који начин.“

Већ на првом тренингу, воженом у суботу, Никола је био доминантан у односу на конкуренте, а доминацију је наставио и на другом суботњем тренингу.

Недеља. Прва трка. Никола излази на стазу самоуверено и тиму доноси прву победу. По завршетку вожње киша је захватила Бузет.

Друга трка вожена је по киши, Никола је кренуо у 17:00 сигуран у себе, фокусиран до краја трке, уз време од 3:02.525 стигао до победе у својој класи и до титуле шампиона Европе на брдским стазама. Никола је уједно постао и најмлађи шампион Европе.