Прочитај ми чланак

Србија у осмини финала

0

odbojka

(Политика)

Европски првак је у осмини финала. Сутра, у Архусу (20 ч), бориће се против домаћина Данске за улазак у четвртфинале.

После пораза од Словеније с 3:1 у првом колу и победе против Холандије после њеног вођства од 2:0 било је разлога да се прибојавамо сусрета с Финцима. Али, када је било бити или не бити наш тим је заиграо одлично, победио с 3:0 (25:20, 25:23, 25:15) и остварио први циљ – изишао је, што се каже, из групе и наставља такмичење.

Говорио је селектор Колаковић да је притисак који намеће титула европског првака с којом су наши одбојкаши дошли у Хернинг најтежи противник нашем тиму. Против Словеније је плаћен цех, а против Холанђана је то наше играче држало у прва два сета.

Када је против некадашње светске велесиле извојевана победа и то кад је изгледало да ће нам се кола сурвати низбрдо, меч против Финаца је протекао онако како желимо.

Нашем тиму је за улазак у осмину финала било довољно да освоји два сета. Али, кад је то остварио није стао на томе, него је посао привео крају, што ће, несумњиво, да улије додатно самопоуздање нашим одбојкашима.

У првом сету је наш тим водио све време, а права борба се развила у другом када су Финци изједначили на 20:20. Наш тим је, ипак, имао боље живце и прву прилику искористио да поведе с 2:0 у сетовима.

Када је остварен циљ Колаковић је пружио прилику и другим играчима. Финци нису били нешто вољни да проливају зној више него што се мора, јер су већ били обезбедили прво место у групи и улазак у четвртфинале, па су после нашег вођства од 12:10 практично стали и завршили тај последњи сет са само 15 поена.

– Утакмица је имала велики значај за нас. Био је притисак, али смо данас то добро изнели. Драго ми је и што су играчи који су ушли у трећем сету показали да можемо да рачунамо на више одбојкаша, – био је задовољан Колаковић. – У осмини финала нас чека Данска која не припада европском врху, али морамо озбиљно да схватимо тај меч. Противника не познајемо, вероватно ћемо да играмо у Архусу пред пуном двораном и то ће, надам се, да буде инспирација за наше играче.

„Пољар” Никола Росић је казао:

– Пре утакмице је било доста тензије, тим пре што је Финска показала највише у нашој групи. Очекивали смо да ће да дају све од себе да нас, који овде ипак важимо за једне од фаворита, пошаљу кући. Против Данаца ће бити тешко, јер ће пуна дворана бити против нас. Очекује нас тежак меч за који треба и психички и физички да се спремимо. Ипак, после ове победе против Финаца много нам је лакше.

Никола Ковачевић је донео највише поена:

– Меч смо почели мирно, иако смо знали колико је ово важна утакмица. Остварили смо велики успех, јер смо лоше почели шампионат. Битно је да се форма диже и сигуран сам да ћемо да играмо боље. Финцима нисмо дозволили да воде утакмицу, па смо заслужено победили с 3:0. Против Данске ће бити боља атмосфера у дворани, него овде, а да бисмо прошли даље мораћемо да дамо све од себе.

Марко Ивовић, који је ставио тачку на овај меч, казао је:

– Ово је велики напредак у односу на прве две утакмице. Играли смо много озбиљније, мада фали ту још мало енергије на терену. Што се моје игре тиче задовољан сам.

Дворана: Боксен. Гледалаца: 1.100. Судије: Зенович (Русија) и Гридер (Швајцарска).

СРБИЈА: Ковачевић 16, Ивовић 5, Петрић 2, Петковић, Јововић 2, Никић 5, Рашић 2, Атанасијевић 7, Старовић 7, Подрашчанин 4, (Росић), Лисинац. Селектор: Колаковић.

ФИНСКА: Тервапорти 3, Еско, (Керминен), Силтала 7, Сепенен 3, Сивула 14, Рајал, Кунари, Ми. Оиванен 1, Шумов 4, Мат. Оиванен 7, Лехтонен 1. Селектор: Самелвуо.