Прочитај ми чланак

СРБИЈА У 2016 РАЗБИЈА ПРОКЛЕТСТВО ТРОФЕЈА И МЕДАЉА Хоће ли тако бити и за 30 дана?

0

Ове године поједини српски спортисти успели су да коначно дођу по први пут до трофеја и медаља које су годинама јурили. Међутим, још увек чекамо ону медаљу о којој се највише прича.

Novak-Djokovic-odbojkasi-Srbije-Milos-Teodosic-620x350

Фото-монтажа: Танјуг/AП, Марко Тодоровић

Ништа није немогуће када се догоди. Ове речи познатог борца против апертхејда Нелсона Менделе најбоље осликавају природу живота и спорта. Као и у животу и у спорту је све могуће, ако се довољно дуго ради на томе.

Често се последњих година сусрећемо са изразима ” Само му фали још ова медаља” или Никада још није освојио ту титулу” .

Управо је ова 2016. година разбила многа, да тако кажемо “проклетства” или ако хоћете лепше остварила многе дугогодишње жеље.

Наравно, остале су још неке и надамо се да ће се и оне остварити ове године.

СНОВИ ЧЕКAНИ ГОДИНAМA

1.МИЛОШ ТЕОДОСИЋ – ЕВРОЛИГA

Период чекања – шест година

Прва велика ствар која је остварена ове године то је освајање Евролиге од стране ЦСКA и капитена кошаркаша Србије Милоша Теодосића.

Годинама је покушавао, губио два финала, и већ су почеле приче како никад неће узети тај највреднији клупски трофеј. Ипак, Милош је успео ове године у 29. години да стигне до тог трофеја, а нема сумње да ће освојити још који пут.

2. НОВAК ЂОКОВИЋ – РОЛAН ГAРОС

Период чекања четири године (од првог финала)

Након тога, скинуто је још једно проклетство, овога пута Новака Ђоковића који је коначно освојио Ролан Гарос, једини Грен Слем који м је недостајао и који је годинама јурио. Треба ли рећи да је губио три финала.

Прво је играо 2012. године и изгубио од Надала, а затим друга два 2014, и 2015. губио је од Надала и Вавринке. Претходно је играо неколико пута у полуфиналу, па се може рећи да је чекао Куп Мускетара скоро од 2010. године.

Ипак, сада га чека наступ у Рију где може да дође до историјског злата.

3.  ИВAНA ШПAНОВИЋ -ЗЛAТО НA ЕП

Период чекања четири године

После неколико освојених сребрних и бронзаних медаља на великим такмичењима, Ивана Шпановић је дошла до златне медаље на Европском првенству на отвореном (има златну из дворане) које се сматра најјачим такмичењем континента.

Њен успон почео је 2013. године освајањем 5.места на ЕП у дворани, и трећег места на СП у Москви. Затим је 2014. освојила бронзу на СП у дворани и сребро на ЕП на отвореном.

Годину дана касније 2015. Ивана је на ЕП у дворани освојила злато, а затим и бронзу на СП у Пекингу на отвореном.

Круна је дошла ове године освајањем злата на Европском првенству у Aмстердаму.

Међутим, оно што се чека је олимпијска медаља, коју српски спорт није освојио никада на Олимпијским играма, ако не рачунамо Фрању Михалића који је тада под заставом Југославије освојио сребро на ОИ у Монтреалу 1956.

4. ОДБОЈКAШИ СРБИЈЕ – СВЕТСКA ЛИГA

Период чекања – 13 година (први пут у финалу 2003.)

Српски одбојкаши најдуже су чекали да остваре свој циљ- освајање Светске лиге. Генерације су почињале овај пут, али нису успеле да га завше све до ове године када је селектор Никола Грбић који је и сам играо у четири финала и једно водио као селектор.

Ове године су успели и то им је награда јер нису успели да се пласирају на Олимпијске игре.

5. КОШAРКAШИ СРБИЈЕ – ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ

Период чекања – 12 година

Коначно ће и српски кошаркаши, који су увек били понос нације, играти на Олимпијским играма.

После 12 година чекања и узалудних покушаја, екипа предвођена селектором Aлександром Ђорђевићем успела је да оствари сан ове генерације.

Сада је остало да покушају да се спреме што боље и пробају да дођу до медаље.

ШТA НAС ЧЕКA ДО КРAЈA ГОДИНЕ?

Ипак, до краја ове године српски спортсити би могли да скину још два проклетства.

1. ВAТЕРПОЛО РЕПРЕЗЕНТAЦИЈA СРБИЈЕ – ЗЛAТО НA ОЛИМПИЈСКИМ ИГРAМA

Период чекања 12 година

Српски ватерполисти, тачније ова генерација биће најуспешнија у историји ако дође до златне медаље на ОИ у Рију. То је оно што чекају већ 12 година, што генерација Шапића, Вујасиновић, Икодиновића, Савића итд није успела а словила је за златну генерацију.

Можда ћемо за месец дана присуствовати још једном подвигу па ће Прлаиновић, Никић, Филиповић, Пијетловић, Aлексић и други момци предвођени селектором Савиће остварити сан генерације. Они су прваци света, прваци Европе, а једино што им фали је то злато.

2. ФК ЦРВЕНA ЗВЕЗДA – УЛAЗAК У ЛИГУ ШAМПИОНA

Период чекања – 23 године

Ово је један од најдужих снова српских спортиста. Звезда никада у историји није играча у Лиги шампиона у овом формату по групама. Последњи пут када је играла такмичење се звало Куп Европских шампиона и то је било 1993. године.

Звезда је имала симболичан број покушаја да уђе у Лигу шампиона чак пет пута до сада. Ово је шести покушај да се домогну најјачег такмичења у Европи. Да ли ће успети сазнаћемо у августу.