Прочитај ми чланак

Србија трећа земља на свету по извозу фудбалера!

0

Из Србије је у претходне четири године у иностранство отишло 850 фудбалера, због чега наша земља заузима веома високу трећу позицију по извозу играча у најпопуларнијем спорту на планети!

Испред нас су само Бразил и Француска, а иза једна таква велесила као што је Аргентина! Подаци за понос, али и за прст на чело.

Према истраживањима “ЦИЕС Фоотбалл Обсерваторy”, из Србије је 2009. и 2010. отишло укупно 424 фудбалера. Тада смо били на четвртој позицији, иза Аргентине, али је онда Србија појачала темпо и престигла “Гаучосе” у последње две године.

Филип Ђуричић, Душан Тадић, Гојко Качар, Матија Настасић, Адем Љајић, Ненад Крстичић, Ален Стевановић… само су неки од наших играча који су отишли “трбухом за крухом”, а тренутни су или потенцијални репрезентативци.

Најреалније објашњење за овакав егзодус је немаштина, тачније, лоша финансијска ситуација у целој држави, која примањима у фудбалу не може да приђе ни неким за нас “нефудбалским” земљама – Азербејџану, Казахстану, Тајланду…

БАТА КАН КАН: Ми смо стварно феномени!

Председник ФК Војводина Ратко Буторовић каже да је право питање да ли је ово последица великог броја талената у Србији или лоше финансијске ситуације и утицаја фудбалских менаџера.

– Наши играчи су стварно таленти. Не можемо се упоређивати с Бразилом јер су они много већа држава од нас, али тај податак је за сваку похвалу – каже популарни Бата Кан Кан.

Неки играчи гледају само да што пре оду “преко гране” и опробају се у било где, па често завршавају у другим лигама Белгије, Холандије, Немачке, Израелу, Јужној Кореји… Несумњиво је да им је и тамо боља финансијска ситуација, али Буторовић сматра да није баш тако.

– Могу да говорим о ФК Војводина. Где игра један Качар (Хамбург), Стевановић (Севиља), Медојевић (Волфсбург), Тадић (Твенте), Мелег (Ајакс), Катаи (Олимпијакос), Ђурић (Херенвен)? – поносно ће о свом клубу Буторовић.

 

Из Србије је укупно у претходне четири године у “бели свет” отишло 850 фудбалера. Доста њих је отишло на своју руку, али је већи број оних који су отишло посредством менаџера.

– Ако данас могу да узму 100.000 евра и ако су свесни да могу да сачекају још пар месеци и још 500.000 евра, они ће сачекати. Стање у коме се налажи читав српски фудбал и спорт терају их да узму оно што се даје, јер не може да се преживи. Када се погледа колико друге земље улажу у фудбал, а код нас нема улагања, морају се продавати играчи како би се преживело. Имајући све то у виду, ми смо онда стварно светски феномен – закљуује Буторовић.

У српским тимовима има доста странаца, али је занимљиво да је Србија по томе једино боља од Хрватске пошто у нашој земљи игра, од свих фудбалера, игра само 13.7% странаца, док је у Хрватској та бројка заустављена на 13.5%.

(Телеграф.рс)