Прочитај ми чланак

СРБИЈА ПРЕСКОЧИЛА ХРВАТСКУ – велики тријумф Партизана за српски коефицијент!

0

Фудбалери Партизана остварили су велику победу за српски фудбал у другом колу групне фазе Лиге Европе.

Изабраници Сава Милошевића савладали су Астану (2:1) и тиме су поправили позицију и коефицијент Србије на УЕФА ранг листи.

partzan.rs

Наша земља је до меча црно-белих била на 18. месту, а тријумфом екипе из Хумске прескочила је Хрватску и сада се налази на 17. позицији са 24.750 бодова.

Сада су испред наше земље Кипар (25.000) и Грчка (25.300), државе које имају само једног представника у оба такмичења, док Србија има два (Партизан и Црвену звезду).

За Србију је веома важно да дође до 15. места до сезоне 2021/2022 када ће УЕФА увести Лигу конференција, коју ће играти чак 72 екипе. Зашто је важно?

Па, ради се о трећем по рангу такмичењу, у којој ће квалификације играти победници купова земаља које се налазе на листи од 16. до 29. места, 14 другопласираних из националних лига тих земаља, 16 трећепласираних из лига позиционираних од 13. до 28. места, девет четвртопласираних из лига од 7. до 16. места и један петопласирани из шесте лиге по значају.

Од сезоне 2021/22 у треће коло квалификација за Лигу Европе ће ићи освајач Купа из земаља смештених од 13. до 15. места.

Foto: Screenshot/football-coefficient.eu

Србија се тренутно налази на 17. месту, што значи да ако не будемо дошли до 15. места, онда ће другопласирана екипа Суперлиге играти другу рунду квалификација за Лигу конференција. То уједно и значи да ће моћи да има само једног представника у квалификацијама за Лигу шампиона.

Међутим, ако дође до 15. места, Србија би имала два представника у квалификацијама за Лигу шампиона. Ове недеље направљени су велики кораци ка томе, пошто су победе остварили и Црвена звезда и Партизан.

Још једном, овакав систем уводи се од сезоне 2021/2022, што значи да ће Србија, али и све остале државе имати и следећу годину да покушају да дођу до 15. места.