Прочитај ми чланак

Србија још једном разочарала и завршила ЕП

0

Darko Stanić20x0

Поразом од Француске, вицешампион Европе завршио такмичење већ после прве фазе. „Орлови“ ни у једном тренутку нису успели да парирају олимпијском прваку.

СРБИЈА – ФРАНЦУСКА 28:31 (12:17)ДВОРАНА: „НРГИ“. Гледалаца: 2.000. Судије: Гајпел/Хелбих (Немачка). Седмерци: Србија 5 (4), Француска 10 (10). Искључења: Србија 6, Француска 6 минута.
СРБИЈА: Станић (осам одбрана), Ђукановић (две одбране), Вујин 1 (1), Никчевић 5, Манојловић, Тоскић 1, М. Илић 3 (3), Радивојевић, Продановић, Стојковић 4, Н. Илић, Рнић 5, Митровић 2, Зеленовић 2, Д. Ненадић, П. Ненадић 5.
ФРАНЦУСКА: Думоулин, Жерар, Омеје (), Фернандез 2, Анић 1, Нарцис 2, Жоли 10 (10), Ниокас, Онрубија 2, Н. Карабатић 3, Гребиле, Акамбре, Абало 5, Сораиндо 6, Гигу, Л. Карабатић.

Победом над Пољском упалили су моторе ка полуфиналу, поразом од Русије нагло закочили, а дебаклом од Француза испали из колосека „групе смрти“ – 31:28 (17:12). Рукометаши Србије погнутих глава су завршили још једно велико такмичење, а више од елиминације већ после прве фазе Европског првенства у Данској ужасава чињеница да су кофери били спаковани још после победе Пољака над Русима од два разлике у првом мечу трећег кола Ц групе – 24:22.

Тај резултат није „играо“ нашој репрезентацији за даљи пласман, а чињеница да су победом или ремијем у дуелу са „триколорима“ могли да прођу у другу фазу са три или сва четири бода, била је огроман мотив за наше играче читава два минута меча са олимпијским шампионом.

Чим су Карабатић и другови затегли праћку и стигли до опипљивијег вођства, наш тим је скинуо са чела налепницу европског вицешампиона, коју је предуго носио.

На три такмичења после сребра у Београду су се бусали у груди најављујући нови поход ка медаљи, а доживели су дебакл прво на Олимпијским играма, где нису прошли ни групу, потом у осмини финала Светског првенства у Шпанији и, на крају, у Данској.

Нови селектор Владан Матић, трећи кормилар у последњих осам месеци, слепо је веровао да су Вујин, Илић, Никчевић, Тоскић и остали чланови недоречене генерације сазрели за високе домете, а „петлови“ су после само неколико минута изнели на стуб срама све мане у игри наше репрезентације.

Исти сценарио догодио се и у мечу осмине финала на планетарном шампионату у Шпанији, када се Србија није ни потрудила да пружи јачи отпор домаћину. Наши рукометаши синоћ су стизали тек на четири, пет голова заостатка, а смогли су снаге само да избегну пораз двоцифреном разликом, пре свега захваљујући томе што се Матић сетио да у тиму има још једног средњег бека. Урош Митровић је у појединим тренуцима врло добро одменио Петра Ненадића, мало живости опет су уносили и млађи играчи, али узалуд.

Воз за другу фазу отишао је још после пораза од Руса у другом колу, а уколико не дође до крупних промена у тиму, протутњаће и шанса за пласман на Светско првенство у Катару и Олимпијске игре у Рију…

(Вечерње новости)