Прочитај ми чланак

ШОК РЕЗУЛТАТИ- СП КОШАРКА: Србија Бразил, а Француска добила Шпанију! (Ток меча)

0

111

Кошаркаши Србије пласирали су се у полуфинале Светског купа, пошто су у четвртфиналу декласирали Бразил са 84:56.

За пласман у финале ’Орлови’ ће се борити са бољим из окршаја Шпанија – Француска.

После дуела са Грчком, екипа Александра Ђорђевића одиграла је још један бриљантан меч, реванширала се Бразилу за пораз у групи и пласирала се међу четири најбоље екипе на планети.

Србију је предводио бриљантни Милош Теодосић са 23 поена (5-9 из игре, 10-10 пенали), 3 скока и 4 асистенције, а Богдан Богдановић уписао је 12 поена (5-9 из игре) и 6 скокова.

Наши центри Мирослав Радуљица и Ненад Крстић постигли су по 10 поена, Стефан Марковић дао је 9, а Немања Бјелица задавао је много мука одбрани Бразила у првом полувремену и меч је завршио са 8 поена (3-10 из игре), 8 скокова и 5 асистенција.

За Бразил је Андерсон Варежао имао 12 поена и 9 скокова, 12 поена уписао је и Вијера, а Алекс Гарсија дао је 8.

Србија је скоро све време имала предност, једини период кризе била је серија 9-0 Бразилаца средином друге четвртине, после које су повели 32:29. Бјелица је тројком тргао тим из летаргије, уследила су три бацања Теодосића, а онда и погодак Крстића за 37:32 на полувремену.

Одлучујући момената меча догодио се у трећој деоници при резултату 43:34 – судије су одвсирале фаул на Радуљици, а протести Бразила кажњени су са две техничке грешке које су одлично искоришћене. Радуљица је погодио једно од два пенала, а Теодосић је искористио сва четири. Недуго затим после тројке Теодосића из тешке позиције Србија је први пут дошла до +20.

ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ

Подршку кошаркашима пружиле су и колегинице из репрезентације које се у Француској припремају за Светско првенство.

 

Наши нису попуштали, задржали су озбиљност и дефинитивно преломили меч серијом од три тројке (Марковић, Калинић, Богдановић) на почетку последње четвртине – 75:46.
Ток меча:

Почело је дугом двојком Варежаа, а на другој страни је Радуљица закуцао на асистенцију Бјелице. Уследио је погодак Вијере, па три бацања Теодосића, а на обе стране одбране су биле нешто слабије на старту меча. Тројке су разменили Вијера и Теодосић, а наши су водили 10:7.

После поена Калинића на ниском посту и лепе финте и коша Теодосића Србија је дошла до +5 (14:9), а после тога је помало опао темпо у нападу оба тима. Бразилци су заиграли агресивније у одбрани, наши су остали без решења у неколико напада, али је затим Бјелица положио лопту у кош за 16:13.

Уследио је период смушене игре на обе стране, неколико изгубљених лопти, Србија је чувала благу предност захваљујући Бјелици, а после поготка Богдановића из рекета било је 21:17 на крају прве четвртине.

Недовољно чврсту одбрану на почетку другог периода искористио је Алекс Гарсија, који је убацио две везане тројке за вођство Бразила. Међутим, Теодосић је узвратио тројком, а после улаза Богдановића било је 26:23.

После лепог продора Теодосића Србија је дошла на +6, али је Бразил заиграо чврсто у одбрани – неколико исхитрених шутева и изгубљених лопти, а на другој страни је ривал направио серију 7-0 и изазвао је тајм аут Ђорђевића (30:29).

Наши пуна три и по минута нису дали кош, Бразил је повео 32:29, а онда је Бјелица после везаних промашаја на улазу погодио тројку за 32:32. То је покренуло нови интервал добре игре, Теодосић је поново фаулиран при шуту за три поена и то је максимално искористио, а потом је и Крстић поентирао на ниском посту за 37:32.

Србија је имала и последњи напада за још већи вишак, али Богдановић се није снашао – +5 на полувремену.

Акција са старта првог пресликана је и у другом полувремену – Бјелица за Радујицу, који закуцава. Уследила је добра одбрана и закуцавање Богдановића у контри за +9.

При резултату 43:34 судије су одвсирале фаул на Радуљици, а протести Бразила кажњени су са две техничке грешке које су одлично искоришћене – Радуљица је погодио једно од два пенала, а Теодосић је искористио сва четири.

Уследио је по кош на обе стране, а онда и тројка Богдановића за предност Србије 53:36. Мало је опао тонус у игри Србије после техничких грешака, брзо смо изашли из бонуса, а Марковић, Теодосић и Бјелица промашили су по тројку.

Крстић је наставио са сјајном игром – поново је у дуелу један на један био бољи од Ненеа, а затим је поентирао са дистанце, па је Србија на крају треће деонице имала 22 поена вишка – 66:44.

Почетак последње деонице био је веома важан, а Србија га је одрадила спектакуларно – тројка Марковића, тројка Калинића, а онда и тројка Богдановића са девет метара из изузетно тешке позиције за 75:46.

Утакмица је тада дефинитивно одлучена – до краја су сви играчи добили шансу, а Србија је рутински привела меч крају.

445402_huan-karlos-navaro--beta--ap--a.-k._f

Французи шокирали свет и победили Шпанце

Кошаркаши Француске направили су прави подвиг и шокирали читаву спортску јавност, пошто су у четвртфиналној утакмици Светског првенства у Шпанији савладали селекцију домаћина са 65:52 (15:15, 20:13, 7:15, 23:9), Овом победом Французи су заказали сусрет са репрезентацијом Србије у полуфиналу, пошто су српски кошаркаши раније савладали Бразил.
У неверици: Хуан Карлос Наваро
 
Французи су током целог меча били бољи тим, и фактички били једина селекција која је пружила озбиљнији отпор “црвеној фурији“ током целог такмичења. Меч је преломио плејмејкер Томас Уртел, који је тројком минут пре краја донео Французима предност од 60:52. Треба подсетити да је иста та Шпанија савладала Французе са 88:64 у мечу Групе А.

Најбољи у екипи Француске био је Борис Дијао са 15 поена, али се у тренуцима када се ломио меч истакао и плејмејкер екипе Томас Уртел са 13 поена. У редовима Шпаније најбољу партију пружио је Пау Гасол са 17 поена.

Србија и Француска ће играти у петак у 22 сата, док ће дан раније снаге одмерити САД и Литванија.

Кошаркаши Србије и Француске већ су играли у Групи А, а “галски петлови“ су били бољи резултатом 74:73, иако је српска селекција оштећена лошим судијским одлукама, што је на крају признала и сама ФИБА.

Ето сјајне прилике да се реванширамо Французима, као што смо то данас учинили и са Бразилцима, који су нас такође поразили у групној фази такмичења са 81:73.

(Б92, Вестион лајн)