Прочитај ми чланак

Срби могу што нико никада није

0

Ватерполисти Србије су владајући светски и европски прваци. Ако у суботу победе љуте ривале Хрвате у финалу Олимпијских игара и обједине све три највеће титуле, ући ће у историју као вероватно најбоља екипа која је икада заиграла ватерполо. Наиме, чак ни чувене генерације Мађара и Совјета нису успеле да после светског и европског, својој колекцији у истом циклусу додају и олимпијско злато. Оваква доминација какву Срби сада спроводе, још није виђена. Шта нас очекује у финалу у Рију?

Reuters

Reuters

Били смо јако поносни на претходну генерацију српских ватерполиста, коју су чинили Вујасиновић, Шапић, Савић и остали. С пуним правом, јер су освојили чак 3 европске и једну светску титулу, међутим, она најважнија, олимпијска, увек им је измицала.

Садашња екипа Србије, коју предводе Филиповић и Прлаиновић, има прилику да надмаши своје сјајне претходнике. Последња препрека на том путу, репрезентација Хрватске, имаће велики мотив да се освети за понижавајуће поразе од по чак 7 голова разлике на последња два велика такмичења. Србија је у Русији 2015. постала светски шампион победивши у финалу ову исту екипу Хрватске са 11-4, а у јануару 2016. је у Београду „збрисала“ Хрвате у групи са 13-6, да би касније преко Црне Горе освојила и европску титулу.

Ови подаци говоре да је Србија фаворит у финалу, али наши ватерполисти не смеју да у најважнији меч у свом животу уђу по систему „лако ћемо“, јер ће Хрватска сигурно све учинити да одбрани злато са прошлих Олимпијских игара. Уосталом, чињеница да су намерно изгубили од нејаке Француске да би избегли Србе пре финала, довољно говори да су наше комшије на све спремне.

Што се тиче појединачног квалитета, Србија је на свакој позицији, осим голманској, супериорнија у односу на ривале у финалу. Међутим, селектор Дејан Савић најбоље зна да ће финални меч одлучити тимска игра и да је заједништво од кључног значаја. Наравно, уздамо се и у громовиту левицу Филипа Филиповића, најбољег играча у досадашњем току турнира…

Верујем да ће Савић, који је и сам учествовао у болним поразима на ОИ у претходној деценији, на прави начин припремити играче, да они неће наседати на евентуалне провокације противника, и да ће у суботу око поноћи Србија славити своје прво олимпијско злато у ватерполу. А после тога, зна се, дочек на балкону Скупштине града Београда…