Прочитај ми чланак

СРБИ КОВАЧИ ТУЂЕ МЕДАЉЕ: Лако је Словенцима кад су им главни људи из наше земље

0

Победом над Шпанијом у полуфиналу Евробаскета, кошаркаши Словеније остварили су највећи успех у историји ове земље, а до медаље и испуњених снова водили су их људи пореклом са ових простора - Горан Драгић, Лука Дончић, Саша Загорац, Алексеј Николић и наравно, наш Игор Кокошков.

Словенија је залудела кошаркашку Европу! Начин на који су разбили искусне Шпанце оставио је без даха сваког искреног заљубљеника у овај спорт, а народ у “дежели” довео до стања екстазе. Како и не би, када је Словенија на прву медаљу и уопште на први пласман у финале на неком такмичењу чекала практично откако је постала самостална држава.

Ипак, и то треба рећи, јер ништа ту није случајно, главне архитекте овог успеха су заправо људи који вуку српске корене. Нећемо присвајати туђе успехе, далеко од тога, имамо ми и овако чиме да се дичимо, али чисто нека остане забележено да су момци који у себи имају и наше крви заправо створили ову прелепу причу.

О Игору Кокошкову и не треба трошити речи. Селектор Словеније је поносни Србин, рођен у Банатском Брестовцу код Панчева, и сан му је да једнога дана води и наш национални тим. Каквом му путањом иде каријера, не само на репрезентативном плану већ и у НБА где је помоћни тренер Јуте, то ће се свакако пре или касније догодити. За кратко време, препородио је словенску кошарку, израстао у тихог јунака овог успеха и успео да наговори чак и Горана Драгића да повуче одлуку о повлачењу из националног тима.

А Драгић је тренутно МВП првенства. То што бек Мајамија ради на овом Евробаскету уживање је гледати. Лакоћа са којом постиже поене, продори, асистенције, тројке са свих делова терена… Фантастично. А и он је српског порекла. Његов отац, Маринко, рођен је у Зворнику, а у Словенију је дошао са 15 година. Касније се и оженио и добио синове Горана и Зорана. Готово сваке године, после напорне НБА сезоне, Горан обиђе стрица који живи у Пожаревцу.

Уосталом, Драгић на сваком кораку показује колики је православац. Многе поене је против Шпанаца прослављао са три подигнута прста, а мало је познато и да је одувек инсистирао да му на НБА дресу правилно испишу презиме. Иако се у Словенији оно пише као Драгич, јер не постоји „ћ“, на дресу увек лепо стоји „Драгић“. По томе је јединствен у НБА лиги.

Раме уз раме с њим, у први план је на овом Евробаскету искочио и Лука Дончић. Без икакве дилеме, будућа звезда европске и светске кошарке. Бек Реала просто плеше по терену, и док га гледате, кошарка изгледа као најлакши спорт на свету. И најлепши. Тај момак просто поседује све. И шут, и дриблинг, и осећај за асистенцију. И храброст да преузме одговорност. А и он је српског порекла.

Његови баба и деда с очеве стране су са Косова. Због посла су отишли у Словенију, и тамо добили сина Сашу, Лукиног оца. Саша је играо за многе словеначке клубове, али и за Црвену звезду и Слогу из Краљева, па и за нашу јуниорску репрезентацију. Наравно, Лука је зато имао права да заигра и за Србију, али је то затворена прича. Довољно је да се подсетимо шта је недавно Александар Ђорђевић о томе причао.

– Покушао сам да га убедим да заигра за Србију, али женска линија је превладала. Његова мајка Миријам Потербин је Словенка, а отац је Србин. Дечко је одрастао у Словенији и није могло ништа да се уради. Он поседује невероватну озбиљност и зрелост, његов начин игре је веома озбиљан. Нема никакве везе да ли неко има 17 или 27 година, квалитет се види – објаснио је Ђорђевић.

Такође, и Саша Загорац и Алексеј Николић вуку српске корене. Рођени су у Љубљани, односно Постојни, али и њихове породице су пореклом из Србије. И зато смо и срећни због њиховог успеха. Зато смо навијали за њих против Шпанаца. Па, ако Бог да, да се у недељу и „побијемо“ за то злато!