Прочитај ми чланак

СП ФУДБАЛ: Леп фудбал – Холанђани после преокрета до победе

0

holandija australija fudbal12_ig

Аустралија је два пута водила против Холандије, али је на крају поражена с 3:2.

Спектакуларан меч отворио је друго коло групе Б на Светском првенству, пошто су фудбалери Холандије после преокрета савладали борбену Аустралију са 3:2 и једном ногом закорачили у осмину финала.

Кејхил даје сваки други голНападач Аустралије је још једном показао да је одличан нападач, пошто је постигао пет од 10 погодака за свој национални тим на светским шампионатима.

Холандија је упркос лошем скору против Аустралијанаца у прошлости, без победе у последње три утакмице, наставила свој поход ка титули, који су започели силовитим тријумфом против Шпаније.

Ипак, врло је лако могла да се оклизне, јер су „Озији“ показали да нису залутали у Бразил и штета је што су упали у изузетно тешку групу.

Иако су важили за фаворите у овом мечу, „лале“ то нису оправдали, бар не у првих 45 минута, јер су њихови ривали од самог почетка почели са фуриозним нападима по боковима, а немоћ Холанђана је најбоље показао Најџел де Јонг, који је већ у првој четвртини утакмице направио два фаула те четири погрешна додавања.

Упркос бољем старту „кенгура“, Холанђани су први дошли по вођства, и то маестралним продором Аријен Робена, који је на самом центру терена узео лопту Вилкинсону и сам претрчао до гола, када је једноставно пласирао лопту у даљи угао гола Рајана.

„Црна“ тачка за ХоландијуОдбрана Холандије прилично је неспретна, па је од 1974. године направила највише пенала, чак осам на свим Мундијалима, што је за два више од прве следеће репрезентације.

Да је и Аустралија дошла у Бразил да игра и да се надиграва, одмах је доказао и Тим Кејхил, који је изједначио на 1:1 само 70 секунди након примљеног гола.

Само што су извели лопту са центра, уследио је дугачки пас са десног бока Мегована, а лопта је савршено нашла Кејхилову левицу, који ју је из прве од пречку сместио иза леђа Силесена.

Међутим, прави шок за пулене Ван Гала дошао је у 45. минуту утакмице, када је Бруно Мартинс Инди незгодно пао при једном дуелу, након чега је млади дефанзивац на носилима напустио терен, а селектор „лала“ је направио прави потез и у игру увео Мефиса Депаја, који му се одужио на прави начин – асистенцијом и голом за велики преокрет.

Друго полувреме се наставило у сјајном ритму, а у 53. минуту судија Хаимуди је судио једанестерац за Аустралијанце, након што је Јанмат у шеснестерцу играо руком на шут Брожовића који је ушао у игру само два минута раније. Пенал је реализовао капитен екипе Миле Јединак, који је послао лопту у једну, а голмана у другу страну.

Холандија се није предавала и на крилима Депаја јурнула по цео плен, а „кенгури“ су платили цену након неуспеле офсајд замке само четири  минута после вођства, када је Робин ван Перси ефектно изједначио на 2:2.

Лоша реакција голмана Метју Рајана на шут резервисте и левог крила ПСВ-а, коштала је „кенгуре“ вођства „лала“ које су у 68. минуту дошле до тријумфа од 3:2 јер је после Депајевог ударца лопта једноставно склизнула са голманових рукавица за велику радост Холанђана.

Аустралија – Холандија 2:3 (1:1)

Стадион: Беира Рио – Порто Алегре. Судија: Ђамел Хаимуди

Стрелци: Кејхил у 21. и Јединак у 54. из пенала за Аустралију, а Робен у 20, Ван Перси у 58. и Депај у 68. минуту за Холандију.

Аустралија: Рајан, Мегован, Вилкинсон, Шпирановић, Дејвидсон, Јединак, Меки, Леки, Брешано (од 52. Божанић), Ор (од 77. Тагарт), Кејхил (од 70. Халоран).

Холандија: Силесен, Влар, Де Вриј, Мартинс Инси (од 45. Депај), Јанмат, Де Гузман (од 78. Вајналдум), Снајдер, Де Јонг, Блинд, Ван Перси (од 86. Ленс), Робен.

(Блиц)