Прочитај ми чланак

СП ФУДБАЛ: Костарика непоражена против три првака света!

0

engleska kostarika tedi006582393_ig

Репрезентативци Костарике ремизирали су без голова са Енглеском у последњем колу групе Д, па непоражени са седам бодова иду са првог места у осмину финала, иза себе оставивши три бивша првака света.

Опроштај од Мундијал била је прилика да Рој Хоџсон пружи шансу момцима који нису осетили драж играња на Светском првенству, а предводио их је ветеран Франк Лампард, као капитен на заласку репрезентативне каријере.

Костарика – Енглеска 0:0
Стадион: Минеирао, Бело Хоризонте Судија: Ђамел Хаимуди (Алжир)

Костарика: Навас, Гамбоа, Гонзалез, Дуарте, Дијаз, Милер, Руиз, Борхес (од 78. Барантес), Техеда, Бренес (од 59. Болањос), Кембел (од 65. Урења)

Енглеска: Фостер, Шо, Смолинг, Кејхил, Џонс, Вилшер (од 73. Џерард), Лампард, Лалана (од 62. Стерлинг), Баркли, Милнер (од 76. Руни), Стариџ

Група Д:
Костарика 3 2 1 0 4:1 7
Уругвај       3 2 0 1 4:4 6
Италија      3 1 0 2 2:3 3
Енглеска    3 0 1 2 2:4 1

Са друге стране, Костариканци су после победе над Уругвајцима најавили напад на „скалп“ преосталих светских шампиона, успели су да Италијане савладају њиховим оружјем, тактизирањем после 1:0 за „оверу“ осмине финала, па су могли растерећеније да се супротставе „Албиону“.

Навијачи су транспарентима показали да попут ФА Енглеске имају поверење у Роја Хоџсона, а његови резервисти су покушавали да га оправдају у првих 20 минута. Сарађивали су саиграчи из Саутемптона Шо и Лалана, једном је Стариџу омогућено да шутира, али нападач Ливерпула није успео да затресе мрежу.

Костариканци су запретили у 25. минуту из слободног ударца који је сјајно извео Борхес, а још боље је реаговао Фостер пребацивши лопту тик преко пречке. Примењен је још једном италијански рецепт, Костариканци су играли дисциплиновано у одбрани, стрпљиво чекајући прилику да упосле Кембела. Било је и лепих потеза, Брајан Руиз је Зидановом пируетом умакао Вилшеру, на другој страни Рос Баркли се трудио да створи шансу саиграчима, али без успеха, па је прво полувреме завршено најмање популарним резултатом.

У наставку је голман Костарике Навас још једном изашао као победник из дуела са Стариџом, Хоџон је решио да убрза игру убацивши Стерлинга, а Болањос је заменио Бренеса.

Утакмица је завршила нерешеним резултатом, а Енглеска није успела да се достојанствено опрости од Мундијала победом, те ће цела нација покушати што пре да заборави овај бледи наступ своје репрезентације.

Група Д се у осмини финала укршта са групом Ц, у којој је једино Колумбија обезбедила сигуран пролаз даље, док ће се за место у даљем такмичењу борити Јапан, Грчка и Обала Слоноваче.

(Блиц)