Прочитај ми чланак

СП 2014: Немачка послала „галске петлове“ кући и прошла у полуфинале Мундијала!

0

fudbal nemacka francuska ff

Фудбалска репрезентација Немачке се по четврти узастопни пут пласирала у полуфинале Светског првенства, а у првом четвртфиналном дуелу на Мундијалу који се одржава у Бразилу савладала је Француску са 1:0 голом најбољег играча меча, дефанзива Матса Хумелса. Ривал „панцера“ у полуфиналу, у уторак од 22 сата, биће победник меча Бразил – Колумбија, који је на програму овог дана од 22 часа.

Дуел два гиганта европског фудбала почео је једним малим, а значајним изненађењем који је селектор „панцера“ Јоаким Лев сервирао свом колеги са француске клупе, Дидијеу Дешану: у стартну поставу, први пут на овом Мундијалу, уврстио је голгетера Мирослава Клосеа. Ипак, нешто друго је пресудило „триколорима“: немачка борбеност, савршена организованост и спретност дефанзивца Хумелса који је у 13. минуту ценаршут Кроса из слободног ударца главом претворио у улазницу за полуфинале.

Немци специјалисти за голове главом

Од Светског првенства 2002. године фудбалери Немачке су постигли 15 мундијалских голова после ударца главом, седам више него било која друга репрезентација у овом периоду.
Управо тако је и Хумелс довео „панцере“ у вођство у борби са Француском за полуфинале, а и оба гола на овом шампионату дао је главом, на центаршут Кроса.

Немци су од старта меча деловали брже, офанзивније и опасније, но Француска је била та која је дошла до две боље позиције за вођство, но у последњи час интервенисала је Левова одбрана, отклонивши недоумице да ли ће се мрежа иза леђа Мануела Нојера затрести.

И, таман када су се Французи понадали да ће „на препад“ повести, иако су у везном реду били инфериорнији, десио се кључни моменат.

Тони Крос је поменутом 13. минуту са левог крила извео слободњак, Хумелс је искусно, лактом, задржао чувара, Варана, на пристојној удаљености од свог тела, а онда главом са ивице петерца послао лопту под пречку.

Она се од ње и одбила пре него што је завршила у француском голу, за одушевљење „панцера“ и најаву коначног исхода.

Могле су ствари да буду и горе по Дешанову екипу да је аргентински судија Питана средином првог полувремена досудио пенал када га је Дебиши, повлачењем за дрес, бацио на траву, но пиштаљка је остала нема, баш и када је Томас Милер случајно закачен по ногама током трка по француском шеснаестерцу.

Нису, међутим, одустајали „триколори“, желели су да докажу да њихови силни голови у претходном делу овог Мундијала није плод некаквих случајности, па су у 34. минуту умало изједначили.

Но, баш тада, када је Гризман умакао на десном крилу избегавши офсајд замку, а потом пронашао Валбуену на левој страни, Нојер је одбранио ударац најнижег играча на терену, а јунак Хумелс коленом спречио да Бенземина реакција на одбитак постане гол за 1:1.

„Триколори“ падају са прекида

Слаба тачка репрезентације Француске је игра приликом прекида, јер су последња четири од пет примљених голова примили управо на овај начин.

Полувреме је приведено крају у мирнијем ритму, а друго је почело агресивнијим нападима Француске, но и агресивнијом одбраном њеног ривала, па су тако у једном тренутку „страдали“ бубрези Валбуене када га је Швајнштајгер упознао са сопственим коленом, да би Хумелс после Варана показао и прилично одсутном Погби како се гради позиција, снажно а без прекршаја.

Ипак, Немци, ма колико били чврсти у одбрамбеним задацима, нису били онолико опасни у нападима као у првом делу меча, делом због дефанзивније тактике, делом и због решености супарничких играча да како знају и умеју дођу до изједначења.

Дешан им је послао помоћ у виду додатног нападача, заменивши Кабаја Ремијем, но осим нове маестралне интервенције јунака Хумелса, када је изблокирао Бенземин шут после његовог одличног дриблинга којим је послао капитена „панцера“ Лама да се пита „Шта би?“, Французи нису успевали да припрете. Немци, међутим, јесу.

У 83. минуту хитра контра умало је и „пре времена“ окончала меч, јер је центаршут са леве стране, у ситуацији 4–на-2, Милер промашивши лопту омогућио резервисти Ширлеу да се прослави, а уследио је неометан а тотално млак ударац који је Лорис са лакоћом укротио када се чинило да ће опет бити савладан.

Дешан је потом послао и последњег адута у игру, Бенземи и Ремију се у нападу прикључио Жиру, одменивши угруваног Валбуену, али „проклетство Француске“ није се прекинуло: након што је у 94. минуту Нојер сјајним рефлексом спречио да Бенземин шут оде под пречку, Французи су по 11. пут први примили гол на неком мундијалском мечу и – по 11. пут су тај меч изгубили. Овај пораз их је одвео кући, а Немце тријумф у полуфинале, у коме ће играти против бољег из вечерашњег меча Бразил – Колумбија.

 

Француска – Немачка 0:1 (0:1)
Стрелац: 0:1 Матс Хумелс (13)

Рио де Жанеиро – Стадион: Маракана; Гледалаца: 74.738; Судија: Нестор Питана (Аргентина); Жути картони: Кедира, Швајнштајгер

Француска: Лорис, Дебуши, Варан, Сако (од 72. Кошћелни), Евра, Погба, Кабај (од 73. Реми), Матуиди, Валбуена (од 85. Жиру), Бензема, Гризман

Немачка: Нојер, Лам, Хумелс, Боатенг, Хеведес, Швајнштајгер, Кедира, Крос (од 90+2 Крамер), Озил (од 83. Геце), Клосе (од 69. Ширле), Милер

 

(Блиц)