Прочитај ми чланак

СКИНУЛИ ПРОКЛЕТСТВО: Немачка добила Италију на пенале и пласирала се у полуфинале

0

Aктуелни првак света је скинуо клетву и први пут у историји елиминисао Италију победивши "Aзуре " после драматичне пенал серије са 6:5. У регуларних 90 минута било је 1:1, а Немачка ће борби за полуфинале чекати бољег из дуела у којем се у недељу састају домаћин Француска и Исланд.

Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

Првих 45 минута није оправдало статус „дербија“ рунде. Обе екипе су биле изузетно опрезне, Немци су контролисали ритам већим поседом лоптем али осим једног млаког шута Милера са око 11 метара после одбитка нису конкретно угрозили Буфона.

ЕУРО, четвртфинале:
Немачка – Италија 1:1 (0:0)
Езил 65 – Бонучи 78п

Немачка: Нојер – Хектор, Боатенг, Хумелс, Хеведес – Кедира (Швајнштајгер 15′), Крос, Езил, Кимих – Милер, Гомес (Дракслер 72′)
Италија: Буфон –Барзаљи, Бонучи, Кјелини (Заза 120′) – Флоренци, Пароло, Стураро, Ђакерини, Де Шиљо – Едер (Инсиње 108′), Пеле

С друге стране, Италијани су били потпуно подређени, трудили су се пре свега да затворе прилазе свом голу, те претили из контранапада, али су то добро радили.

Имали су две солидне акције, обе по левој страни, прво је пробио Де Шиљо, чије додавање на петерац за Ђакеринија у последњем тренутку сјајно избацује Боатенг.

У самој завршници полувремена прошао је и Ђакерини и одиграо повратну лопту по земљи у казнени, она је прошла дијагонално поред свих играча, натрчао је Стураро, али је и њега изблокирао Боатенг.

У сличном ритму настављено је друго полувреме, али су Немци деловали за нијансу конкретније у нападу, па су коначно и запретили, али је Флоренци скоро на гол линији изблокирао шут Милера у 53. минуту.

Наставио је Левов тим да контролише ритам меча, те када се најмање очекивао гол стижу до вођства у 65. минуту. Милер и Хектор су комбиновали по левој страни, бек је гурнуо лопту на петерац где је Езил био бржи од Де Шиља и савладао Нојера.

Само неколико минута касније Буфон је спречио други гол Немаца, после покушаја Гомеса петом (или је можда Кјелини захватио лопту) са пет метара.

 Чинило се да би Немци могли да приведу меч крају, али у 77. минуту лопта погађа Боатенга у високо подигнуту руку у казненом простору, па Италија добија пенал. Штопер Леонардо Бонучи је први на ЕП успео да савлада Нојера за 1:1.

У самој завршници Италија је запретила два пута са дистанце, али Пеле и Де Шиљо нису успели да донесу преокрет, па су уследили продужеци. У додатних 30 минута екипе су биле веома обазриве, Немци су били и овде за нијансу конкретнији и запретили су неколико пута, углавном после центаршутева, али је и Италија претила повременом, ударцима са дистанце. На крају, није било голова, па је меч решен на пенале.

6:5 Немачка је у полуфиналу ЕУРО, Хектор је матирао Буфона!

5:5 Одбранио је Нојер ударац Дармијана!

5:5 Није Боатенг трагичар, погодио је свој део серије.

4:5 Буфон није могао да гледа, а Де Шиљо је од пречке послао лопту у гол.

4:4 Кимих је шутирао непогрешиво, у сам доњи угао.

3:4 Пароло је наставио серију Италије.

3:3 Хладнокрван је био и Хумелс, спао му је камен са срца када је видео лопту у мрежи, јер је била и на руци Буфону.

2:3 Ђакерини је вратио предност Италијанима, по средини је шутирао.

2:2 Швајнштајгер је пребацио лопту преко пречке, наставља се борба!

2:2 Бонућију је овај пут одбранио Нојер!

2:2 Казнио је Едера Дракслер, поново је нерешено.

1:2 Едер је гестикулирао Нојеру у жељи да га поремети, а онда шутирао метар поред гола!

1:2 Озил је погодио стативу!

1:2 Барзаљи је по средини шутирао и није погрешио, Нојер је бирао страну!

1:1 Ни Милер се није прославио, одбранио му је Буфон шут по земљи у леву страну!

1:1 Заза је пребацио читав гол! Обигравао је надмено око лопте, тестирао нерве Нојера, а онда подбацио.

1:1 Узватио је Крос! Висок је ударац био за Буфона.

0:1 Италија води! Одлично је пенал извео Инсиње.