Прочитај ми чланак

СЈАЈНО: Ово је српска формула коју праве београдски студенти

0

Србија је пре дочекала своју формулу него возача у најбржем циркусу на свету, а за то је најзаслужније више од 200 студената са осам београдских факултета који у тиму "Друмска Стрела" већ скоро деценију сваке године праве нови, савременији болид.

Најмодернија српска формула биће представљена у мају, а како наглашавају њени конструктори, имаће потпуно нов аеро-пакет по угледу на возила најпознатијих планетарних трка.

– Нова конструкција шасије требало би да обезбеди снижење масе возила, што јесте један од главних циљева сваке сезоне. Значајна унапређења су постигнута и када је у питању електроника, увођењем дигиталног екрана уместо ЛЕД лампи, што ће нашим возачима обезбедити бољу ергономију. Такође, постоји још пуно измена које нису голим оком видљиве, а које су уведене зарад побољшања перформанси возила, а и ради унапређења наших знања као младих инжењера. Један од генералних планова тима за наредне сезоне је пројектовање и израда возила на електропогон, која за сада изостаје због недостатка финансијских средстава – истичу у формула студент тиму „Друмска Стрела“ који је основан 2010. године.

Да је реч о заиста стреловитом производу, показују и бројке.

– „Друмска Стрела 2018“ би требало да постигне 100 километара на сат за четири секунде. То је рекорд наше формуле, који смо постигли и раније, а даљим снижењем масе очекујемо да ће се то време спустити испод четири секунде. То ће бити познато тек када формула буде готово и када крену тестирања за неколико месеци, с тим да је убрзање једна од најбитнијих динамичких дисциплина на самом такмичењу. Рекорд од 1,5 секунди поставио је Формула Студент тим из Швајцарске – наглашавају у овом тиму.

Српска екипа ове године надметаће се на два такмичења.

– У плану су такмичења у Италији и Чешкој, где ћемо имати прилику да се одмеримо са више од 80 тимова из целог света. Очекујемо пласман међу првих пет тимова и надамо се да нам финансијске потешкоће неће стати на пут, то јест да ћемо имати довољно новца да обезбедимо нове куповне делове. Прошле сезоне, тим је учествовао на четири такмичења, у Италији, Чешкој, и први пут у Немачкој, након први пут добро урађених ригорозних квалификационих тестова, на најпрестижнијем светском Формула Студент такмичењу у ком је учествовало више од 120 тимова, као и на такмичењу у Ријеци. Тамо је тим заузео друго место међу тимовима из региона, и поставиљен је рекорд стазе од стране наших возача – кажу у „Друмској стрели“.

Формула настаје на Машинцу

– Формула се израђује у радионици на Катедри за моторе са унутрашњим сагоревањем на Машинском факултету, а испитивања су рађена на Машинском факултету и Технолошко-металуршком факултету. Велики проблем нам представља проналажење простора за тестирање, јер у Србији, а посебно у околини Београда, постоји мало стаза које би нама одговарале.

Прошле година смо возило тестирали на паркингу Београдског сајма, као и на НАВАК-у. Цело возило пројектују студенти, а трудимо се и да у нашој радионици израдимо све делове за које имамо потребне машине и алате – истичу у „Друмској стрели“.