Прочитај ми чланак

САША ЂОРЂЕВИЋ: Смена генерација 2022, Богдан, Недовић и Јокић лидери нове

0

Селектор српских кошаркаша Александар Ђорђевић предвиђа да ће се смена садашње генерације десити за четири године и истакао да је план за то већ спреман.

Он је за магазин „Тренер“ открио и ко ће бити предводници нове генерације, али и на кога се још рачуна од млађих играча.

Фото: Н.С.

„Мислим да смо ових година плански радили и спремни смо за смену генерација.. Вероватно ће та смена дефинитивно наступити 2022“, констатује српски селектор, а преноси Телеграф.

Ђорђевић је са репрезентацијом у претходне четири године освојио три сребрне медаље. Прво у Мадриду на Мундобаскету 2014, потом у Рију на Олимпијским играма 2016, а онда и на Евробаскету 2017. Сматра да ова генерација има још шта да понуди.

„Прво, јер је ова генерација дужна себи, наглашавам себи, да се бори за најсјајнију медаљу. А то може да уради на Европском првенству 2021. и још једном може да се покаци на Олимпијским играма (2020). Наравно, и на Светском првенству у Кини 2019, ако се пласирамо, треба да идемо на медаљу“, напомиње Ђорђевић.

Иако од ОИ у Рију није учествовао у репрезентативним акцијама, Никола Јокић се предвиђа као један од носилаца те екипе уз Богдана Богдановића.

„Од те 2022. Богдановић ће вероватно бити један од лидера репрезентације, уз Милутинова, Недовића и Јокића. Они ће морати да наставе са овима млађима и да их као искуснији укључе да могу да изнесу следећи циклус од отприлике четири, пет година“, сматра српски селектор који је објаснио и који се играчи још чекају.

„Е ту онда долазе неки играчи које чекамо попут Пена, Тодоровића и свих оних млађих који су се појављивали до сада са нама. Кроз наш систем је до сада плански прошло 40 играча. Сад смо за квалификације позвали једног играча како би ушао у систем. То је Урош Луковић. Не заборављам генерацију У20 Гудурић, Ребић, Јарамаз. Од њих може да се доста извуче. Ту је Пецарски, прошле године је био код нас у бајерну, и ја сам инсистирао да дође овде да би пре свега атлетски напредовао“, рекао је Ђорђевић.

Српска репрезентација се сада бори у квалификацијама за Светско првенство које се следеће године игра у Кини и преостала су још два „прозора“ квалфикација почетком наредне године.