Прочитај ми чланак

САЛЕ ЂОРЂЕВИЋ: Навијам за Теа у Евролиги, Боби је на врхунцу, враћамо углед кошарци

0
sp-sale_620x0

Фото: Вечерње новости

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Александар Ђорђевић је у опширом интервјуу за шпански „Ас” између осталог причао о његовом виђењу неких ствари у нашој кошарци.

Селектор вицешампиона света је објаснио зашто је Владимир Мицов избачен из тима непосредно пред путовање на Мундобаскет у Шпанију.

„Мицов је показао недисциплину. Ја сам применио правила која имам са сваком селекцијом – ако ти играч одговори на погређан начин, завршили сте. Послао сам га у свлачионицу три минута пре краја да се охлади, али када смо ми ушли, он више није био ту. Узео је своје ствари и отишао кући. Његова каријера у репрезентацији је завршена”, јасан је Ђорђевић.

У Евролиги навијам за мог капитена Теодосића

Ђорђевић је открио да ће навијати да руски ЦСКА освоји Евролигу ове сезоне.
„Надам се да ће мој капитен Милош Теодосић са ЦСКА освојити Евролигу. Московљани сада са Кириленком имају сјајан тим. Он можда није играч какав је некада био, али је веома паметан момак”, рекао је селектор Србије.

Он је потом додао зашто су такви догађаји сада учесталији него ранијих година.

„Проблем са дисциплином је комплексан. Раније су играчи постајали звезде у својој земљи. Сада многи одлазе са 20 или 21 годином, пре него што сазреју као играчи, али и као људи. Само одиграју десет добрих утакмица и оду. Иду у Туров, Украјину…

Наша кошарка не користи своје играче. Али, нисам ја особа која треба да им каже шта да раде”, рекао је некадашњи плејмејкер Партизана, који је из Партизана отишао са 25 година, после распада СФРЈ.

Ђорђевић је рекао да је већ на свом првом обраћању поставио српским репрезентативцима озбиљан задатак.

„На првом састанку сам рекао играчима да од њих тражим да врате углед кошарци на ниво какав мора да буде у нашој држави. Годинама су због утакмица између Црвене звезде и Партизана новине писале само о ружној страни кошарке. То је за мене било незамисиво. Зато је моја намера била да поново изградим кредибилитет кошарке”, објаснио је 47-годишњи стручњак.

Центар Црвене звезде Бобан Марјановић ове године игра фантастично и најкориснији је играч у досадашњем току Евролиге. За њега ипак пре непуних годину дана није било места у репрезентацији Србије.

„Пре четири године, док је играо за ЦСКА, видео се његов потенцијал. Он је играч који сазрева са годинама. Сада је на врхунцу своје каријере зато што разуме шта су му предности на терену и користи их. Црвена звезда је поставила одбрану која њему одговара, и он се одлично уклопио у ту машину”, рекао је Ђорђевић.

Тек сада разумем Дуду

Због Дражена Петровића није било места у репрезентацији Југославије на Европском првенству 1989. године у Загребу, иако је те сезоне одиграо одличну сезону у Партизану. Иако му тада није било право, Ђорђевић каже да из ове перспективе потпуно разуме одлуку Дуде Ивковића да га не уврсти у тим.

„Победили су нас после два продужетка у Загребу, и док смо им честитали, пришао ми је и рекао да нећу играти за тај тим. Био је најбољи свих времена. Европско првенство се играло у Загребу и три дана пре објављивања списка са 16 играча који ће наступати на њему, Ивковић је дао изјаву у којој је рекао да је Ђорђевић најбољи играч у држави, са сјајном сезоном иза себе. Освојили смо Куп Кораћа, Куп Југославије…

Али није ми пружио прилику да се борим за место. Сада, из перспективе тренера, видим да је то била добра одлука. Петровић је постизао поене који су му требали, али одбрана… Ако играш са два веома офанзивна играча, то не функционише. Зато је Ивковић уз њега звао Радовића и Здовца, невероватне дефанзивце. Он је размишљао, шта ће му два добра шутера када један сам може да постигне 40 поена”, рекао је Ђорђевић.

(Блиц)