Прочитај ми чланак

САД: Пораз од Србије сече дубоко, много је болно

0

Ни бодрење с клупе није помогло одлучним Американкама да се у Рио де Жанеиру свом снагом изборе у петом сету против Србије.

137402857957b649048a71c973682412_640

PHOTO BY JAMIE SQUIRE/GETTY IMAGES

Оне су замало изгубиле шансу да се боре за златну медаљу због које су се многе играчице и вратиле у репрезентацију САД у још један олимпијски циклус.

Играчице Србије повикале су тријумфално пре највеће победе у својој историји, стигавши до финала у Рију после победе са 20:25, 25:17, 25:21, 16:25, 15:13 против првопласираних Американки.

„Тај пораз баш сада је дубоко разочарање. Сече нас дубоко. То је врло болно, али и то је у реду“, рекао је тренер САД Карч Кираљ. „Када ти је толико стало, биће. Сварићемо то, неко време ћемо жалити. Дошли смо се да обавимо тежак посао за САД и вратићемо се јачи да се кроз 48 сати боримо за бронзану медаљу“.

Кираљ је мењао састав на терену, али Србија је стално нападала, забијала лопте, скакала у блокове и сервирала с прецизношћу.

Американке су водиле са 12-10 у петом сету када је Карста Лоу сервирала у мрежу, а онда Милена Рашић одговорила асом и средњи блокер Рејчел Адамс такође послала сервис у мрежу.

Американке су избачене из борбе за титулу, а двоструки, актуелни олимпијски шампион Бразил је избачен у запањујућих пет сетова против Кине у четвртфиналу. То значи да ће се Србија суочити или с младим кинеским тимом који води Американка, тренер Џени Ланг Пинг, или са изненађујућом Холандијом. Холанђани су се вратили на Олимпијске игре после 20 година.

Та два тима су напредовала из прелиминарних борби са САД и Србијом која је прошле недеље изгубила у четири сета од Американки.

Али, шесторангиране Србијанке су и раније изненађивале САД на великој сцени – победом у пет сетова пре годину дана на Светском купу у Јапану, и шаљући Американке у поновни круг квалификација у Линколну, у Небраски, јануара ове године.

„Наш тим има изванредну културу и динамику. Овде смо једна за другу“, рекла Џордан Ларсон. „То ће се показати и то ће нас носити“.

План Кираља се не мења – злато је сада измакло, али биће га једног дана.

„То је једино што желимо да постигнемо, а то се неће десити овог месеца,“ рекао је Кираљ. „Не знам да ли ће се то десити кроз четири године или кроз 52 године од сада, али наш посао је да олимпијске златне медаље једном буде, за историју САД. Борба се наставља“.